46 vragen over periodiek vasten

Periodiek vasten lijkt eenvoudig. Je eet 16 uur per dag niet en zo leer je onder andere om je energiezuinige vetten weer als brandstof in te zetten. Je eet 2 gezonde – eiwitrijke – maaltijden met veel groenten en een beetje koolhydraten.

Toch roept ons nieuwe programma ook veel vragen op.

Experts Brenda Frunt en Marieke de Groot geven antwoord op 46 vragen.

1. Na hoeveel dagen/weken 3x per dag eten kunnen mensen doorstromen naar 2 maaltijden per dag? 

Het doorstromen naar 2 maaltijden per dag mag op gevoel gaan. Je kunt het heel rustig opbouwen door je ontbijt telkens een half uurtje op te schuiven tot deze wel heel erg dicht bij de lunch komt. Als dit prima gaat dan mag dat natuurlijk ook opgeschoven worden met telkens één uur. Vervolgens kun je het gehele ontbijt overslaan en is de lunch je 1e maaltijd. De één zal hiervoor meer tijd nodig hebben dan de ander.

Volg je gevoel en onthoud dat we gemaakt zijn om maar 1 of 2 eetmomenten op een dag te hebben. Vertrouw op je lichaam.

2. Zet je periodiek vasten elke dag van de week in? Doe je dit voor altijd?

Het programma is opgezet om een maand lang elke dag te vasten. Je kunt het natuurlijk zelf rustig opbouwen. Het stappenplan volgt in het programma. Na een maand 16:8 te hebben gevolg zit je in het ritme en weet je hoeveel energie je ervoor terug krijgt en welke voordelen het je nog meer oplevert. Na deze maand mag je het vasten ‘intermittent’ in zetten. Dus eet af een paar dagen per week 3 maaltijden op een dag en wissel dit af met een paar dagen per week 2 maaltijden per dag. Naar wens kun je bijvoorbeeld eens per maand 24 uur niets eten. De afwisseling zorgt voor flexibiliteit en energie! Door de vele gezondheidsvoordelen van periodiek vasten mag het zeker iets zijn dat een onderdeel van je leven wordt, voor langere tijd dus. 

3. Als je 5 dagen van de 7 dit doet en de andere 2 dagen normaal eet: zijn de gezondheidsvoordelen dan ook zo groot?

Ja, zeker weten. We hebben er nu voor gekozen om de eerste maand een wat strakker schema aan te houden om er een gevoel bij te krijgen en echt te wennen aan het vasten. Na deze maand kun je het intermittent in gaan zetten. Dus de ene dag eet je 1 keer per dag, de andere dag 2 of 3 keer per dag en wellicht eet je eens in de maand 24 uur niets. Intermittent is eigenlijk het onverwachtse inzetten zodat het nooit meer onverwachts is. Dit zorgt voor flexibiliteit.

4. Mag/kan je ook 3 eetmomentjes maken in die 8 uur?

Ja dat kan wel maar wij streven naar 2 eetmomenten zodat je de belasting op je stofwisselingssysteem verminderd. Sport je veel en kom je anders niet aan je eiwitbehoefte dan zou je een eiwitshake extra kunnen gebruiken in die 8 uur zodat je 2 hoofdmaaltijden hebt en 1 kleiner tussendoortje met een hoge voedingswaarde.

5. Kan ik mijn vastenperiode opschuiven voor bijvoorbeeld een etentje in de avond of is het belangrijk om steeds hetzelfde het ritme aan te houden?

Je kan hier zeker flexibel in zijn, het gaat om ‘intermittent’. In dit programma hebben we ervoor gekozen om het de eerste maand wat strakker in te zetten zodat je er een gevoel bij krijgt en echt gaan wennen aan het vasten. Je kunt hier zelf mee gaan experimenteren.

6. Is het belangrijk dat je altijd dezelfde tijden aanhoudt (bijv 10.00-18.00) of kun je beetje wisselen?

Je kunt wisselen met de tijden. Wellicht is het fijner om in eerste instantie een bepaalde tijd aan te houden tot je gewend bent aan het vasten. Uiteindelijk streven we naar ‘intermittent’, zoveel mogelijk afwisselen dus. Daarmee behoud je de flexibiliteit.

7. Hoeveel uur moet je minimaal vasten voor een positief effect?

Bij minimaal 14 uur vasten heb je de eerste lichte voordelen.

8. Is een afwisseling juist goed? dat geeft een prikkel voor je lichaam. Dus te spelen met je eetraam en af en toe een dag wel ontbijt en 3 x per dag eten. Anders gaat het lichaam ook wennen aan een vast patroon?

Afwisseling zijn wij super blij mee! Voor veel mensen misschien lastig vandaar dat deze maand zo is opgebouwd. Eerst structuur krijgen en wennen. Na deze maand zeker zoveel mogelijk ‘intermittent’, dus zoek de afwisseling op!

