Trainen voor een marathon? 14km is genoeg.

Trainen voor een marathon? 14km is genoeg.

Een deel van mijn lezing werd vorige week in Franeker met ongeloof ontvangen. Het eerste deel over ademhaling, Verademing en herstel werd vooral met enthousiasme begroet, maar het tweede deel over marathontraining werd vol ongeloof aangehoord.

, Ik geloof er niets van. Dat bestaat gewoon niet’, vatte een aanwezige Fries zijn scepsis samen.

Ik beweerde namelijk dat de trainingen van 30 kilometer of meer voor een marathon helemaal niet nodig zijn. In het boek Ik, hardloper legt Stans van der Poel uit waarom deze lange trainingen zinloos zijn.

In de jaren ’80, waarin de schema’s met 30 kilometer of langer gemeengoed waren, liepen alleen toplopers een marathon. Voor een toploper is  30 kilometer trainen duidelijk iets anders dan voor ons, gewone stervelingen.

Neem bijvoorbeeld Haille Gebrselassie. Als hij 32 kilometer gaat trainen dan is hij na 1u42′ alweer terug. Na deze lange training gaat Gebrselassie drie weken rusten en goed eten tot de dag van de marathon.

Als wij 32 kilometer gaan trainen, dan zij we al gauw drie uur onderweg. Deze training is dus bijna twee keer zo lang als de training van de topper. Na deze langere training is ook ons herstel minder goed. Werk, kinderen, ouders en sociale contacten. Ze schreeuwen om voorrang nu onze agenda flink onder druk staat door alle trainingen. Dus na een lange training rennen we van kind naar ouder via vriend(in) weer naar het werk.

In het voorwoord van Ik, hardloper schrijft Nisandeh Neta dat hij met de schema’s van Stans twee marathons heeft gelopen. Met minimale moeite, zonder blessures en heel veel plezier.

Tot zover wilden ze het verhaal in Franeker nog wel geloven. Maar toen ik de langste training noemde die Nisandeh gedaan had in voorbereiding op zijn marathon was het even stil.

14 kilometer.
14 kilometer?
Ja, 14 kilometer.

De trainingsschema’s in het boek Ik, hardloper bouwen op naar maximaal 14 kilometer. Snelheid komt aan bod, rustig trainen. Maar nooit langer dan 14 kilometer.

Mensen die het doen merken dat de kwaliteit van de training en het herstel omhoog gaat. Ook bij de marathon van Amsterdam zullen weer mensen zijn die met dit schema in de benen aan de start staan.

Toch durven veel lopers het niet aan. Vooral mentaal willen ze een 30-er in de benen hebben voor de start.

Toch wil ik iedereen oproepen (zeker die al een marathon gedaan hebben) om met veel minder kilometers een keer een marathon te lopen. Minder blessures, minder tijdrovend, dezelfde voldoening.

 

 

Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


27 Responses to "Trainen voor een marathon? 14km is genoeg."

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.