Wij zijn ons lichaam: Franklin van Doesburg las het boek en is fan

Wij zijn ons lichaam: Franklin van Doesburg las het boek en is fan

Techniektrainer Franklin van Doesburg las het boek Wij zijn ons lichaam van Aldo Houterman.

We kennen Van Doesburg als een slimme (nogal) kritische trainer, maar nu is hij wel heel enthousiast. Lees zijn boekbespreking.

Waarom dit boek zo briljant is

Eindelijk weer eens een boek over het lichaam. Wees eerlijk, zoveel wordt er niet over ons lichaam geschreven. Hardlopers schrijven over rennen en trainers zijn meestal niet echt schrijvers. Bij veel sporten gaat het al snel over drank, drugs en doping. Medailles halen is meestal een mentale sport en in de zorg gaat het vooral over het gebrek aan beweging.

Ons lichaam wordt gewoon een beetje onderschat. Er wordt ook over ons lijf geschreven door neuroloog Erik Scherder en psychiater Bram Bakker waarbij de nadruk dan weer ligt op het oppeppen van het brein.

Het lichaam is misschien wel te complex.

Daarom dwalen we ongewild wel eens af naar onze mentale weerbaarheid, fysieke gebreken, de sociale factoren of motivatieproblemen en roepen dan bijvoorbeeld: “Zitten is het nieuwe roken!” Iedereen is daar wel eens schuldig aan.

Maar dit boek is geheel en al gewijd beweging van ons lichaam, geschreven door een echte filosoof. Daarom gaat het vooral over de schoonheid van bewegen.

Het vult een gat in de Nederlandse literatuur zo groot dat je het bijna niet ziet

Eindelijk.

Houterman is een erg lichamelijke filosoof. Als ik hem benader is zijn eerste statement: “We vergeten vaak het lichaam zelf!”

Het lichaam is zo prachtig en ingewikkeld dat er ook veel meer over te schrijven is. Zelf ken ik niet zoveel filosofen die het lichaam de ruimte geven in hun filosofie. Maar Houterman zet ze voor ons wél even op een rijtje:

Michel Serres, Maurice Merleau-Ponty, Maxine Sheet Johnstone, Frederik Buytendijk en Peter Sloterdijk. Grote denkers met respect voor het lichaam.

Wat is er zo briljant aan dit boek?

Het boek houdt ons bij de les. Dat doet het met een mix van verhalen, wetenschap, filosofie en eigen ervaring. Zonder geneeskunde of biologie te hebben gestudeerd mag je ook over het lichaam meepraten, aldus Houterman.

Wij Zijn Ons Lichaam is natuurlijk bedoeld als een speelse middelvinger naar het boek Wij Zijn Ons Brein van neuroloog Dick Swaab. Hij betoogt dat het lichaam niets meer of minder is dan het brein.

Houterman geeft het brein weer de functie die het daadwerkelijk heeft: ambivalent en beperkt.

Het boek is geen tweestrijd tussen hoofd en lijf. Al krijgt het lichaam alle aandacht. Het lijf is te lang onderbelicht gebleven. Dat is ook de reden dat Wij Zijn Ons Lichaam binnenkort in de Boeken-Top-10 staat. Het kan niet anders. Zoals onze voeten ons lichaam moeten bewegen, zo moeten onze ogen het lichaam lezen.

Helaas ontbeert het lichaam ondertiteling. Gedachten kunnen eenvoudig verpakt worden in tekst, terwijl onze lichaamssensaties maar moeilijk zijn om te zetten in woorden. Echter, Aldo Houterman beschrijft het prachtig.

De grootste bewegingsfilosoof van Nederland is natuurlijk onze voetbalgod H.J. Cruijff. Hij heeft vanaf nu een geduchte concurrent.

Wij Zijn Ons Lichaam geeft de nodige verdieping in lichamelijkheid. Het boek zal de komende jaren naast mijn bed blijven liggen. Om mee weg te dromen, maar ook als naslagwerk. Bewegen maakt ons lichaam licht, het boek heeft mij verlicht.

Oh ja, wie ook mooi over het lichaam schrijft is columnist en schrijver Bregje Hofstede. Zij beschrijft brein én lijf – in De Herontdekking Van Het Lichaam – als het te laat is. Het wil niet meer, vanwege een burn-out.

Met het boek van Houterman ben je wel op tijd. Na een hoofdstukje WZOL stap je met nog meer ontzag in je sportschoenen.

Over de auteur

Franklin van Doesburg is de bedenker van ISA & ISA looptechniek.

Hij vindt dat je vaker een vraag over je trainingsaanpak of blessure aan jezelf kunt stellen. Want iedere prestatie begint met het herkennen van de kracht van je eigen lichaam. Zelf is hij nu 5 jaar blessurevrij.

Franklin loopt hard, houdt van wandelen, schrijven en dutjes doen. Je kunt hem altijd wakker maken voor bewegings-experimenten en helpt je graag bij het stellen van de juiste vraag, aan jezelf.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *