Koen de Jong

Wie ben ik?

In 1999 studeer ik psychologie.

Dat wordt niets.

Psychologie is wel interessante kost, maar wielrenner Peter Winnen gooit roet in het eten.

Ik lees zijn boek Van Santander naar Santander en Peter Winnen wordt mijn held.

Hij wint twee keer de etappe naar Alpe d’Huez en na zijn wielrencarrière schrijft hij mooie boeken: dat wil ik ook.

Profwielrenner worden, wordt mijn doel

Bij trainster Stans van der Poel doe ik een inspanningstest en van haar leer ik trainen met een hartslagmeter. Ook benadrukt ze het belang van een goed herstel en geeft ze ademhalingsoefeningen mee om te ontspannen.

Ik studeer weinig en train veel. Gevolg: geen propedeuse, maar wel de mogelijkheid om voor een Spaanse (correctie: Baskische) ploeg te gaan rijden.

Bergop fietsen gaat goed, maar ik ben geen wielrenner die alleen maar leeft voor de sport.

Ik mis geouwehoer in cafés en ik mis discussies over andere onderwerpen dan bandenspanning en tandwielen.

Ik geef mijn droom om profwielrenner te worden op en ga terug naar Nederland.

Op zoek naar werk heb ik twee keer mazzel.

Jeugdvriend Tim de Wit werkt bij de krant De Gooi en Eemlander en vraagt of ik hem kan helpen om wedstrijdverslagen te schrijven over het regionale voetbal. We hebben de grootste schik op de redactie en iedere maandag verschijnen onze stukken in het sportkatern van de krant. Het besef dat er mensen zijn die van schrijven hun vak hebben gemaakt, wakkert een nieuwe droom aan: leven van de pen. Voor de stukjes over het regionale voetbal krijg ik echter maar een paar tientjes per weekend, dus ik heb nog een  andere – echte – baan nodig.

Ik heb weer geluk. Trainster Stans van der Poel biedt me een tweede baan, ze heeft plek in haar bedrijf Energy Control en Stans leert me alles over hartslagzones, fysiologie, adempatronen en ontspanning. Van der Poel blijkt niet alleen veel te weten van duursport, ze was ook hoofd van een longfunctie afdeling in een ziekenhuis, ze ontwikkelde apparatuur om adempatronen te meten én ze trok op met de bekendste inspanningsfysiologen van de wereld. Ze is een lopende encyclopedie en na vijf jaar heb ik ongelooflijk veel van haar geleerd.

Omdat de combinatie van sport en ademhaling bekend raakt bij mensen met een burnout en chronische vermoeidheid zie ik vooral mensen met klachten en steeds minder sporters.

Dat gaat wringen. Ik wil ook wielrenners en hardlopers testen.

In 2006 begin ik daarom mijn eigen bedrijf. In Amsterdam (hartje Jordaan) doe ik rustmetingen en inspanningstesten voor hardlopers en wielrenners.

In Wielermagazine krijg ik een column over training en ademhaling en al snel weten wielrenners en hardlopers me te vinden.

Eén van de mensen die een inspanningstest komt doen, verandert mijn leven: Bram Bakker.

Psychiater Bram Bakker komt bij toeval bij me terecht. De zus van mijn toenmalige vriendinnetje is de oppas van de kinderen van Bram en ze zegt: ‘Bram, als jij de marathon van New York gaat doen, is zo’n rustmeting en inspanningstest interessant voor je.’

Bakker komt en ik laat hem zien – met de apparatuur van Stans van der Poel – wat het effect is van een eenvoudige ademhalingsoefening op zijn hartslag.

Bram Bakker is nogal enthousiast en gaat patiënten en loopvrienden doorverwijzen

Op een dag bel ik hem op en begint mijn jongensdroom.

‘Bram,’ zeg ik een tikkie onzeker: ‘je hebt al aardig wat boeken geschreven. Over psychiatrie. Over Runningtherapie. Over hardlopen. En je bent gepromoveerd op hyperventilatie en paniekaanvallen. Waarom schrijf je geen boek over ademhaling?’

Ik had namelijk sterk het gevoel dat er een boek moest komen over ademhaling met verwijzing naar ademfrequentie en fysiologie zonder verwijzing naar yoga of meditatie.

De reactie van Bram had ik niet verwacht: ‘Doe het zelf. Jij weet toch alles van ademhaling.’

‘Ik weet helemaal niet hoe dat gaat; een boek schrijven,’ mompel ik.

‘Ok. Laten we het samen doen. We spreken snel af om je ideeën door te nemen.’

En zo verschijnt in 2009 mijn eerste boek samen met Bram Bakker: Verademing.

Koen de Jong en Bram Bakker
Met Bram Bakker (rechts)

Het boek wordt veel gelezen en meer dan 30 x herdrukt. Inmiddels zijn er meer dan 50.000 exemplaren van Verademing verkocht en ik kreeg samen met anderen ideeën voor meer boeken.

Kopwerk: het boek voor iedere wielrenner Krijg de Hardlooprevolutie cadeau bij een 100 dagen Sportrustenprogramma

Kopwerk

Voor wielrenners schreef ik samen met voormalig profwielrenner en goede vriend Aart Vierhouten de boeken Ik, de wielrenner & Kopwerk. We beschrijven hoe je als wielrenner harder gaat fietsen door gericht te trainen met een hartslagmeter. Femke Hoogland heeft van Kopwerk een pareltje gemaakt door de teksten aan te vullen met schitterende foto’s en mooie vormgeving. Aart Vierhouten is als oud-profwielrenner een grote inspiratiebron bij bedrijven om sport en wielrennen aan te wakkeren. Na Kopwerk trekken we samen op om bedrijven te helpen om samen te fietsen met een hartslagmeter (en rustig te ademen).

