Wil jij wel een keertje dippen, maar niet alleen?

Herplaatst: november 2024

Half november. Een mooi moment om te starten met run-dip-run.

Wil jij een run-dip-run ervaren, maar wil je dat liever niet in je eentje doen?

Goed nieuws: er zijn meer dan 900 (!) aangesloten dippers op Sportrusten waar je mee kunt dippen

Dan hebben we goed nieuws: er zijn mensen vlakbij je huis, die je best eens mee willen nemen. Gewoon, omdat samen dippen mooier is. En – zoals met elke gewoonte – het veel makkelijker is op te brengen om het ook echt te doen, als je hebt afgesproken.

Run-dip-run is laaiend populair geworden.

En dat is verklaarbaar. Wie een run-dip-run heeft ervaren is verkocht. Het is control-alt-delete op je gedachten en je ervaart een intense ontspanning en diepe kracht.

Toen zelfs Runner’s World erover ging schrijven alsof het een erkend onderdeel was van de loopsport, maakte mijn hart een sprongetje: nog meer aandacht voor de mooie combinatie van rennen en koudetraining.

Het idee van een run – dip – run is simpel. Je gaat rennen zoals je altijd rent en als je (niet te ver van huis) een zee, een gracht of een plas tegenkomt, doe je even je sokken, je schoenen en je shirt uit en je gaat het water in. Je hoeft niet te zwemmen. Twee minuten dippen is lang zat.

Dip jij al en wil je mensen meenemen het water in? Vul hier je postcode en je maildres in.

Waarom is kou zo verrukkelijk als het zo afschuwelijk is?

Het moment dat je ín het koude water heel rustig gaat ademen, gebeurt er iets moois: je gedachten zijn weg. Het is onmogelijk om in water van 5 graden Celsius een to-do lijst af te werken. Je denkt aan niks, behalve aan het feit dat je in dat koude water bent. Met een beetje mazzel, zwemt er dan een eend of zwaan langs, zo’n vogel is ineens prachtig en ook diep van binnen wakkert iets moois aan. Iets krachtigs.

Uit het water begin je te gloeien en te glunderen en daar heb je de rest van de dag plezier van.

Maar dat moment komt door de ontspanning ín de kou.

Om tot die ontspanning te komen heb je in het begin wel steun aan iemand die je op het goede moment zegt dat je even rustig moet ademen.

Zo simpel. Zo waardevol.

Dus als jij ervaring hebt met koud water en als jij rustig kunt blijven in de kou: meld je hier aan en neem de volgende keer iemand mee.

Kijk hier naar locaties bij jou in de buurt, als je een dipmaatje zoekt.

Op naar een mooie winter!

Over de auteur

Koen de Jong (1979) is oprichter van Sportrusten. Hij loopt hard, mediteert dagelijks en zit graag in een ijsbad.

Zijn nieuwste boek, Tem je brein, gaat over zijn favoriete onderwerp: voordelen van minder denken.

Koen schreef eerder de boeken Verademing (met Bram Bakker), De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Koud kunstje (met Wim Hof) en Tien dagen stil. Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Tussen 2014 en 2023 liep hij acht keer een marathon met het 14-kilometerschema. Zijn PR met dit schema is 2:42:41, maar stiekem is 'vogels kijken' zijn favoriete training.