Waarom je mijn 6 boeken niet hoeft te lezen (ik vat ze voor je samen in 5 woorden)

Waarom je mijn 6 boeken niet hoeft te lezen (ik vat ze voor je samen in 5 woorden)

Bijgewerkt 2 november 2022

Op dit moment lees ik Maakt geld gelukkig? van hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis. De schrijver schrijft in de wij-vorm. Dat werkt goed als ik me kan vinden in de denkwijze van Ap (of meneer Dijksterhuis).

Maar hij spreekt me aan op een manier die ik niet begrijp.

Hij schrijft bijvoorbeeld:

We zijn zo met geld bezig omdat we een sterke relatie zien tussen het uitgeven van geld en het ervaren van geluk. We willen gelukkig worden en we denken dat te kunnen bereiken door geld uit te geven.

Ik denk helemaal niet dat ik gelukkig word van geld uitgeven, dus deze wij-vorm, leidt af. Over geld schrijf ik volgende week een vers blog. Van Bas hoor ik graag waarom hij me het boek van Dijksterhuis cadeau deed, daarna schrijf ik een blog: Waarom ik (geen) bakken met geld wil verdienen.

Dat is volgende week.

Deze week een overzicht waarom je mijn boeken niet hoeft te lezen.

Verademing, Koud Kunstje, De Hardlooprevolutie, Kopwerk, Tien dagen stil en Lopen op vermogen: alle boeken blijven maar nieuwe lezers vinden. En de lezers laten enthousiaste reviews achter.

Leuk natuurlijk, maar het is ook wel gek.

Neem Verademing (met Bram Bakker).

Van dat boek zijn meer dan 50.000 exemplaren verkocht.

Terwijl er in het boek Verademing eigenlijk niets nieuws staat

Het doet me denken aan een presentatie in een boekhandel.

De man van de boekwinkel trok wit weg toen ik mijn verhaal begon.

Hij organiseert een avond over ademhaling, hardlopen en koud douchen en ik mag een lezing geven.

Ik hou 5 boeken in de lucht en begin met mijn verhaal.

‘Deze boeken hoeft u niet lezen, want die zijn eenvoudig samen te vatten in 5 woorden’

En ik kan het weten; ik heb de boeken zelf geschreven.

De man van de boekwinkel kijkt bezorgd naar de stapels boeken die hij heeft ingekocht.

Ik ga verder met mijn verhaal. En ik leg uit waarom je de boeken niet hoeft te lezen.

Verademing

Het boek Verademing is eenvoudig samen te vatten in 3 woorden: adem langer uit.

Dat we een boek hebben volgeschreven met 192 bladzijden komt omdat niet iedereen direct enthousiast is als je zegt: adem langer uit. Veel mensen willen dan weten wat er fysiologisch gebeurt (meer koolzuur in je bloed) of welke klachten verband hebben met een ontregelde ademhaling (o.a. hoofdpijn, rugpijn, darmklachten).

Maar zonder gekheid, elke bladzijde in het boek is een aanmoediging om het zelf te proberen.

Gewoon wat langer uitademen, en dat 10 minuten per dag.

Daar hoef je geen heel boek voor te lezen.

Kopwerk

Kopwerk: het boek voor iedere wielrennerSamen met oud-profwielrenner Aart Vierhouten schreef ik vervolgens Kopwerk. Een mooi project met heerlijke anekdotes van Vierhouten, ademhalingsoefeningen voor op de fiets en een bijzondere boekpresentatie met Peter Winnen, Karsten Kroon en JW Roy. De vormgeving is van Femke Hoogland.

Maar ook bij dit boek kun je na bladzijde 166 vaststellen dat er niet zoveel woorden nodig waren geweest.

Fiets niet altijd even hard: daarmee heb je het kort, bondig en goed samengevat. Dus ook voor wielrenners die niet van lezen houden is er goed nieuws: wissel hard fietsen af met rustig fietsen en je bent al een eind op streek. (Maar daarmee doe ik de mooie foto’s, de interviews met Aart en de vormgeving van Femke H. wel tekort.)

Krijg de Hardlooprevolutie cadeau bij een 100 dagen SportrustenprogrammaDe Hardlooprevolutie

Niet alleen wielrenners, ook lopers willen wel wat weten over ademhaling; in rust en tijdens het lopen.

Daarbij is het tijd om een boek te schrijven samen met Stans van der Poel: de bron van de kennis over ademhaling en inspanningsfysiologie.

Maar ja, wat doe je met de stapel ongelezen boeken naast je bed als je nu ook al boeken over hardlopen gaat lezen? Dan kun je beter een boek in 5 woorden vertellen.

Goed, hier komt een samenvatting: adem tijdens duurlopen langer uit. 

Koud kunstje

Koud kunstje: wat kun je leren van de Iceman - Koen de Jong & Wim HofWim Hof is een waanzinnig bijzondere, leuke én inspirerende vent. Een boek schrijven met hem is dan ook een feest. Ik ga in ijsbaden en mag een week mee naar Polen om te oefenen in ijskoude bergbeken.

De ademhalingsoefeningen van Hof zijn bijzonder en van de kou kun je veel leren. Hof heeft 40 jaar ervaring met kou, ademhalingsoefeningen en mindset. Koud Kunstje (erg leuke titel, we weten alleen niet meer wie hem heeft bedacht) is vertaald in meer dan 10 landen (waaronder VS en Japan) en een enorm succes.

Toch kun je het boek Koud kunstje samen vatten in slechts 2 woorden: douche koud.

 

Tien dagen stil

Mijn lievelingsboek gaat over mediteren in stilte. Het wisselt mijn eigen worsteling met mediteren af met anekdotes van mijn meditatieleraar (S. N. Goenka) en kennis over fysiologie en wetenschap.

De titel Tien dagen stil, refereert naar een meditatiecursus van tien dagen die ik deed. Tien dagen die mijn leven hebben veranderd.

Samengevat in één woord: Mediteer!

Lopen op vermogen

Mijn laatste boek schreef ik samen met Hans van Dijk en Ron van Megen. Twee superslimme mannen die zich al jaren bezighouden met hardlopen op vermogen. Wat is het verschil tussen lopen op tempo, lopen op hartslag en lopen op vermogen? Op deze vraag geven Van Dijk en Van Megen een duidelijk antwoord.

Zonder het boek te lezen, het antwoord is: Loop op vermogen! (da’s in 3 woorden samengevat).

 

Haruki Murakami

Nu je deze vijf boeken niet meer hoeft te lezen heb je mooi tijd om Haruki Murakami te lezen. Als je Murakami nog niet kent, heb je mazzel. Dan kun je al zijn boeken nog lezen.

Zijn schrijfstijl neemt je mee op reis, naar werelden waar je nog niet eerder was. 1Q84 is mijn favoriet. Als je ook fan bent van Murakami, laat even weten wat jouw favoriete boek is.

Gelukkig had de man van de boekwinkel ook flink wat boeken van Murakami liggen.

Zo werd het voor hem ook nog een geslaagde avond.

Heb jij een lievelingsboek? Ik lees het graag in de antwoorden.

Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


85 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *