5 redenen voor hardlopers om minder koolhydraten te eten
Laatst bijgewerkt december 2021
De afgelopen jaren lees je steeds vaker dat duursporters minder koolhydraten eten. Hierbij wordt een belangrijk deel van de koolhydraten vervangen voor vetten.
Minder koolhydraten eten staat haaks op wat we hebben geleerd. Koolhydraten zijn toch de belangrijkste brandstof voor ons lichaam? Voorheen waren koolhydraten heilig. Een week voordat we een marathon gaan lopen gaan we koolhydraten stapelen, op de dag van de wedstrijd staan we vroeg op om koolhydraten te eten en tijdens de wedstrijd werken we het ene na het andere gelletje naar binnen.
Dit zal toch wel een reden hebben en dat kunnen we toch niet zomaar overboord gooien? In dit artikel zullen we bekijken hoe dat precies zit en geven we je redenen om minder koolhydraten te eten.
LET OP: we zijn groot fan van een voedingspatroon eigen maken en ervaren wat het brengt. Ervaar of je minder jojoot in stemming en energie of kijk of je afvalt, zonder dat je honger lijdt. Daarin gaat gezond verstand, nieuwe kennis en genieten van lekker eten hand in hand. Koolhydraten zijn natuurlijk niet ineens afgeschreven. Niks mis met een lekkere bruine boterham. 3 boterhammen met veel eiwitrijk beleg is minder koolhydraten dan 6 boterhammen met jam. Speel daar een beetje mee en ervaar wat minder koolhydraten je brengt.
Waarom zou je minder koolhydraten willen eten?
Koolhydraten onze voorkeursbrandstof
We onderscheiden 3 macronutriënten. Deze zijn koolhydraten, vetten en eiwitten. Al deze macronutriënten kan het lichaam inzetten als brandstof. Koolhydraten zijn echter de voorkeursbrandstof van ons lichaam; ons lichaam zal altijd eerst koolhydraten gaan verbranden alvorens het vetten en eiwitten gaat verbranden.
Eiwitten verbrandt je lichaam liever helemaal niet. Ze zijn nodig voor het behoud van spiermassa. Toch is bij bijvoorbeeld mensen die aan het lijnen te zien dat ze spiermassa verliezen. Door het calorietekort is het lichaam naast vetten ook eiwitten gaan verbranden waardoor er niet alleen lichaamsvet verloren is gegaan maar ook spiermassa.
Dat koolhydraten de voorkeursbrandstof voor ons lichaam zijn, is ook te merken aan de reactie van de hersenen op het eten van suikers of geraffineerde koolhydraten. In het beloningscentrum van de hersenen wordt dopamine aangemaakt bij het proeven van zoet eten. We krijgen daardoor een fijn gevoel als we suiker eten (zelfs al bij het kijken naar een zoete traktatie). Het is dan ook niet zo raar dat veel mensen dol zijn op suiker, dopamine geeft ons nu eenmaal een goed gevoel.
Een koolhydraat bestaat uit één of meerdere suikermoleculen. Het lichaam zal koolhydraten altijd afbreken tot glucose (één suikermolecuul). Hoe makkelijk (snel) dit gaat is afhankelijk de complexheid van het koolhydraat wat je op hebt. Nadat de koolhydraten zijn afgebroken tot glucose wordt de glucose via de dunne darm afgegeven aan de bloedbaan. Onder invloed van insuline kunnen de spiercellen en de lever de glucose opnemen. De vorm waarin glucose wordt bewaard is glycogeen. Het voordeel van glycogeen is dat deze vorm van energie razend snel beschikbaar is.
Reden #1: geen hongerklop meer
Glycogeen heeft echter ook een nadeel; de voorraad die je lichaam kunt opslaan is maar beperkt. Heel erg beperkt eigenlijk. En voor duursporters onvoldoende. Afhankelijk van je vermogen om glycogeen op te slaan (dit is tot op zekere hoogte trainbaar), de intensiteit van je inspanning (en nog wat factoren die minder zwaar wegen) zal je glycogeen voorraad na ongeveer 1,5 uur inspanning volledig uitgeput zijn. Dit betekend dat je geen marathon kunt uitlopen met de glycogeen voorraden die je hebt. Dit is het moment dat je de beruchte man met de hamer tegenkomt; het lichaam schakelt over op vetverbranding, je voelt je beroerd en je gaat een stuk minder hard en het liefst zou je stoppen want alles doet pijn.
Reden #2: geen spijsverteringsproblemen tijdens de wedstrijdÂ
Oplossingen is tijdens de wedstrijd koolhydraten nuttigen. Nadeel van tijdens de wedstrijd eten is dat dit een aanslag op je spijsverteringssysteem is. Door te eten loop je het risico op buikkrampen en zelfs diarree. En je spijsverteringssysteem verbruikt ook veel energie; energie die je beter kunt gebruiken voor je sportieve prestatie. Het nuttigen van koolhydraten heeft de nodige nadelen. Dit nog los van de mensen die spijsverteringsproblemen krijgen als ze snelle koolhydraten tijdens inspanning nuttigen.d
Reden #3: vrijwel onbeperkte energievoorraden
Ons lichaam is genetisch gezien eigenlijk veel beter ingericht op het verbranden van vetten. De aanname is dat we in de oertijd op dieren jaagde. Maar de mens is helemaal niet sneller dan de diersoorten waarop gejaagd werd. Waarin de mens wel uitblonk was het uithoudingsvermogen. In een groep zaten we net zolang achter een dier aan tot dat deze uitgeput raakte en het opgaf. Het urenlang kunnen opjagen van dieren deden we in die tijd natuurlijk zonder energiegelletjes, we deden dat door te teren op ons lichaamsvet.
We kunnen in de vorm van lichaamsvet dan ook veel grotere brandstofvoorraden meenemen dan we aan glycogeenvoorraden kunnen meenemen. Een persoon met normaal postuur heeft genoeg lichaamsvet om 5 tot 10 marathons te kunnen lopen…zonder te eten!
Reden #4: schakel voor de wedstrijd al om op vetverbranding
Het probleem is alleen dat ons lichaam verleerd is hoe het efficiënt vet kan verbranden en moeite heeft met de omschakeling van koolhydraat naar vet verbranding. De slechte omschakeling is de reden van de man met de hamer; het lichaam heeft veel tijd nodig om te kunnen omschakelen en kan dat niet eventjes tijdens een inspanning doen.
Voor een wedstrijd zal je lichaam daarom al omgeschakeld moeten zijn op het verbranden van vetten zodat dit niet tijdens een inspanning hoeft te gebeuren. De staat waarin je lichaam moet verkeren om goed vet te kunnen verbranden wordt ketose genoemd. De brandstof die je lichaam dan gebruikt zijn ketonen die vrij komen bij het verbranden van vet. Om in volledige ketose te komen heeft je lichaam 3 tot 4 weken nodig. Om te kunnen controleren of je lichaam in ketose is kan je gebruik maken van ketose strips. Raak je niet in ketose? Dan eet je nog teveel koolhydraten. Je kunt maximaal 50 gram koolhydraten aanhouden om in ketose te geraken.
Reden #5: betere prestaties bij ultra lange afstanden
Voor de ultra-duursporters heeft koolhydraatarm (en vetrijk) eten het meeste winst. Voor hardloop evenementen die langer zijn dan 50 kilometer is er al veel winst. Voor de ultra-marathons die langer zijn dan 100 kilometer zijn de voordelen het grootst. Het gaat dus vooral om de wedstrijden die erg lang zijn en waarbij het tempo relatief laag is.
Het bekendste voorbeeld van een succesvolle sporter die weinig koolhydraten eet is de drievoudig Tour de France winnaar Chris Froome. Hij groeide van middelmatig wielrenner tot topper uit toen hij overstapte op een koolhydraatbeperkt dieet.
Ben je een sprinter of middellange afstandloper hou het dan alstublieft bij je vertrouwde koolhydraatrijke dieet. Als je een 800 of 1500 meter gaat lopen op een koolhydraatarm dieet dan ga je aan alle kanten voorbij gelopen worden. Voor de meer explosieve kracht die hiervoor nodig is gebruikt je lichaam hele andere energiesystemen dan die voor de echt lange afstanden.
Wat is dan een goede maaltijd de dag voor de wedstrijd? Ik ben gewoon van witte pasta met garnalen te eten. En als ontbijt wit brood met honing.
Voor de auteur:
Dt fout in ” Dit betekend dat je geen marathon kunt uitlopen met de glycogeen voorraden die je hebt” 🙂
Groetjes, Ingrid 🙂
interessante uitleg over deze thema’s:
https://www.youtube.com/watch?v=HWSI3xXV3fc
Sinds november 2020 omgeschakeld naar koolhydraten arm dieet ( niet fanatiek) en kcal beperking. Ook praktisch geen alcohol. Enkel zaterdags of bij een etentje eet ik beperkt Bourgondisch . Resultaat is van 90.00kg naar 73.00kg en ik loop mijn beste tijd ooit op 8km ( gem snelheid was 9,6km/u en voor de eerste maal 16km. Mijn leeftijd is 66j.
Diepe buiging Frank, dat is een mooi bericht.
Eindelijk een erkenning van een koolhydraadarm voedselpatroon of ook wel het ketone dieet genoemd. Dieet is volgens mij geen goede uitdrukking, het is volgens mij een fantastische leefwijze, niet alleen voor hardlopers maar voor iedereen die plezieriger wilt leven zonder frustraties om gewicht, enz enz enz.
Groeten Ruud. 80 jaar.
3 jaar geleden een kuur sportvastenkuur gedaan om de suikerverbranding om te zetten naar vetverbranding. Goede kickstart,daarna KA gaan eten ,wel de volle vetten eten. En krachttraining erbij. Vetpercentage is van 33% naar 18% gezakt. En inderdaad makkelijker fietsen en hardlopen
Als voorbereiding voor de Race Across Scotland, een ultratocht van 350km van de Schotse westkust naar de oostkust, ben ik 8 weken geleden begonnen met een keto-dieet. Ik probeer nog steeds het gewicht van mijn eigen rugzak af te vallen, namelijk van 87 naar 80kg. Ik blijf vooralsnog op 82,5kg steken.
