Wat moet ik eten en drinken tijdens een evenement

Wat moet ik eten en drinken tijdens een evenement

Eten en drinken.

Het is heel persoonlijk.

Toch geven we je onderstaand wat basistips om je op weg te helpen:

Wat moet ik eten en drinken tijdens een evenement?

Genoeg drinken is uiteraard erg belangrijk. Drink per dertig kilogram lichaamsgewicht minstens één liter water per dag in de week voor de halve marathon. Als je urine licht van kleur is, dan drink je voldoende. Koffie, thee en alcohol zijn vocht afdrijvend, al kan een kopje koffie voor het lopen geen kwaad, dit stimuleert de vetverbranding. Twee procent vochtverlies leidt al tot serieus prestatieverlies van tien tot twintig procent. En als je dorst hebt, dan zit je al aan twee procent vochtverlies, dus drink voordat je dorst krijgt.

Eten-tijdens-marathon-530x375

Zie de schematische weergave in bovenstaande afbeelding. Je hebt de avond voor de wedstrijd vijfhonderd ml isotoon sportdrank genomen, waar verschillende suikers, calcium en magnesium inzitten. Dit doe je een uur voor de wedstrijd opnieuw. Zorg ook dat je een bidon met water bij je hebt en neem af en toe wat slokjes. Bij warm weer neem je wat extra water. Tussen de vijf en tien kilometer neem je eerst water en bij tien kilometer neem je een gel. Vijf kilometer later opnieuw een beker water en dan bij twintig kilometer weer gel. Bij vijfentwintig kilometer neem je nog wat water. Op dertig kilometer neem je de laatste gel, waarna je op vijfendertig en veertig kilometer nogmaals water neemt. Let op: water en gel niet tegelijkertijd innemen. Als je over de finish bent, is het verstandig meteen te beginnen met het aanvullen van hetgeen je hebt verbruikt, zoals suikers en eiwitten. Na de finish begint de verzorging voor de volgende wedstrijd, ook al ben je nog zo moe. Heb je een halve marathon gelopen, neem dan een week rust, maar ga wel fietsen. De dag na de halve marathon is dat zelfs een aanrader. Helemaal niets doen vindt je lichaam niet prettig, dus pak de fiets tot dat alle pijntjes zo goed als verdwenen zijn.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


13 reacties