5 redenen om koud te douchen

5 redenen om koud te douchen

1 december beginnen met de Sportrusten-leden weer met een maand koud douchen.

Goede reden om de meest-gelezen blogs van Sportrusten weer te delen. Ken jij iemand die (nog) niet koud doucht? Deel deze blog.

Herplaatst en aangepast: november 2021

Jaren terug zag ik een filmpje op internet.

Een man trekt zijn kleren uit en stapt in een meer.

Een ijskoud meer in IJsland. Met overal ijsbergen en plukken sneeuw.

Het is een documentaire van de BBC en de documentairemaker geeft commentaar: het water is net boven vriespunt, voor de meeste mensen is dit al binnen één minuut dodelijk.

Niet voor deze man.

Deze man zwemt een kwartier rustig rond. Die vent is gek, denk ik bij mezelf. Maar hij intrigeert ook.

Wie is die man?

De man blijkt Wim Hof te zijn

Hoewel ik dan nog niet direct het nut zie van zwemmen tussen de ijsschotsen, ben ik wel nieuwsgierig. Ik kijk nog een filmpje. Dit keer zwemt Hof ónder het ijs. Het wordt steeds gekker. Ik kijk nog verder. Hof loopt een halve marathon in de sneeuw – in blote bast -, Hof loopt een halve marathon door de woestijn zonder te drinken, Hof zit vijftien minuten in een bak met ijs, Hof loopt in korte broek op de Mt. Everest.

Na een half uur met open mond filmpjes te hebben gekeken heb ik één vraag: hoe kan dit?

Hof legt – nog steeds via internet – uit dat wat hij doet voor 80% ademhaling is. Huh? Ik doe zelf al vijftien jaar ademhalingsoefeningen. Ik heb een boek vol geschreven over ademhaling en ademhalingsoefeningen. Maar ik kan echt niet onder het ijs door zwemmen, zonder dood te vriezen.

Mijn nieuwsgierigheid groeit.

Wat doet Hof met oefeningen dat hij zoveel méér kan, dan ieder ander mens. Ik wil dolgraag een afspraak met Hof, om het hem te vragen. Via de website www.innerfire.nl stuur ik een e mail.  Geen reactie. Nog een keer. Geen reactie. Dan stuur ik nog een e mail met verwijzing naar Verademing (het boek over ademhaling dat ik schreef samen met Bram Bakker). Geen reactie. Na zes pogingen is het raak. De zoon van Hof – Enahm Hof – antwoordt. Het is erg druk en heel veel mensen willen Wim wel spreken. Er is wetenschappelijk onderzoek gaande waar veel tijd in gaat zitten. Maar vooruit, ik mag langskomen.

We hebben afgesproken op een tuinhuisjescomplex in Amsterdam West. Wim begroet me hartelijk en heeft een t shirt aan met de tekst No rules today. Goed om te weten dat Wim niet alleen de fysiologische wetten aan zijn laars lapt, maar ook de regels.

Hij legt uit dat de koudetraining zelf een belangrijke rol speelt. Kou is gezond: daar moeten we meer mee doen, is zijn overtuiging. Hij vertelt hoe hij dat heeft ontdekt, en hoe hij mensen begeleidt die veel profijt hebben van zijn ademhalingsoefeningen en de koudetraining. Het is erg interessant.

Je lichaam heeft 125.000 km aan bloedvaten. Die bloedvaten zorgen er samen voor dat biljoenen cellen in je lichaam voortdurend voedsel en zuurstof krijgen. Je kunt je voorstellen dat als de bloedvaten hun werk goed doen, dat je brein dan beter functioneert omdat het meer zuurstof en voeding krijgt. Datzelfde geldt voor je spieren, darmen, hart, lever, enzovoort.

In je dikke slagaders kun je je hartslag voelen kloppen. De aorta is één van de bekendste slagaders. Deze verbindt je hart met de andere slagaders. De kransslagaders zorgen ervoor dat je hart zelf ook bloed krijgt. Je hoofd en hersenen krijgen het bloed via de hoofdslagaders. Bloedvaten vertakken en brengen zo bloed door je lichaam. Kleinere bloedvaten worden haarvaatjes genoemd, omdat ze zo dun zijn. Door de dunne wanden kan de zuurstof en de voedingsstoffen uit de haarvaten naar je weefselcellen sijpelen. Aderen brengen zuurstofarm bloed weer terug naar het hart. Vanuit de darmen gaat het bloed via de poortader eerst nog naar de lever, waar het zoveel gezuiverd wordt van slechte stoffen.

Goed. Wat heeft dit te maken met een koude douche?

Dat gigantische web van bloedvaten is dus een belangrijke schakel bij tig functies van je lichaam. Dus als je bloedvaten open staan en hun werk goed doen, dan heeft je hele lichaam daar profijt van.

Door blootstelling aan koude, bijvoorbeeld door in een koude douche te nemen, sluit je lichaam automatisch de bloedstroom naar de minder vitale lichaamsdelen. Armen en benen krijgen minder bloed, daar vernauwen de vaten. Dat is nodig zodat de vitale lichaamsdelen – hart, lever, longen en nieren – wél voldoende doorbloeding hebben. Armen en benen beginnen te tintelen en het kan ook branderig aanvoelen. Als na deze blootstelling aan koude het lichaam weer warm wordt, dan gaan de vaten open en komt de doorbloeding op gang.

Oktober 2014. Ik zit een week in Polen met Wim Hof. Samen met 20 anderen doe ik zijn ademhalingsoefeningen en stap ik dagelijks in ijskoud water (3 tot 5 graden). Het effect is bijzonder. De training met kou brengt veel. Ik heb meer energie en verlies wat ego (altijd handig). En je hoeft natuurlijk niet naar Polen, je kunt ook gewoon koud douchen.

5 redenen om koud te douchen

1. Je activeert je vetverbranding. Dat je met hardlopen je energiezuinige vetten aanspreekt is natuurlijk mooi. Van die energievoorraad heb je meer dan genoeg. Door koud te douchen voor je gaat lopen activeer je de vetverbranding al voor je begint met trainen.

2. Goede doorbloeding. Door koud te douchen vernauwen je bloedvaten. Hierdoor gaat je bloeddruk omhoog en je bloed wordt ‘krachtiger’ door je lijf gepompt. Is de koude douche afgelopen? Dan zakt de bloeddruk weer, maar de doorbloeding blijft beter.

3. Geeft energie. Een koude douche verkwikt op een aangename manier. Het is even wennen, maar als je ‘s ochtends een dot energie wil hebben, dan is een koude douche beter dan koffie. Koude-expert Linda Koeman zei zelfs: ‘Man, je krijgt er niet alleen energie van. Je kunt de hele wereld aan.’

4. Je hebt het minder koud in de winter. Door te trainen met kou heb je het in de winter geheid minder koud. Zo kun je door de koude douche nu, ook in februari prima buiten hardlopen.

5. Het is goed voor je huid. Ik had er vooraf geen seconde bij stilgestaan, maar door de koude-week in Polen is mijn huid helemaal veranderd. Het blijkt veel voor te komen: je huid wordt gladder en strakker.

Wie heeft er al ervaring met koud douchen? Laat weten wat het je brengt.

Wim Hof in IJsland

Meer info, zie: www.innerfire.nl

Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


738 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.