Een nadeel van vroeg opstaan

Een nadeel van vroeg opstaan

‘Vorige maand ging het prima, maar sinds twee weken lukt het voor geen meter,’ zegt M. en ze zucht.

‘Wat doe je nu anders dan?’ vraag ik, ‘heb je meer stress?’

‘Nee, op mijn werk is het precies hetzelfde, mijn ouders zijn niet ziek en met mijn kinderen gaat het prima.’

M. schopt met haar vuurrode gympen tegen een leeg blikje Redbull in het Vondelpark. We wandelen – op gepaste afstand – een rondje. In mei deed M. het 5 kilo kwijt programma en was ze laaiend enthousiast. Het viel haar helemaal niet zwaar om de tussendoortjes te laten staan en ze viel 3,5 kilo af in de eerste maand.

Maar nu heeft ze tussen 14:00 en 17:00 gillende behoefte aan zoet. En toen ze een pak roze koeken had opgegeten, appte ze me. We moeten even overleggen, want dit gaat niet goed. Straks kom ik weer 3,5 aan, vóór ik in mijn badpak op het strand ga liggen. Dat moeten we niet hebben.

Ze bukt om het blikje Redbull te pakken en gooit hem in een prullenbak. Met haar linkerhand veegt ze wat zand van haar rechterhand en we kijken naar twee hardlopers in felgele Nike-shirts.

‘Dat vroege opstaan is trouwens geweldig,’ brengt ze het gesprek op een ander onderwerp. ‘Ik doe iedere dag 20 minuten ademhalingsoefeningen en mijn dag lijkt wel twee keer zo lang.’

‘Ah, je doet mee met vroeg opstaan in juni?’

Dan gaan bij mij de alarmbellen af: vroeg opstaan kan de behoefte aan zoet aanwakkeren

In de maand juni doen we met de abonnees van Sportrusten een uitdaging. Zet de wekker een uur eerder dan normaal en begin de dag met een ochtendritueel. Het is wonderbaarlijk wat dat doet met je dag. Begin de dag met mediteren, affirmaties, lezen, schrijven en bewegen en er lijken ineens 48 uur in een dag te gaan. Ideaal voor ondernemers of mensen met hart voor hun werk. En voor je kinderen en je partner ben je ook ineens een stuk aangenamer. Ik begin de dag ook met zo’n ritueel. In mijn Leichtturm1917 schrijf ik wat ik die dag wil doen en waar ik dankbaar voor ben. Zo’n boekje is echt leuk. Samen met wat kleurpotloden en een pennetje run ik er mijn bedrijven mee en schrijf ik op waar ik dankbaar voor ben.

Sportrusten. Abonnees. Blogs. Facebook. Instagram. LinkedIn. Nieuwsbrieven. Nieuw boek. Plannen voor bedrijven. Programma voor kinderen. Lopen op vermogen. Nieuwe ademhalingsoefeningen. Offertes. Rekeningen. Online programma’s.

Zonder mijn boekie zou ik al snel door de bomen het bos niet meer zien. Maandagochtend begin ik met de week op te schrijven en ik schrijf op wat ik komende week wil doen. En ik schrijf op wat ik over een jaar wil (5000 abonnees met Sportrusten, dat wordt feest)

Los van alle voordelen van een ochtendritueel, zit er wel één nadeel aan: tussen 14:00 en 17:00 heb je gillende behoefte aan zoet

Toen ik net begon met mijn ochtendritueel had ik dat ook.

Dat komt door twee hormonen: ghreline en leptine.

Ghreline is de gezellige Bourgondische van het stel. Ze houdt van lekker en overdadig eten en is niet snel verzadigd, leerde ik van arts Aline Kruit.

Leptine is het gematigde type van de twee. Zij is prima in staat om te stoppen met eten wanneer ze genoeg heeft.

Handig ezelsbruggetje als het over deze hormonen wil hebben op een feestje: ghreline heeft 1 letter meer dan leptine. En dit staat voor meer versus minder eten.

Tijdens een normale slaap staat leptine aan het roer. Het lichaam heeft voldoende energie. Je slaapt immers, dus het is niet nodig om te eten.

Bij slechte slapers wordt leptine overruled door een de dominante ghreline

Je hongergevoel neemt toe waardoor je de neiging hebt om meer te eten dan je nodig hebt.

Begin je net met vroeger opstaan en ben je nog op zoek naar een ritme? Dan kan dit dus gebeuren.

Tip: neem even tijd om na te denken wat je het liefste hebt. Als afvallen op dit moment het belangrijkste voor je is, slaap dan een uurtje meer. Is op dit moment de rust van een ademhalingsoefening in de ochtend of een productieve werkdag belangrijker? Blijf dan vooral vroeg opstaan.

Ik heb het liefst tijd voor mijn zoon, een goed boek, ontspanning én ik wil tienduizenden mensen aanmoedigen om ademhalingsoefeningen te doen, te sporten én goed voor zichzelf te zorgen en gezond te eten. Dan is een verlengde dag verrukkelijk en betekenisvol.

Dus mijn wekker staat morgen weer om 5:40.

Hoe laat sta jij op?

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.

21 reacties op "Een nadeel van vroeg opstaan"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.