Omdat ik hiernaast soms 3-4 intervaltrainingen per week moet geven waarbij ik zelf meestal mee-ren, was ik in het begin niet vooruit te branden! Meestal ben ik degene die de achterliggers ophaalt, maar bij een aantal trainingen was het omgekeerd.
Als oude vegetariër maak ik nu soms een uitzondering om vlees te eten, vaker schreeuwt mijn lijf erom na een lange loop.
Helaas kom je na een weekendje sociaal zijn en “zondigen” die zuinig afgevallen kilo’s weer heel makkelijk bij. Toch blijf ik doorgaan om mijn uiteindelijke doelstelling te behalen.
De afwezigheid van dips zijn overduidelijk en ik maak heerlijke nieuwe recepten voor mezelf! Benieuwd naar het resultaat van de uiteindelijke de race.
Heel interessant artikel en helemaal waar! Ik pas zelf nu al een jaar een ketogeen dieet toe en mijn marathon tijd is echt ontzettend verbeterd (maar liefst 50 minuten). Je merkt echt zo een groot verschil zodra je over bent op je vetverbranding en daarop rent. In december ga ik een ultramarathon rennen en zal daarvoor ook mijn ervaringen bijhouden. Wellicht een leuk verhaal voor een volgend artikel? 🙂
Koen,
Je stapt nu van middellange afstandlopers naar mensen die wedstrijden lopen die erg lang zijn en waarbij het tempo relatief laag is. Betekent dit dat minder koolhydraten eten dus pas echt helpt voor ultra lopers en mensen die bijvoorbeeld hele triathlon willen doen?
De kookboekjes van The New Food zijn echt een aanrader. Niet duur en geen ingewikkelde recepten.
Ben inmiddels 2 jaar met deze voeding bezig en is echt heerlijk en gezond (ondanks het vele vet, cholesterol top) en daarnaast gewoon aan het sporten, oa hardlopen. Op hun site wordt uiteraard uitgebreid ingegaan op alle voordelen die deze manier (geen dieet) van eten met zich meebrengt. Onder vragen, tips & support staat alles over koolhydraatarm sporten. Super interessant.
Ik doe sinds een half jaar keto. ben dus al een half jaar in ketose. Het eetpatroon past als een jas- ik had het voorheen altijd koud en nu nooit meer, heb geen suikerdips meer, superveel energie en heel fit – en tegenwoordig loop ik 18 km op een nuchtere maag (24 uur niet gegeten) zonder problemen. Ik wil nog een keer een marathon lopen nuchter, ik denk dat dat ook wel kan.
Ik was echt zo klaar met die vieze gelletjes, zo is het begonnen. En ik ben er echt helemaal enthousiast van! Geen man met de hamer meer tot nu toe dan iig:)
Ik raad iedereen aan eens te lezen in het boek ‘ word weer mens ‘ van Leo Pruimboom. Hierin lees je veel interessante dingen en tips bv voor meer energie. Tegen laagdradige ontsteking. Enz. Wat te eten en wat te laten staan. Nutriënten antinutriënten Enz enzHeel verhelderend en als je gezondheid je lief is wil je dit allemaal graag weten. Bv ook goed om flink met de armen te trainen voor het eten en niet meer dan 21 keer wat te eten per week. Alles behoorlijk diepgaand uitgelegd. Aanrader!
Dank voor de tip Margreet!
Ik ben hier super benieuwd naar! Zodra er een kookboek is met weekrecepten voor vegans doe ik mee! (hint, hint)…..
Ha Lisa, niets voor jou om dat kookboek te maken?
Hey Lisa! Ik heb een kookboekje gemaakt (voor eigen gebruik hoor dus het ziet er niet gelikt uit ofzo) met voor een week keto dieet. MAARRRRR dit is vega, niet VEGAN. het is hartstikke moeilijk om in ketose te geraken zonder vis, vlees, eieren en kaas te eten – je hebt je proteine en vet nodig. Met name proteine is echt een uitdaging.
ik weet niet goed hoe ik het boekje bij je krijg zonder je mailadres hier te vermelden:)
Zou ik je boekje ook mogen?
San.hovinga@gmail.com.
Hoi, mag ik jouw boekje ook ontvangen? Esther.paul@planet.nl
Mijn kennis van eten is niet voldoende om vegetarisch te eten en op de vetverbranding over te gaan. Bedankt bij voorbaat! Weer een stapje in de goede richting…..
Mag ik ook een exemplaar? vangyselmichel@hotmail.com
Hallo Gerdy,
Als het kan, ik ben ook wel benieuwd naar je weekkookboekje.
jca2104 @ gmail.com
(even spaties rond de @ gedaan voor de eventuele bots)
bij voorbaat dank?
In de koffiehoek kunnen we ook altijd gegevens uitwisselen.
Voor mij geen vlees en kaas meer! Plantaardige voeding verteert veel gemakkelijker waardoor je geen last hebt tijdens de wedstrijd. Ik doe vooral (olympische of kwart) triatlons
Dat is er. Kijk eens op thenewfood.nl ?