Eten en drinken.
Het is heel persoonlijk.
Toch geven we je onderstaand wat basistips om je op weg te helpen:
Wat moet ik eten en drinken tijdens een evenement?
Genoeg drinken is uiteraard erg belangrijk. Drink per dertig kilogram lichaamsgewicht minstens één liter water per dag in de week voor de halve marathon. Als je urine licht van kleur is, dan drink je voldoende. Koffie, thee en alcohol zijn vocht afdrijvend, al kan een kopje koffie voor het lopen geen kwaad, dit stimuleert de vetverbranding. Twee procent vochtverlies leidt al tot serieus prestatieverlies van tien tot twintig procent. En als je dorst hebt, dan zit je al aan twee procent vochtverlies, dus drink voordat je dorst krijgt.
Zie de schematische weergave in bovenstaande afbeelding. Je hebt de avond voor de wedstrijd vijfhonderd ml isotoon sportdrank genomen, waar verschillende suikers, calcium en magnesium inzitten. Dit doe je een uur voor de wedstrijd opnieuw. Zorg ook dat je een bidon met water bij je hebt en neem af en toe wat slokjes. Bij warm weer neem je wat extra water. Tussen de vijf en tien kilometer neem je eerst water en bij tien kilometer neem je een gel. Vijf kilometer later opnieuw een beker water en dan bij twintig kilometer weer gel. Bij vijfentwintig kilometer neem je nog wat water. Op dertig kilometer neem je de laatste gel, waarna je op vijfendertig en veertig kilometer nogmaals water neemt. Let op: water en gel niet tegelijkertijd innemen. Als je over de finish bent, is het verstandig meteen te beginnen met het aanvullen van hetgeen je hebt verbruikt, zoals suikers en eiwitten. Na de finish begint de verzorging voor de volgende wedstrijd, ook al ben je nog zo moe. Heb je een halve marathon gelopen, neem dan een week rust, maar ga wel fietsen. De dag na de halve marathon is dat zelfs een aanrader. Helemaal niets doen vindt je lichaam niet prettig, dus pak de fiets tot dat alle pijntjes zo goed als verdwenen zijn.
Water en kandijkoek
isotone drankjes? Zijn dat drankjes a la dextro, aa, aquarius, etc? of kan/moet je die zelf maken met poeder?
Jan Boots
Marijke Linde☺
Waar ik steeds naar op zoek ben, is sportvoeding zonder toegevoegde suiker. Nu maak ik zelf het een en ander of neem producten van http://www.innerme.eu/nl/, maar ik ben ook benieuwd of er nog meer te vinden is.
Check de spullen en het advies van http://www.sportvoedingwebshop.nl eens. Zij hebben ook een mooie lijn eigen producten. Daarbij een erg goed verhaal.
En voor de duidelijkheid: ik heb geen belangen bij deze tip, ben ook slechts sporter.
Ik ben ook benieuwd naar tips voor voeding voor een training. Hoe lang van tevoren en wat eet je? Of is dat persoon- en afstand gebonden?
Alles wat ik aangereikt krijg. 🙂
Nou ja, alles
Dominique Matthijssen
Dit zie ik anders. Als je een lange afstand rent zal je merken dat na circa 10 km je lichaam door krijgt dat je nog wel even verder rent. Je maag zal dan minder energie krijgen en zich gaan ‘sluiten’. Als je nou bij de 5 km al begin met iets te eten blijft je maag rustig doordraaien en neemt het makkelijker eten op. Per x kan het max 20 gram aan. Kijk uit met gelletjes, kijk wat erin zit. Jullie hebben het er altijd over hoe slecht suiker voor je is nou gelletjes zitten meestal vol met suikers. Wat dacht je van een notenreep (zonder toevoegingen) in stukje hakken voor onderweg, vijgen, stukje banaan of dergelijke. Er zijn heel veel goede alternatieven zonder ‘troep’. En die laatste 10 km hoef je echt niets meer te nemen. Water uiteraard wel door blijven drinken. Binnen een uur naar de finish je proteïne weer goed aanvullen!
Klopt Ruth, wij zijn ook geen voorstander van het volproppen met suiker. Maar bij je evenement (halve of hele) maak je het jezelf iets makkelijker. Het eten van ‘vast’ voedsel is niet voor iedereen weggelegd tijdens het lopen. Maar goede tips, dank! Gr. Maarten
Michel Schonewille