De 36-uurs-controle: controleer of je hersteld bent of niet

Loop je drie of vier keer per week hard en twijfel je of je helemaal herstelt van een training?

Dan is er een handige tip om te controleren of je hersteld bent of niet.

De 36-uurs controle

Een handige tip om te controleren of je hersteld bent, is een controle na 36 uur. Na die tijd kan je lichaam optimaal hersteld zijn van een training. Als je na anderhalve dag een energieboost hebt, dan zit je goed. Dus als je op maandagavond hebt gelopen, ben je woensdag rond lunchtijd extra energiek.

Is de training van maandagavond echter te lang of te zwaar, dan heb je na 36 uur een energiedip: je voelt je futloos of hebt een extreme behoefte aan suiker. Door dit met regelmaat te checken, krijg je inzicht in je trainingen en je herstel.

Wat je snel leert van 36-uurs controles: de training is niet bepalend voor je hersteltijd.

Met Sportrusten zijn we groot fan van lopen op hartslag of vermogen. Als je precies weet wat je D2-trainingszone is, kun je  rekening houden met voldoende hersteltijd. Toch? Dat is ten dele waar, maar het loopt mank in tijden van stress. Want de kwaliteit van je herstel is belangrijker dan de intensiteit van je training.

Supercompensatiecurve

Om het effect van trainen weer te geven is er een mooie afbeelding: de supercompensatiecurve. In die curve zie je de energie of het prestatievermogen zakken door een training (oranje lijn). Door te herstellen kom je eerst terug op de basislijn en daarna maak je wat extra energie aan. Voilá: trainingseffect. Je wordt steeds beter door training.

Het is een inspirerende afbeelding: door drie keer per week te sporten ga je vooruit.

Toch gaat dit niet altijd op. Wielrenners worden beter tijdens de Tour de France, terwijl ze iedere dag aan de bak moeten en sommige mensen zitten tegen een burnout aan en moeten na een inspanning vijf dagen herstellen.

Stressvolle gebeurtenissen hebben meer invloed op de curve dan de training

In periodes van stress is het goed om de 36-uurs-controle regelmatig toe te passen, ook na rustige trainingen. Wat zijn dan bijvoorbeeld stressvolle gebeurtenissen?

In 1967 hebben Holmes en Rahe The social readjustment rating scale opgesteld. De top 10 van meest stressvolle gebeurtenissen zijn:

  1. Overlijden van je partner of kind – 100 punten
  2. Scheiding – 73 punten
  3. Scheiding van tafel en bed – 65 punten
  4. Gevangenisstraf – 63 punten
  5. Overlijden van een naast familielid – 63 punten
  6. Persoonlijk verwonding of ziekte – 53 punten
  7. Huwelijk – 50 punten
  8. Ontslag – 47 punten
  9. Pensioen – 45 punten
  10. Herstel van je relatie – 45 punten

Dus lig je net in scheiding of ga je binnenkort trouwen? Wees dan vooral niet te streng voor jezelf met je looptrainingen.

Check na 36 uur hoe je erbij zit.

Zin om weer te lopen? Top, goed hersteld.

Zin in zoet of futloos? Rustig aan, hou nog even rust.

Over de auteur

Ademhaling is mijn favoriete onderwerp. Hardlopen en kou staan gedeeld tweede. Over deze onderwerpen schreef ik 10 boeken en ik leid ademcoaches, koucoaches en looptrainers op. Mijn favoriete ademhalingsoefening is anapana en run-dip-run is mijn favoriete training.

Koen de Jong