13 doden door techniek Wim Hof: wat is er aan de hand?

13 doden door techniek Wim Hof: wat is er aan de hand?

Bij een nieuwe ademopleiding die ik volg kwam het gesprek afgelopen weekend op het mogelijke gevaar van ademhalingsoefeningen.

Zijn ademhalingsoefeningen gevaarlijk?

Nee, is het antwoord.

Kunnen oefeningen heel heftig zijn? Verwarren? Woede opwekken? Angst aanwakkeren? Intense fysieke ervaringen teweeg brengen?

Jazeker. Er zijn oefeningen om te ontspannen en er zijn oefeningen om deuren in je brein te openen die een lawine aan emoties los kunnen maken.

In een veilige setting is een ademhalingsoefening echter niet gevaarlijk.

Toch wordt er in kranten en media gewag gemaakt van 13 doden door de techniek van Wim Hof, hoe zit dat?

In 2016 schrok ik me wezenloos. Ik liep in de Westerstraat en in een krantenrek bij een sigarenboer zag ik de voorpagina van Het Parool: Oefeningen iceman Wim Hof eisen slachtoffers.

Er waren drie mensen overleden. Het boek Koud Kunstje dat ik schreef met Hof was een jaar uit en ik voelde verdriet, angst en schuld. Is de methode van Hof voor sommige mensen dodelijk?

Iceman Wim Hof is bekend vanwege zijn extreme exercities met kou. Zijn methode is gericht op een combinatie van kou, ademhaling en mindset. De sterfgevallen zijn gelinkt aan de ademhalingstechnieken, niet aan training met kou. Dat verbaasde mij in eerste instantie, omdat ik juist angst had voor de kou en pas na gesprekken met cardiologen gerust gesteld was dat koudetraining niet gevaarlijk is.

Recent is er een rechtszaak aangespannen tegen Hof door een advocaat uit Californië: Raphael Metzger claimt 67 miljoen van Hof. De advocaat vond zijn 17-jarige dochter Madelyn Rose dood in zijn zwembad en kwam erachter dat ze via YouTube video’s van Wim Hof had gekeken.

Voor iedere ouder is het een verhaal waar je kippenvel van krijgt en het gevoel van verdriet en wanhoop moet immens zijn.

Toen de zoon van Wim tijdens het schrijven van Koud Kunstje bleef hameren op de waarschuwing dat je deze oefening niet mag doen voor je het water in gaat of onder de douche of in de auto, vond ik hem een tikkie overdreven: we schrijven toch dat je de oefening liggend op een matje doet, waarom die waarschuwingen en die herhaling? vroeg ik.

Nu blijkt dat de boodschap bij herhaling in beeld moet komen.

Sinds de voorpagina van het Parool in 2016 is het vaker misgegaan, tot dit jaar aan toe. Dus de boodschap moeten we blijven herhalen en herhalen.

Koud water is een bijzondere kracht en met ademhalingsoefeningen kun je bijzondere dingen doen; maar combineer nooit de heftige ademhalingsoefeningen met koud water, dat is levensgevaarlijk.

Want de gemene deler van deze tragedies is dat (jonge) mensen de heftige oefeningen met lange retenties niet liggend op een matje doen, maar kort voor ze het water ingaan.

Een shallow water black-out is dan het gevaar.

Flauwvallen of tijdelijk bewustzijnsverlies: het klinkt heftig, maar liggend op een matje is het meestal een ervaring van diepe rust en ontspanning. In het water is het echter dodelijk, want als je flauwvalt en je komt bij met een diepe ademteug, zuigen je longen vol water en dat is dodelijk.

Het is niet dat de techniek van Wim Hof gevaarlijk is, maar de beeldvorming van de ademhalingsoefeningen gecombineerd met de beeldvorming van Wim die zwemt tussen de ijsschotsen.

Dus laten we vooral blijven schrijven over de voordelen van ademtraining én koudetraining.

Met de waarschuwing dat je ze niet moet combineren.

Over de auteur

Koen de Jong (1979) is oprichter van Sportrusten. Hij loopt hard, mediteert dagelijks en zit graag in een ijsbad.

Zijn nieuwste boek, Tem je brein, gaat over zijn favoriete onderwerp: voordelen van minder denken.

Koen schreef eerder de boeken Verademing (met Bram Bakker), De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Koud kunstje (met Wim Hof) en Tien dagen stil. Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Tussen 2014 en 2023 liep hij acht keer een marathon met het 14-kilometerschema. Zijn PR met dit schema is 2:42:41, maar stiekem is 'vogels kijken' zijn favoriete training.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


23 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *