Boek voor fanatieke wielrenners/hufters

Boek voor fanatieke wielrenners/hufters

Bas Pronk fietst.

Op een racefiets.

Eerst fietste hij 26 km/uur gemiddeld, nu dik 34 km/uur.

Hij ruilt zijn B’twin racefiets met Shimano Sora in voor een Bianchi met Shimano Ultegra.

Hij drinkt minder bier dan Peter Sagan (die klassiekers wint bij de profs).

Een bruiloft van een goede vriend slaat hij liever over: hij moet trainen.

Voor wat?

Wil Bas Pronk prof worden?

Nee, daarvoor is ie veel te oud.

Wat drijft hem dan?

Obsessie is een boek van iemand die zijn buik inruilt voor fanatisme op de fiets met maar één doel; goud bij La Marmotte

Bas Pronk

Michel van Egmond (ja die van Gijp en Kieft) schrijft een mooi nawoord.

In de jaren die volgden werden we vrienden (Van Egmond en Pronk op de redactie bij Feyenoord). We konden samen steeds meer lachen om al dat drukke gedoe rond die voetballers, om al die heisa om niks. De centrale vraag die werd gesteld op de Feyenoord media-afdeling was: waar gáát het allemaal over?
Antwoord: nergens over.

Een paar seizoenen werkten we samen. Daarna gingen we weer ieder ons eigen weg en verwaterde het contact. Tot ik hem vorig jaar weer eens tegenkwam. Hij was afgevallen. Sterker nog: ik stond tegenover een spook. Hij vertelde over bergbeklimmingen op zolder, over afvallen en geen bier meer drinken, over de hele dag op een fiets vieze pannenkoeken eten en dan braken als je over de streep komt.
Ik dacht: waar gáát het eigenlijk allemaal over?
Antwoord: nergens over.

En nu is er een boek.
Obsessie.

Dit is geen boek over wielrennen, hoewel de hoofdpersoon zich pagina na pagina het groene snot voor de ogen fietst en er ook heel wat verzuurde kuiten in voorkomen.

Maar wat is het dan wel?

Volgens Bas gaat het in Obsessie over ‘een doel stellen, daar heel veel voor over hebben, onzekerheid omdat er ook een faalmogelijkheid is en daarnaast relativering.

Klinkt goed.
Maar ik (nog steeds Michel van Egmond) denk dat hij ongelijk heeft.

Waar Michel van Egmond dan wél denkt dat het boek over gaat, moet je zelf maar lezen.

Voor fanatieke wielrenners/hufters die voornemens zijn om de alpen in te gaan, is het boek een waardevolle aanvulling op de plank naast De Renner en Van Santander naar Santander.


Nieuwsbrief
Wil je het e-book Sportrusten voor hardlopers cadeau? Mét ademhalingsoefeningen en slimme tips om hard te lopen, waaronder vogels kijken. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt het boek vanzelf in je inbox.


Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Ik, de wielrenner (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.

Geef een reactie