Tien dagen stil

Het effect van ademhalingsoefeningen bij mensen met stress, vind ik spectaculair en ik verdiep me meer en meer in ademhaling en meditatie. Als onderdeel van mijn zoektocht naar verschillende ademhalingstechnieken kom ik ook uit bij Vipassana-meditatie. In 2005 ga ik tien dagen in stilte mediteren en het maakt diepe indruk. Mediteren laat me niet meer los en ik keer nog zeven keer terug voor een tiendaagse Vipassana-cursus. Wat meditatie me brengt beschrijf ik in het boek Tien dagen stil.

De Hardlooprevolutie

De Hardlooprevolutie schreef ik samen met Stans van der Poel en ontketent een revolutie in hardloopland. We beschrijven hoe je met gevarieerde training op hartslag en ademhalingsoefeningen harder gaat lopen en beter gaat slapen. Er staan schema’s in voor alle afstanden, maar vooral het marathonschema is voer voor discussie. Maximaal 14 kilometer trainen in aanloop naar de marathon raakt een snaar en duizenden lopers zijn woest enthousiast. Ik ben zelf één van die enthousiastelingen en loop zes marathons met het schema en één keer loop ik een wedstrijd van zelfs 60 kilometer. Veel looptrainers zijn echter boos. Zij vinden dat de marathon aan de fanatieke duursporters toebehoort.

Koen en Mark finishfotoFinish van de 60 kilometer (rechts neef Mark).

Ook internationaal succes

Eén van mijn boeken wordt niet alleen in Nederland veel gelezen, maar is inmiddels in meer dan 8 landen vertaald: Koud Kunstje met Iceman Wim Hof is een internationale bestseller.

Wim Hof combineert ademhaling en kou, gevoel en wetenschap, charisma en bescheidenheid. Zijn methodiek die honderdduizenden mensen met hoge ontstekingswaarden geholpen heeft, heb ik opgeschreven in Koud Kunstje. Werken met Hof was een leerzaam feest.

Ik kon met Hof mee naar Polen om een week lang dagelijks ademhalingsoefeningen te doen en minutenlang in smeltwater van 1 graad Celsius te trainen

Sindsdien ben ik fan van kou.

De bekendheid van Hof nam een vlucht en de rechten van het boek werden ook verkocht voor het Duits, Engels, Spaans, Portugees, Italiaans, Turks, Japans en Hongaars.

Yeah.

Meer dan 200.000 boeken

Alle boeken worden gretig gelezen en van mijn boeken zijn in totaal meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Veel lezers gaan aan de slag met ademhalingsoefeningen en trainen op hartslag.

Soms hebben lezers nog vragen of een motivatie-dip.

Om lopers en wielrenners uit het hele land te  te inspireren om écht aan de slag te gaan met ademhalingsoefeningen en te trainen op hartslag lanceer ik in 2013 sportrusten.nl.

Op sportrusten.nl  kunnen lezers elkaar ontmoeten om tips, kennis, enthousiasme en inspiratie te delen en ontwikkel ik online programma’s voor mensen die trainen naar een evenement

Het slaat aan.

Op sportrusten.nl komen honderdduizenden bezoekers per jaar en in de koffiehoek (het forum op sportrusten.nl) zijn duizenden leden die elkaar (motivatie)tips geven en samen halve en hele marathons lopen of ademhalingsoefeningen doen.

De onlineprogramma’s helpen mensen om beter te slapen en dieper te ontspannen met de ademhalingsoefeningen en duizenden mensen trainen met onlinehulp naar een loopevenement.

Schrijven en lezingen

Schrijven is mijn eerste liefde geworden, praten over ademhaling, sport en kou is mijn tweede liefde.

Gemiddeld één keer per week hou ik ergens bij een bedrijf een verhaal over sport en ademhaling bomvol anekdotes en oefeningen.

Bij veel bedrijven is er namelijk wel iemand die Verademing, Koud Kunstje of De Hardlooprevolutie gelezen heeft en denkt: dit is wat voor mijn collega’s.

Ik heb dan de dankbare taak om mensen aan te moedigen om óók te sporten, te ontspannen of koud te douchen. Vaak lukt het om mensen die wat onderuit gezakt op de achterste rij beginnen, toch mee te laten doen. Niet zo gek natuurlijk: ademhaling is interessante kost. Er is altijd wel een bruggetje te maken naar iemands interesse.

Mijn droom

De komende jaren hoop ik nog veel interessante en bevlogen mensen te ontmoeten die met bewondering naar het menselijk lichaam kijken.

Ik vind het menselijk lichaam wonderlijk mooi.

De kracht van het brein, het hart, de spieren en de samenwerking van de 100.000 miljard cellen: petje af

Dat ons lichaam moeite heeft met zitten, stressen en te veel eten, weten we nu wel.

Daarom blijf ik mensen aanmoedigen om met me mee te doen: mediteren, ademhalingsoefeningen, koudetraining, hardlopen, wielrennen en af en toe een extreme fysieke uitdaging.

Moedig voorwaarts.

Bibliografie

* 2009 Verademing
* 2011 Sporten voor beginners
* 2012 Ik, de wielrenner
* 2013 Ik, hardloper
* 2014 De marathonrevolutie
* 2015 Koud Kunstje
* 2017 De Hardlooprevolutie
* 2018 Kopwerk
* 2018 Tien dagen stil
* 2023 Tem je brein