Wat is erger; koud douchen of de gracht?

Wat is erger; koud douchen of de gracht?

Bewerkt: november 2023

Hoe begin je deze winter met koude training? Het is de titel van de verse podcast van Arie Boomsma, waarin ik te gast ben en praat over kou.

Tijdens het gesprek hebben we het ook over het verschil tussen douchen en dippen.

Het doet me denken aan een gesprek op het clubhuis.

We zitten met een cluppie van vier aan tafel.

Het is zondagmorgen kwart over tien.

Ik tril van de kou en neem een slok van mijn koffie.

I. zegt dat ze koud douchen erger vindt dan een plons in de Nieuwe Meer.

We zijn net terug van een run-dip-run

Het is vaste prik op zondagmorgen: met een cluppie de gracht in (of het ijsbad, toen het nog te warm was) en daarna koffie drinken.

Ik ben er dol op. Mijn dag kan niet beter beginnen dan dompelen in een koude gracht, en daarna ouwehoeren met wat leuke mensen. Ook  de anderen aan tafel geven – schoorvoetend – toe dat de kou gek genoeg aangenaam wordt.

Als ik anderen mensen vertel over mijn plonzen in de gracht, word ik meestal aangekeken met een mengeling van ontzag, medelijden en (vooral) verbazing.

Dat doe ik echt niet hoor, zegt H. – mijn buurman – ; ik ben wél begonnen met koud douchen, maar de gracht is me een brug te ver’.

De weerstand kan twee kanten op: te koud of te vies

Zijn de grachten vies?

Op de website van Rijkswaterstaat staat de Nieuwe Meer geregistreerd als zwemwater: schoon genoeg.

Dus we gaan.

Aan de clubhuistafel zijn de meningen verdeeld.

H. is er iedere zondag bij om in het water te springen, maar vindt koud douchen afschuwelijk. Geef hem maar een koude gracht (< 10 graden) in plaats van een koude douche (14 graden).

P. douchet iedere dag koud (af) en heeft er geen moeite mee.

Ik vind een plons in de gracht ook makkelijker dan een koude douche. Samen de gracht in, dat geeft energie, is een avontuur en is zo heftig, dat het aangenaam wordt. Ik loop ook graag een marathon, maar voor de boodschap om de hoek pak ik liever de fiets.

I. vindt het effect van een koude gracht heerlijk en wil dat niet missen: de tintelingen, het rood worden van je huid, de golfbewegingen van kou en warmte door je lichaam.

Hoe doe je dat met koud natuurwater?

Wil je het een keer proberen, maar weet je niet hoe je het aan moet pakken? De Sportrusten-leden bouwen dit deze maand stapsgewijs op en gaan goed voorbereid de gracht (of de zee) in. Heb je die voorbereiding niet en wil je liever met anderen het water in, voor wat ondersteuning?

Kijk dan even op de plonskaart, er is ongetwijfeld iemand bij je in de buurt die het al doet en je wel wegwijs wil maken met de kou.

Hier alvast de belangrijkste tip:

Je gaat snel ademen en schrikt je het leplazerus. Het enige dat je hoeft te doen: pauzeer na je uitademing. Als je rustig ademt terwijl in je ijskoud water bent, dan doet je lichaam de rest. Echt waar.

Enne, blijf er niet te lang in: 2 minuten is lang zat.

Wie doet het al?

Enne, wat vind jij erger: de douche of de gracht?

Over de auteur

Koen de Jong (1979) is oprichter van Sportrusten. Hij loopt hard, mediteert dagelijks en zit graag in een ijsbad.

Zijn nieuwste boek, Tem je brein, gaat over zijn favoriete onderwerp: voordelen van minder denken.

Koen schreef eerder de boeken Verademing (met Bram Bakker), De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Koud kunstje (met Wim Hof) en Tien dagen stil. Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Tussen 2014 en 2023 liep hij acht keer een marathon met het 14-kilometerschema. Zijn PR met dit schema is 2:42:41, maar stiekem is 'vogels kijken' zijn favoriete training.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


85 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *