Loodzware marathon op 4 aardappels: kan dat?
Heb ik weer.
Ga ik een loodzware marathon lopen over het strand – op 4 aardappels – zijn de omstandigheden echt niet normaal zwaar.
– 5 graden Celsius.
42K windkracht 5 tegen. Uit het Noordoosten.
Maar het gaat me vandaag niet om de afstand, de ondergrond, de wind of de eindtijd. Ik wil weten of mijn koolhydraatarme dieet heeft gewerkt.
Kun je een marathon lopen op aardappels in plaats van op gels?

Ja het kan. Het ging vandaag prima.
Sterker nog; ik werd tweede.

Hoe loop je een marathon op aardappels?
s’ Ochtends in de trein heb ik vrees voor deze marathon. Ik denk aan een mail van mijn vader. Hij had het blog gelezen over mijn plan om de magische afstand te lopen zonder gels en geraffineerde suikers, maar enkel met aardappels.
Hij schreef:
Interessant. Ik dacht wel meteen aan de Col de la Croix Fry.
Da’s niet bepaald een hart onder de riem.
Want op de Col de la Croix Fry – Col in de Franse Alpen van 11 kilometer met stijgingspercentages tussen 6 en 9 procent – reed mijn vader (68) me eens op een halfuur. Ik had een hongerklop en zwalkte met 5 km/uur van links naar rechts over de weg. Op een fiets dus hè. 5 km/uur. Halverwege de klim was een dorpje waar ik bij een bakkertje een blikje cola haalde. En een blikje Orangina. En een chocoladecroissant. En nog wat zoete koekjes (voor de zekerheid).
De herinnering van mijn vader veeg ik weg uit mijn gedachten.
Ik eet immers al dik vier maanden minder koolhydraten.
En ik train minstens één keer per week op nuchtere maag.
Dus het komt vast goed.
En het verhaal van arts William Cortvriendt klinkt eigenlijk heel logisch. Door minder suiker te eten, piekt je insuline minder en zit je efficiënter in de vetverbranding.
Dus ik ga op mijn vetten lopen; mijn ontbijt was vette yoghurt met zonnebloempitten en de dag voor de marathon eet ik groenten met kip
Een aardappel gun ik mezelf voor onderweg. Dat is het meest gewone eten dat er bestaat en heeft toch wat koolhydraten.
Eerst wil ik een handje nootjes meenemen, maar na een bericht van ervaringsdeskundige en schrijfster Maaike de Vries besluit ik om voor de zekerheid ook 3 vijgen mee te nemen.
En het gaat prima.
Moet ik er wel bijzeggen dat er een lange loper voor me liep met een brede rug die me 42 kilometer lang schuin achter zich duldde. Winnaar Tim Vreeburg liep ongelooflijk hard gezien de omstandigheden. Bij de start had ik me voorgenomen om gewoon hard te starten en te kijken hoe dat uit zou pakken. Zo loop ik immers altijd een marathon en ik wilde wel een goede vergelijking met mijn aardappels. Met de snoeiharde wind en het kleine deelnemersveld (een man of 50?) werd bij de start de wielrenner in mij wakker: ik moet wel een groepje hebben om uit de wind mee te draaien. Het groepje van vijf werd door het moordende tempo van Vreeburg al snel uitgedund tot een duo. Vreeburg op kop. Ik daar 6 centimeter achter.
Bij kilometer 10, 20, 30 en 35 eet ik een krieltje met een halve vijg
Geen man met de hamer.
Een tijd van 3u31’36”.
Herinnering: over het strand, volle bak wind tegen.
Nu is natuurlijk de vraag van fanatieke lopers: had ik harder kunnen lopen met gels?
Weet ik niet.
Mijn hartslag was tien slagen lager dan bij mijn marathon in Utrecht vorig jaar.
Betekent de lagere hartslag dat ik harder had gekund? Had ik daar suiker voor nodig gehad?
Of komt de lagere hartslag door het strand? De wind? Of omdat ik efficiënter in vetverbranding loop, maar niet perse langzamer in tempo?
Geen idee. Maar ik ben dik tevreden en loop de volgende keer zeker weer op wat aardappels en vijgen
Ps 1
Bij de start komt er iemand naar me toe die wist dat ik op aardappels ging lopen.
