Overwinteren voor wielrenners

Overwinteren voor wielrenners

,Maar hoe voel je je dan op woensdagmiddag?’, vroeg ik AvM.
,Hoezo, woensdagmiddag?’, reposteerde AvM.
, Nou, als je op maandagavond een uurtje spinning doet, hoe voel je je dan op woensdagmiddag?’, herhaalde ik mijn vraag.
,Weet ik veel. Gewoon.’, antwoordde AvM.

Spinning

In de pauze van een lezing bij Fiets Centraal van Leo Steijn vroeg AvM of spinning echt zo slecht was. Hij refereerde aan het boek Ik, de wielrenner waarin ik schrijf dat 1 x per week spinning funest is. Je legt geen basis, je trekt enkel je energievoorraden leeg. Is dat echt zo zwart – wit?

Kracht & vermoeidheid
Door spinning winnen veel fietsers wel aan kracht maar tegelijkertijd bouwen ze ook vermoeidheid op. Dus in de basis loop je wat terug terwijl je aan kracht wint. Dat is zonde en onnodig.

Profs

Profwielrenners zijn van 1 november tot 1 februari voornamelijk vogels aan het kijken. Aart Vierhouten vertelt in Ik, de wielrenner dat hij zes dagen duurtraining deed en slechts een dag in de week intensieve interval.

, Ja maar, ik ben toch geen prof?’, verzuchtte AvM.
, Nee, dus de kans is groot dat je herstel wat minder goed is dan dat van Aart’, antwoordde ik.

Met minder trainingstijd en een minder goed herstel is het des te waardevoller om in de winter rustig te trainen.

The Cycling Academy

Met regen, wind en gladde wegen is het niet altijd makkelijk om buiten de uren op de fiets te maken. En in je eentje drie uur op een Tacx zitten is best lastig. Daarom juich ik het initiatief van Sheila Gemin van harte toe.

Sheila is onder de vlag – The Cycling Academy – overdekte duurtrainingen begonnen. Op een spinfiets, met veel omwentelingen per minuut maar een lage hartslag.

,In Amsterdam en Utrecht zijn we begonnen met rustige duurtrainingen op muziek en met een instructeur voor de groep’, zegt Sheila, ,en het werkt fantastisch’.

Letterlijk vogels kijken zal het niet zijn, maar figuurlijk kun je wel je rustige duurtrainingen doen, ook bij slecht weer.

Ik hoop dat er veel wielerliefhebbers en sportscholen samen gaan werken om volgens het idee van The Cycling Academy de winter door te komen.

Klik hier voor de website van The Cycling Academy

Veel fietsplezier en een mooie winter.

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.

2 reacties op "Overwinteren voor wielrenners"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.