Waarom ik je géén succesvol 2020 wens

Waarom ik je géén succesvol 2020 wens

2020.

Een nieuw jaar.

Ik wens je géén succesvol 2020 toe.

Met een pen en mijn opschrijfboekje droom ik het nieuwe jaar in.

Ik begin nog wél met doelen en ambities.

Wat zijn mijn doelen en wensen voor 2020?

Altijd makkelijk – want lekker concreet – mijn sportdoelen

Op 9 februari hoop ik de Two Rivers Marathon snoeihard te lopen. Met een gemiddeld wattage van 250 hoop ik onder de 2:59:02 te lopen. Maar vooral hoop ik blessurevrij te blijven tot die tijd.

Na de Two Rivers Marathon droom ik al van mooie lopen verder dan de marathon. Een 60K? Of nog wat verder? Of een meerdaags loopevenement ergens in het buitenland?

Maar goed, er is natuurlijk veel méér dan lopen

Met Sportrusten hadden we in 2019 een bezoekersrecord op de website: 512.942 mensen wisten ons te vinden. Meer dan een half miljoen. Dat aantal kan in 2020 flink omhoog, met een schitterend nieuw – gratis – e book op komst en duizend ideeën voor blogs en filmpjes. Ademhalingsoefeningen blijken voor 1000 dingen goed te werken en hardlopen en gezond eten wint aan populariteit. Sportrusten heeft daarin een mooie rol: zonder ingewikkeld jargon, aanmoedigen om met ademhaling, gezond eten en hardlopen aan de slag te gaan. En te ontdekken wat voor jou werkt. We kunnen zo nog 2 miljoen mensen een zetje geven.

Laat 2020 maar komen.

Nog iets: ga ik mijn nieuwe boekidee – een werkboek bij Verademing – uitwerken, of een ander nieuw boek schrijven?

Ik neem me voor om iedere dag te beginnen met 1000 woorden te schrijven. Dat klinkt mechanisch, maar als ik geen stok achter de deur heb, doe ik he-le-maal niets en komt er nooit een nieuw boek.

In mijn schriftje schrijf ik ook een gelddoel op. De gewenste omzet van Sportrusten. Met geld heb ik altijd een haat-liefde verhouding. Aan de ene kant wil ik veel geld (want een fijn huis, een clubhuis, veel te delen en mooie vakanties) maar aan de andere kant wil ik niet dat geld een drijfveer wordt. Geld maakt mensen ook vaak lelijk en hebberig.

Toch een gelddoel genoteerd.

In mijn schrijfboekje noteer ik dat we met Sportrusten meer kunnen doen richting bedrijven en het lijkt me mooi om een online Sportrusten-abonnement te maken waar alle programma’s in zitten

Het lijkt me geweldig om met duizenden leden aan de slag te gaan met ademhaling, hardlopen en gezond eten. Maar ook uitdagingen als een maand koud douchen, een maand zonder alcohol, een maand intermittent fasting, een maand krachttraining voor thuis, een maand zonder suiker, een maand iedere dag om 5:00 uur op. Om maar wat te noemen.

En dat leden gewoon kunnen kiezen waar ze aan meedoen en waar niet.

We kunnen een kick-off doen op een mooie plek op de hei.

Ik visualiseer een mooie kalender met een jaaroverzicht met verschillende uitdagingen en zie duizenden mensen voor me die fit worden met een glimlach.

Visualiseren helpt, maar dan gaat er wat knagen.

Wat zit ik te doen met mijn plannen, doelen en ambities voor het nieuwe jaar?

Ik leg mijn pen neer een staar uit het raam.

Een felgroene halsbandparkiet bungelt aan een netje met pinda’s.

Ik denk aan Malik die gisteren een doos baklava kwam brengen. Een paar maanden terug had ik zijn portemonnee gevonden: € 45,00 euro, een paspoort en een verblijfsvergunning. Na wat speurwerk op Facebook zag ik dat Malik hier in de buurt bij een opticien werkte. Malik was er niet, maar zijn collega belde hem op en Malik was dolblij dat zijn portemonnee terecht was. Zijn dank was groot, maar zijn aanbod om te komen eten had ik nog niet aangenomen. Het was er nog niet van gekomen. Maar eergisteren appte Malik: hij had een cadeau en wilde dat komen brengen. Kon dat? Met een grote grijns kwam hij een doos baklava brengen: uit Syrië, van een hele goede bakker.

Malik vertelde dat hij dankbaar was dat hij in Nederland terecht was gekomen. Zijn leven niet zeker onder het bewind van Assad was ie gevlucht. En Nederland was veilig en fijn. Geen lange rijen om een maandelijkse gasfles te kopen waar je nooit een hele maand mee kon koken, 24 uur per dag stroom, heerlijk eten, een baan. En mensen die je portemonnee teruggeven in plaats van mensen die zwaar gewapend door de straat lopen.

Tja, wat hebben we het toch goed.

Het is al goed.

Wat zijn mijn wensen écht voor 2020?

Bezoekersaantallen, nieuwe programma’s, een nieuw boek, geld.

Daar gaat mijn hart niet sneller van kloppen.

Wat doet er écht toe?

Leven in het nu. Mooie, goeie mensen in de buurt. Goeie gesprekken. Een knuffel.

Ik klap mijn notitieboekje dicht.

2020 is begonnen.

Dankbaar denk ik dat ik gewoon dankbaar het nieuwe jaar in ga.

Dan ontvouwt zich vanzelf wat moois.

Dus zonder doelen, zonder succesformules, zonder wensen en verwachtingen, maar mét vrienden en mooie gesprekken wens ik je een gelijkmoedig en mooi nieuwjaar!

Ps. de foto’s zijn van Janneke Poort.

Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


6 Responses to "Waarom ik je géén succesvol 2020 wens"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.