Bij een nieuwe ademopleiding die ik volg kwam het gesprek afgelopen weekend op het mogelijke gevaar van ademhalingsoefeningen.
Zijn ademhalingsoefeningen gevaarlijk?
Nee, is het antwoord.
Kunnen oefeningen heel heftig zijn? Verwarren? Woede opwekken? Angst aanwakkeren? Intense fysieke ervaringen teweeg brengen?
Jazeker. Er zijn oefeningen om te ontspannen en er zijn oefeningen om deuren in je brein te openen die een lawine aan emoties los kunnen maken.
In een veilige setting is een ademhalingsoefening echter niet gevaarlijk.
Toch wordt er in kranten en media gewag gemaakt van 13 doden door de techniek van Wim Hof, hoe zit dat?
In 2016 schrok ik me wezenloos. Ik liep in de Westerstraat en in een krantenrek bij een sigarenboer zag ik de voorpagina van Het Parool: Oefeningen iceman Wim Hof eisen slachtoffers.
Er waren drie mensen overleden. Het boek Koud Kunstje dat ik schreef met Hof was een jaar uit en ik voelde verdriet, angst en schuld. Is de methode van Hof voor sommige mensen dodelijk?
Iceman Wim Hof is bekend vanwege zijn extreme exercities met kou. Zijn methode is gericht op een combinatie van kou, ademhaling en mindset. De sterfgevallen zijn gelinkt aan de ademhalingstechnieken, niet aan training met kou. Dat verbaasde mij in eerste instantie, omdat ik juist angst had voor de kou en pas na gesprekken met cardiologen gerust gesteld was dat koudetraining niet gevaarlijk is.
Recent is er een rechtszaak aangespannen tegen Hof door een advocaat uit Californië: Raphael Metzger claimt 67 miljoen van Hof. De advocaat vond zijn 17-jarige dochter Madelyn Rose dood in zijn zwembad en kwam erachter dat ze via YouTube video’s van Wim Hof had gekeken.
Voor iedere ouder is het een verhaal waar je kippenvel van krijgt en het gevoel van verdriet en wanhoop moet immens zijn.
Toen de zoon van Wim tijdens het schrijven van Koud Kunstje bleef hameren op de waarschuwing dat je deze oefening niet mag doen voor je het water in gaat of onder de douche of in de auto, vond ik hem een tikkie overdreven: we schrijven toch dat je de oefening liggend op een matje doet, waarom die waarschuwingen en die herhaling? vroeg ik.
Nu blijkt dat de boodschap bij herhaling in beeld moet komen.
Sinds de voorpagina van het Parool in 2016 is het vaker misgegaan, tot dit jaar aan toe. Dus de boodschap moeten we blijven herhalen en herhalen.
Koud water is een bijzondere kracht en met ademhalingsoefeningen kun je bijzondere dingen doen; maar combineer nooit de heftige ademhalingsoefeningen met koud water, dat is levensgevaarlijk.
Want de gemene deler van deze tragedies is dat (jonge) mensen de heftige oefeningen met lange retenties niet liggend op een matje doen, maar kort voor ze het water ingaan.
Een shallow water black-out is dan het gevaar.
Flauwvallen of tijdelijk bewustzijnsverlies: het klinkt heftig, maar liggend op een matje is het meestal een ervaring van diepe rust en ontspanning. In het water is het echter dodelijk, want als je flauwvalt en je komt bij met een diepe ademteug, zuigen je longen vol water en dat is dodelijk.
Het is niet dat de techniek van Wim Hof gevaarlijk is, maar de beeldvorming van de ademhalingsoefeningen gecombineerd met de beeldvorming van Wim die zwemt tussen de ijsschotsen.
Dus laten we vooral blijven schrijven over de voordelen van ademtraining én koudetraining.
Met de waarschuwing dat je ze niet moet combineren.
“Het kind niet met het badwater weggooien” klinkt hier wel een beetje raar, Koen. Je hebt het namelijk eerst over de dood van een meisje in het zwembad…
Verder lees ik je stukjes altijd graag hoor 🙂
Hartelijke groet van Belia
A I R – Ademcoaching
Ik ben het met overige schrijvers eens dat Hof wel degelijk de indruk wekt dat de ademhaling en kou onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. zo schrijft hij bijvoorbeeld dat hij voordat hij in een ijsbad stapt voor een museum in New York, hij in de taxi er naartoe zijn ademhalingsoefeningen had gedaan. En zo staan er nog wel een paar voorbeelden in zijn boek ‘de Wim Hof Methode’
Ik weet niet meer in welk boek het staat, maar er wordt ergens een link gelegd tussen de ademhaling, koud water en conditionering (om lang tegen kou te kunnen) . Het blijft nogal vaag maar zou wel eens het geheim kunnen zijn van Hofs bovenmenselijke prestatie om lang in ijswater te kunnen blijven.
