Huisarts Monique Tjon A Tsien is fan van kou

Huisarts Monique Tjon A Tsien is fan van kou

Zondagmorgen 9:00 uur gaan we dippen in de Admiralengracht in Amsterdam. Het is vaste prik in winter: de koude gracht in, rustig ademen en daarna een kop koffie.

Dit keer hebben we bezoek van een huisarts uit Zuid-Holland. Na afloop praten we wat na over kou en ademhaling.

Na een uur breekt het gezicht van huisarts Monique Tjon A Tsien open.

Vorige week had ik een  72-jarige vrouw in mijn praktijk die mijn hele dag goedmaakte – de ogen van Tjon A Tsien beginnen te stralen.

De vrouw kwam voor standaardcontrole voor haar bloeddruk – gaat de huisarts verder –en de vrouw maakte zich wat zorgen om al het gehoest en gekuch in de wachtkamer.

Ik hoop toch niet dat ik ziek word dokter, want ik ben al twintig jaar niet ziek geweest en dat wil ik zo houden – zegt de dame, die haar twee handen in elkaar gevouwen op haar schoot legt.

Tjon A Tsien veert op in haar spreekkamer. ‘Patiënten’ die nooit ziek zijn, is voor een huisarts een zegen.

De dame gaat verder.

Weet u waarom ik nooit ziek ben dokter?

Tjon A Tsien wacht af en is benieuwd naar wat er gaat komen.

Omdat ik al twintig jaar koud douch

Het hart van de arts maakt een sprongetje. Ze is al jaren bezig met koudetraining. Voor zichzelf was een plons in de koude zee de aftrap om met koudetraining aan de slag te gaan.

De bevlogen arts pakte het serieus aan. Ze las zich in, ging koud douchen en op een gegeven moment ging ze iedere dag de zee in. Ze ging zelfs met Wim Hof een week naar Polen om in de sneeuw en koud water te trainen. In die week leerde ze met focus en aandacht 10 minuten in ijskoud smeltwater te zitten. Het veranderde haar leven.

Als huisarts met specialisatie hart- en vaatziekten heeft het haar bijzondere interesse om te zien wat er gebeurt als je traint met kou. Ze gaat naar Rusland om winterzwemmen te onderzoeken en moedigt patiënten aan om koud te douchen.

Ik vraag haar of ze alle patiënten in een ijsbad wil hebben.

Elk mens heeft een huisarts – begint ze haar antwoord – en ik wens dat iedere huisarts zijn of haar patiënten aanmoedigt om met gezonde leefstijl aan de gang te gaan. Gezond eten, voldoende beweging, niet roken, matig met alcohol en stressreductie zijn dan logische tips. Ik hoop dat kou daar ook een plek in vindt.

Dat ze dan zelf het goede voorbeeld geeft, is natuurlijk prachtig.

Moedig voorwaarts.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.

23 reacties op "Huisarts Monique Tjon A Tsien is fan van kou"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.