Hij vraagt: Waarom wil je in vredesnaam een marathon lopen op aardappels. Die gelletjes zijn er toch niet voor niets?Â
Al jaren heb ik een haat-liefde verhouding met massa-marathons. Soms vind ik mezelf nogal overdreven doen. Ik loop in de eerste plaats hard omdat teveel comfort mijn creativiteit verlamt. En ik word chagrijnig van zitten achter een computer als het te lang duurt. Dus na een dag stilzitten bij de verwarming met continu eten binnen handbereik, doet het me goed om een rondje te rennen. Mijn bloed stroomt, ideeën komen gang en het is goed voor mijn gemoed.
Voor ontspanning kijk ik graag vogels en voor activatie van creativiteit en energie loop ik af en toe écht hard. Mijn genen uit de comfortzone halen en de boel wakker schudden is een doel op zich. Dus eigenlijk is het niet logisch om dan zoveel mogelijk comfort te zoeken als ik ga hardlopen
Met dure hardloopschoenen met dempende zolen.
En een windjack als het waait.
En een plastic overjas bij de start als het fris is (alsof er niet genoeg plastic afval is).
En dure sporthorloges om mijn hartslag precies te meten, zodat ik niet té hard loop.
En dus ook sportgels.
Vandaar dat ik dit experiment met beide handen aangreep. Wellicht loop ik ook nog wel eens een marathon op blote voeten.
Ps 2
Neef Mark vroeg:
Waar laat je die aardappels in vredesnaam?
Nou gewoon in de grote zakken van mijn lange sportbroek.




Ik ben ook benieuwd. Het ziet eruit alsof je krieltjes bij je hebt, die ongeschild en ongekookt zijn?
Misschien een hele suffe vraag, Koen: zijn het rauwe aardappelen of gekookte?
mooi experiment
t.i. zonder suikers (van bv. aardappel en vijgen) geen vetverbranding…
https://www.prorun.nl/training/artikelen/wat-doet-lopen-met-je-lichaam-deel-4
….zonder adrenaline is zowel de glucose- als de vetverbranding sterk verminderd. Dat is begrijpelijk, als je bedenkt dat voor de splitsing van spierglycogeen in glucose moleculen, adrenaline nodig is.
Als hoge bloeddruk of andere ziekten met medicijnen bestreden worden met zogenaamde beta-blokkers, dan kan de spierdoorbloeding niet voldoende stijgen, maar ook wordt er onvoldoende glycogeen afgebroken. Als gevolg daarvan, verloopt de vetoxidatie ook op een heel laag pitje, want zij is afhankelijk van de afbraak van glucose. Hieruit volgt eens te meer, dat de vetverbranding het beste getraind wordt door de intensiteit niet te laag te nemen. Je moet koolhydraten (spierglycogeen) afbreken opdat de vetoxidatie geoptimaliseerd wordt.
Trails van ~100km en 7000hm loop ik zonder gels.
Heb je overigens tips tegen misselijkheid? Deze treedt veelal na ~60km in, dan wordt het überhaupt lastig om iets te eten en ook drinken met nog een marathonafstand te gaan….
Ik bedoel maar…
Hoi Koen,
Van Harte gefeliciteerd met deze mooie prestatie. Knap gedaan.
Op naar het volgende experiment.
Groet
Beter was geweest een groot vet stuk vlees. Met 0 koolhydraten. koolhydraten ben je met het 1e uur al doorheen. Wel goede prestatie!
Doe dat dan wel de avond ervoor. Je maag houdt niet zo van verteren tijdens hardlopen 😉
Het is ook wel een beetje overschat dat we alleen verbruiken wat we eten vlak voor de verbranding. Meestal loop je op de energie van 2 dagen terug.
Hmmm mag je aardappels invoeren?? Straks loop ik met van die duitse kartoffeln
Tessa de Winter check; flipbelt en 2 krieltjes, all you need tijdens de halve marathon in Berlijn.
Mooie prestatie en weer een interessant webinar dat je vanavond hebt gegeven! Thanks!
Nogmaals gefeliciteerd Koen.
Ik ben eigenlijk benieuwd naar je herstel. Nog steeds koolhydraadarm/-beperkt? En kun je dat vergelijken met je herstel na je voorgaande matathon(s) op het 14km-schema?