Ik kan me voorstellen dat mensen die willen kunnen wat Hof kan hier dan toch mee gaan experimenteren.
Ondanks de onduidelijkheid hoe dit conditioneren precies werkt en hoe je dit zou kunnen inpassen in je training.
Ik ben nog steeds op zoek naar een duidelijk verhaal en bij gebrek daaraan sprokkel ik beetjes informatie bij elkaar, maak ik mijn eigen interpretatie en aangemoedigd door Hof dat je vooral moet ‘doen’ sla ook ik bijna aan het experimenteren. Tel er bij op de tip in (ik geloof ‘koud kunstje’) om een paar keer snel te ademen voor het koud douchen en een film op netflix over een zwemster die ik voor een recordpoging onder ijs door zwemmen een soort hyperventilatie zag doen.
Zoals ik het interpreteer werkt de conditionering zo dat Hof zijn kerntemperatuur door middel van de ademhalingsoefening kan beheersen en als hij dat maar vaak genoeg vlak voor een ijsbad doet, het lichaam op den duur kou gaat associeren met een warme kerntemperatuur en als vanzelf de kachel aan zet ook zonder de ademhaling vooraf.
Als ik het mis heb. Graag een reactie!
Maar zie hier de interpretatie van een leek die misschien bijna een fataal experiment aan zou gaan.
Ik zal niet de enige zijn.
Mooie, heldere reactie Piter, dat kan ik helemaal volgen. Dank!
… en als je de oefening dan (in de buurt van) het water doet, omdat die combinatie zo krachtig werkt. Dan nooit alleen! Net als dat dippen alleen wordt afgeraden (al doe ik dat soms ook).
Jij moet gewoon op zondagochtend ons komen dippen, Thomas! Tot zondag!
Hoi, ik ben gediplomeerd ademcoach (tevens gedipl. stempedagoog) en werk o.a. met de WHM (zwem zelf ook bijna dagelijks in koud water). Het probleem is m.i. pedagogisch (hoe breng je iets goed over zonder het risico op misinterpretatie ?) Ik zie het dagelijks in mijn werk hoe je constant moet blijven herhalen, gewoon omdat de perceptie en verwerking van info van mens tot mens en van dag tot dag verschilt. Dit wordt vaak onderschat of – nog erger – men weet dit niet (‘coaches’ zonder opleiding/slecht opgeleid ?). De ophef over de 13 doden (zoals Koen zegt: agv de Tummo ademtechniek in gevaarlijke settings – waarvoor overal wordt gewaarschuwd – zonder toepassing van koudetraining) wordt m.i. aangegrepen om de geloofwaardigheid van Wim’s werk geweld aan te doen. In deze tijden vd cancelcultuur en de belangen van o.a. big pharma kon je erop wachten …
Laten we vooral verantwoord oefeningen blijven doen én dippen in de gracht.
“…de heftige oefeningen met lange retenties niet liggend op een matje doen, maar kort voor ze het water ingaan.”
Maar dát mag toch wel/is juist de bedoeling?
Alleen de oefeningen ín het water doen, das niet slim… toch!?
Ha Marie, het is belangrijk om de heftige oefeningen op een veilige plek te doen. En je lichaam moet tijd krijgen om de zuurstof/Co2-waarden weer terug in balans te brengen. Dus mijn tip: doe de ontspanningsoefening kort voor je het water in gaat en doe de heftige oefeningen op een ander moment.
Dank voor je antwoord! Dan rest mij de vraag: wat is ‘de onstpannings-oefening’ en wat zijn ‘de heftige oefeningen’?
Ik doe altijd – in bed – de 3 rondes met 30 keer door m’n mond via buik en borst in en dan weer uit + retentie en na retentie inademen en 15 sec vasthouden. Duurt in totaal een kwartiertje. Dan luister ik een paar minuten naar fijne muziek en stap dan het ijsbad in!
Ik weet niet beter dan bij koude , rustig uitademen onder bv de koude douche of in een koud bad….En de andere ademhalingsoefeningen zeker niet in het water. Zo heb ik het altijd begrepen. Ik vind het vreemd dat mensen dat (zijn gaan ) doen
Het lijkt op eigen houtje iets uit proberen. Met een verschrikkelijke uitkomst. Nog meer waarschuwen is welkom. Kan geen kwaad iig lijkt me
Ja, we blijven herhalen. Piter heeft in een reactie op dit blog duidelijk uitgelegd hoe de beeldvorming tegenstrijdig kan werken.
Eerste gedachte: typisch Amerikaans.
Ook met logisch nadenken kun je bedenken dat je dit niet moet doen. Sowieso is over je grenzen heen gaan zonder dat er iemand bij is om je in de gaten te houden onverstandig.
Deze gevallen kun je Wim Hof niet aanrekenen.
Ben benieuwd waarom Metzger denkt kans te maken met zijn aanklacht. Zou triest zijn als dat op de één of andere manier het geval zou blijken.
Andere kant: Wim Hof, en vooral de methode, wordt op deze manier zeer onterecht besmeurd en verdient rehabilitatie naar mijn mening.
In de volgende video van Scott Carney (onderzoeksjournalist en enthousiast WHM praktiseerder) komt helaas toch wel heel wat vuile was naar boven:
https://www.youtube.com/watch?v=eu5CkkaHB1A
Extreem langdradig verhaal van die Carney met een hoop kinnesinne en flauwekul argumenten. Het lijkt een beetje op een persoonlijke afrekening waar hij zelf beter van moet worden. Desalniettemin lijkt het voornaamste probleem voor Wim Hof te zijn dat hij op beeld te pas en te onpas zijn ademhalingstechnieken bij water dan wel in water doet. Ook vaak zonder waarschuwing. Beelden werken veel sterker dan woorden. In Nederland is de houding dat mensen zelf moeten nadenken en verantwoordelijk zijn voor hun eigen keuzen en gedrag, maar in Amerika ligt dat toch anders. Ik zou er niet gerust op zijn als ik hem was.
De beelden waarbij Wim precies het tegenovergestelde doet als waarvoor hij waarschuwt op de website kunnen inderdaad een groot probleem voor hem en Innerfire worden. Vooral dat dit ook in een online cursus zit en dus wereldwijd verkrijgbaar is. Ik hoop het beste voor hem, maar het kon wel eens ijdele hoop zijn.
Ben wel geschrokken. Echter bij alles gebruik je gezonde verstand.
Ha Hans, ik ga hem eens bekijken. Voor ik ga kijken: is de vuile was inhoudelijk op de methode of meer gericht op de organisatie?
Voornamelijk op de organisatie Koen en dan met name Wim en Enahm. Wim die het combineren van de ademhalingsoefening en ijsbad in de praktijk in Polen en online in een cursus propageert (en eigenlijk te extreem is). Enahm die misstanden verhult en een veel te mooi beeld van zijn vader in stand heeft willen houden om financiële redenen.
Ik begreep in ieder geval dat Carney in feite nog wel steeds achter de methode staat (maar wel zegt dat dit dingen zijn die allang bestonden).
Dank voor je uitleg Hans. Ik heb zelf een jaar opgetrokken met Wim en veel te maken gehad met Enahm. Om zoiets groots neer te zetten met Wim als kopstuk is niet makkelijk geweest. Al met al ben is het heel waardevol dat de kracht van kou en de intense ademhalingsoefeningen onder de aandacht zijn gekomen bij een breed publiek. Dat hebben de Finse ijszwemmers en de Tibetaanse Tummo-adepten niet voor mekaar gekregen.
Klopt zeker Koen! We moeten niet uit het oog verliezen dat we veel aan hen te danken hebben. Het lijkt of Carney dat wel doet. Hij is met zijn boek “What doesn’t kill us” een behoorlijke aanjager van het succes van de WHM in de VS geweest. Het is natuurlijk gissen, maar het lijkt dat hij nu, ondanks de zeer expliciete waarschuwing voorin zijn boek voor de gevaren, zelf bang is om aangeklaagd te worden.
Mooi geschreven!
En zo is t….
In alle boeken, youtubes etc staat de waarschuwing. Laat ik wel zeggen. Wij hadden Wim in een uitzending van Beau gezien. We hebben toen ook meegedaan. Als je zit te kijken luister je niet. Wim zal ongetwijfeld de waarschuwing vermeld hebben, echter als tijdens die oefening merkt dat je he adem veel langer kan inhouden, dan gaat in een fractie door je hoofd, dat zou leuk zijn in het zwembad. Nu ik jouw workshop heb gedaan en ik meerdere boeken heb gelezen, weet ik wel beter. Maar wat wil zeggen is dat in goed luisteren het gevaar ligt. Als je meer ingelezen raakt, weet je waarvoor de ademhaling is en wat de kou doet, als je maar de regels volgt.