Als ik je 1 ding gun in 2021…

Als ik je 1 ding gun in 2021…

‘Wat zijn je doelen voor 2021?’ vraagt W.

‘Ik heb geen doelen voor 2021,’ antwoord ik.

‘Waar wil je heen met je bedrijf?’ W. denkt dat ik de vraag niet goed begrepen heb.

‘Nergens,’ zeg ik.

2 januari en het regent doelen, lijstjes en goede voornemens.

De algoritmes van Google, LinkedIn en Facebook kennen me een beetje: die man sport, die man plaatst regelmatig berichten over ademhaling en die man heeft een bedrijf.

Dat wéét zo’n algoritme. Dus in mijn tijdlijnen verschijnen om de haverklap coaches en trainers van verschillend pluimage die me aanmoedigen om doelen te stellen en te visualiseren. Soms hebben die doelen betrekking op sporten en gezond eten en soms hebben die doelen betrekking op zakelijk ‘succes’.

Mét tips om ervoor te zorgen dat ik mijn doelen bereik.

Maar het algoritme weet niet dat mijn belangrijkste doel niets te maken heeft met mijn gewicht of met mijn zakelijke succes. Mijn voornaamste doel is eerder een wens.

Op 1 januari 2020 schreef ik een blog: waarom ik je géén succes wens in 2020

Ik schreef nog wel over een gelddoel en over de bezoekersaantallen (die inderdaad van 512.942 in 2019 naar 736.761 in 2020 zijn gestegen). En ook het plan van het lidmaatschap is helemaal uitgewerkt en goed gevallen.

Bezoekersaantallen, nieuwe programma’s, een nieuw boek, geld.

Daar gaat mijn hart niet sneller van kloppen.

Wat doet er écht toe? Schreef ik.

Leven in het nu.

Mooie, goeie mensen in de buurt.

Goeie gesprekken.

Een knuffel (wie had 1 januari vorig jaar gedacht dat uitgerekend een knuffel een luxegoed bleek).

Zonder doelen, zonder succesformules, zonder wensen en verwachtingen, maar mét vrienden en mooie gesprekken ging ik het nieuwe jaar in.

Eén jaar later wens ik je 1 ding toe.

En dat is opnieuw geen goed voornemen met gezond eten, sporten of het visualiseren van succes.

Ik wens je toe dat je favoriete gemoedstoestand de gemoedstoestand is die je veel ervaart

En als je er nog niet over uit bent wat je favoriete gemoedstoestand is: dan wens ik je een mooie zoektocht naar je aangenaamste gemoedstoestand.

Ben je vaak vrolijk of uitgelaten of eerder verdrietig of wanhopig?

Mijn favoriete gemoedstoestand is gelijkmoedigheid.

Gelijkmoedigheid is een toestand van psychische stabiliteit en kalmte. Tijdens deze toestand is er gelijkmoedigheid van geest door bewust te zijn van lichamelijke gewaarwordingen, gedachten en emoties die voorbijkomen. 

In staat van gelijkmoedigheid is een gevoel van dankbaarheid nooit ver weg.

En wat het mooiste is: een gemoedstoestand kun je oefenen. Je hebt er geen complimenten, successen, geld of ander bezit voor nodig. Elke gemoedstoestand zit al in je lichaam, het enige dat je hoeft te doen, is er regelmatig aan te denken.

Ben je net lid geworden van Sportrusten en ga je ook aan de slag met je voeding, je ademhaling, koud douchen (dat programma wordt erg leuk), sporten in D2, periodiek vasten, mediteren, krachttraining en deze maand zonder alcohol? Dan is er goed nieuws: je favoriete gemoedstoestand gedijt goed in een lichaam waar goed voor gezorgd wordt.

Toen ik W. vertelde dat ik nergens heen wil met mijn bedrijf hadden we een lang gesprek. Hij vond het eerst bezopen, hij vond me onverschillig. Maar onverschillig ben ik zeker niet. Want natuurlijk wil ik 100.000 leden en veel mooie samenwerkingen met Sportrusten. Daarvoor hoef ik echter geen doelen te stellen, ik hoef nergens heen. In het Engels is nergens mijn favoriete woord: nowhere. In het Engels is nergens hetzelfde als now here. En hier en nu is het al. Zolang ik maar met mijn favoriete gemoedstoestand in het nu zit, komt de rest vanzelf.

Op naar een mooi 2021.

Enne: wat is jouw favoriete gemoedstoestand?

Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


35 Responses to "Als ik je 1 ding gun in 2021…"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.