Gefeliciteerd Koen,Knappe prestatie goed gelopen,vind het heel leuk hoe jij het doet nu met aardappelen,super ik volg je al een tijdje,was laats in Bloemendaal bij het koevlak daar waren ze aan het zwemmen in het ijs koude water in het webmeertje moest toen aan jou denken.
In aardappelen en vijgen zitten toch vooral koolhydraten??
Uit de eerste jaren van m,n triatlons, 1983 e.v., bestond mijn voeding uit bruin brood met ham, kaas o.d.,gekookte aardappels , ontbijtkoek,havermoutpap, keukenstroop , drinkyogurt etc. Niet te vergeten : CHOCOLA EN BANANEN !! Op zich niet slecht maar over tijdstip van inname ,hoeveelheid enz. wist niemand iets . Overgeven heb ik niet meegemaakt , 2 keer een steen VAN STOEPTEGELFORMAAT op de maag herinner ik me nog goed…
En het volgende advies is lopen op een boterham met pindakaas? Waarom worden dit soort experimenten toch zo fantastisch gevonden zonder te bedenken waarom je bepaalde voedingskeuzes zou maken. Ik lees niets over de maximale koolhydraatopslag, de beperking die gekoppeld is aan het moeten terugvallen op vetverbranding, of wat de bloedsomloop doet bij een marathon waardoor nootjes – en daarmee veel andere producten – niet zo verstandig zijn.
@Karel, ik ben benieuwd naar je muesli koeken recept!
goede prestatie Koen en een goed verhaal. Gewoon je gezonde verstand gebruiken en niet meegaan met de commerciële troep. Ik liep zondag 60KM op Ameland op bruine bolletjes kaas, een sneetje ontbijtkoek, een banaan wat bouiion bij de posten en een paar winegums omdat ik daar nou eenmaal gek op ben! 8 uur bikkelen in de vrieskou en oostenwind.
Proficiat met je prestatie
Grappig, ik volg dit al een tijdje.
In 2012 liep ik op 56 jarige leeftijd een pr op mijn marathon (de 31 e!) in 3.23
Het enigste wat ik veranderd had was mijn eetpatroon.
Wel wat koolhydraten, maar bewust veel minder en veel goede vettten( roomboter, olijfolie en kokosolie)
Wat nog meer opviel was mijn energie in de dagen daarna, 2 dagen later liep ik 10 kilometer, vooral omdat ik me zo lekker voelde!
Overigens deed ik toen niet eens afemhalingsoefeningen, nu wel en douche alleen nog maar koud, in navolging op 2 x cursus bij Wim Hoff
Mijn motivatie om prestatie te lopen heb ik niet meer zo, maar ,met mijn 61 jaar loop ik nog prima, heb (tot nu toe) geen ouderdomskwaaltjes, zelfs geen leesbril
Alleen een wat vervelende hardloopblessure, maar deze is weer op zijn retour
Wat ik hiermee wil zeggen is dat extra koolhydraten echt niet belangrijk zijn , wel goede voeding en mindset
Een gel heb ik nog nooit geprobeerd, is volgens mij redelijk zinloos zo n boost aan suikers.
Een stukje banaan volstaat ook.
O ja voor de marathon had ik wel een zakje noten opgeknabbeld in de auto
Van harte Koen! Mooie tijd gezien de weersomstandigheden!
Ik eet zelf normaal wel suikers, vooral in zoetbeleg op brood, maar tijdens een loop alleen zelfgebakken mueslistukken. Geen gelletje nodig! Gelukkig niet, want ze zijn smerig, en met al dat plastic ook milieuvervuilend.
Puree neem je gemakkelijker mee!
Puree neem je gemakkelijker mee!
Mooie prestaties en ook mooi weergegeven..proficiat!
Mooi alternatief Koen. Ik loop zelf op groene thee met honing, en een paar bananen. Alleen lastig te vervoeren. En: ik loop een stuk langzamer!
Nogmaals gefeliciteerd! Wat een topprestatie. Het was een bijzondere dag gisteren! Leuk om te lezen jouw stuk, stof tot nadenken! Kom je in oktober ook meedoen met De Kustmarathon?