Lanterfanten en supercompensatie

Lanterfanten. Ergens in de afgelopen tien jaar heeft het woord zich verstopt, ik ben benieuwd waar het weer opduikt. Lanterfanten. Een betekenis die de Van Dale geeft aan lanterfanten is deze; niks nuttigs doen. Kan dat wel? Ik kan me weinig nuttiger dingen bedenken dan niks nuttigs te doen. Als ik in een week twee deadlines heb voor een artikel, een lezing geef in Bergen op Zoom & Amsterdam, een dag rustmetingen en inspanningstesten doe, zes afspraken heb (onder andere met de websiteman) en drie keer sport dan is een dagje lanterfanten best nuttig.

Supercompensatie

Lanterfanten klinkt als een zoet broodje uit een geromantiseerd verleden. De supercompensatie klinkt daarbij vergeleken hard en er kleeft de geur aan van overmoedige bankiers. Toch is de supercompensatie een aanmoediging tot lanterfanten. Zie onderstaand filmpje.

Door te sporten spreek je energievoorraden aan, hierdoor daalt je energieniveau. Heb je de dag na een sportdag rust, dan herstel je weer en krijg je wat extra energie. Zo bouw je langzaam conditie en energie op. Rusten is dus minstens zo belangrijk als sporten. Zonder rust geen opbouw.

Lanterfanten is het beste herstel

Als je de dag na een rondje hardlopen of fietsen de hele dag niks nuttigs doet, dan zal dat je herstel zeker ten goede komen. Niks nuttig doen is dan bijzonder nuttig.

Doe jij het nog wel eens? Lanterfanten.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

3 reacties op "Lanterfanten en supercompensatie"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.