9. Wat is de waarde van periodiek (bv een week) periodiek vasten en dan 3 weken weer niet?

Drie weken niet vasten is wat lang, al heeft iedere vastenperiode een positief effect. We hebben gekozen om 1 maand dagelijks te vasten zodat je er een gevoel voor krijgt en in een bepaalde structuur zit. Probeer het daarna zoveel mogelijk ‘intermittent’ in te zetten. Dus soms 3 maaltijden per dag en dan weer 1 of 2 maaltijden per dag. Weken overslaan is niet ideaal. En als je er eenmaal aan gewend bent wil je waarschijnlijk ook geen weken overslaan ;).

10. Hoe lang mag je maximaal vasten?

We streven met dit programma naar 16 uur vasten en in 8 uur 2 voedzame maaltijden nuttigen. Op de laatste dag van het programma gaan we 24 uur vasten. Dit bouwen we natuurlijk stap voor stap op. Zit je bij aanvang van het programma op meer dan 8 eetmomenten op een dag dan ga je wellicht iets langzamer vanwege de rustigere opbouw. Langer dan 24 uur vasten kan en heeft zeker ook gezondheidsvoordelen. Wil je hier meer over weten neem dan contact met ons op via brenda@devoedingsacademie.nl

Dranken en kauwgom

11. Is Spa Rood (met een smaakje) een goede drank tussendoor?

Dranken zoals water, spa rood en thee/koffie (zonder suiker/zoetjes en melk) zijn prima dranken om tussendoor te gebruiken. Drink niet de hele dag door koffie, het liefst maximaal 3 kopjes per dag. We raden aan om geen dranken te gebruiken met een smaakje zoals water met citroen of spa rood met een smaakje tijdens het vasten. Dit kun je wel drinken bij je 1e of 2e maaltijd van de dag.

De paar uur dat je overdag vast kun je natuurlijk prima met water ‘overleven’ ;).

12. Mag ik gemberthee drinken?

Jazeker, gemberthee zonder suiker of honing is geen probleem.

13. Mag ik citroen in mijn water?

Drink tijdens de vastenperiode geen dranken met smaakjes of kilocalorieën. Water, spa rood (zonder smaakje), thee en koffie zonder suiker/zoetjes of melk zijn prima. Drink bij voorkeur maximaal 3 kopjes koffie per dag.

14. Is bulletproof coffee (MCT olie en ghee boter) of matcha thee goed om te drinken tijdens de vast-uren? 

Nee, bulletproof coffee bereid je met olie/boter dus daar zitten kilocalorieën in, net als in matcha thee (ook al is het maar heel weinig). Deze worden verwerkt door je stofwisselingssysteem. Je geeft je systeem dan dus niet de rust waar we naar streven. Bulletproof coffee past wel in een ketogeen dieet omdat het alleen vetten bevat. Drink je deze dranken toch graag? Neem ze dan net voor of bij je 1e eetmoment.

15. Mag ik melk in mijn koffie? 

Met melk doorbreek je het vasten vanwege de kilocalorieën in de melk. Je stofwisselingssysteem gaat dan van start. We raden melk in de koffie daarom af.

16. Wat mag ik wél tijdens de vastenperiode?

Tijdens de vastenperiode kun je water, spa rood (neutraal, zonder smaakjes), thee en koffie (zonder suiker/zoetjes en melk). We raden aan om het bij maximaal 3 kopjes koffie te houden. Tanden poetsen is natuurlijk geen probleem. 

17. Mag ik suikervrije kauwgom gebruiken?

Kauwgom raden we af vanwege de zoetstoffen en/of suikers. Door de zoete smaak geven zoetstoffen een signaaltje naar de hersenen dat het hormoon insuline aangemaakt mag worden omdat het denkt dat er suikers aankomen. Hiermee zet je toch weer je stofwisseling wat in gang en dat willen we juist tot rust brengen met vasten. 

Sport

18. Wanneer kun je het beste sporten tijdens de dag?

Start eerst met het vasten zonder sporten. Vervolgens kun je dit uitbouwen naar een rustige sportbelasting in de ochtend tijdens het vasten. De intensievere trainingen plan je in het begin nog in de middag of avond. Ben je gewend aan het nuchter bewegen op een lage intensiteit dan kun je het ook uit gaan bouwen naar intensievere trainingen terwijl je nuchter bent. Het kan zijn dat je in eerste instantie het gevoel hebt dat je minder power hebt. Dit is een overgangsfase, omarm het, daarna wordt je alleen maar sterker en krachtiger.

19. Intensief sporten zoals krachttraining/boksen: doe je die op nuchtere maag?

Intensieve trainingen kunnen zeker gedaan worden op een nuchtere maag. Maar onze voorkeur heeft om dit rustig op te bouwen. Zorg dat je allereerst gewend bent om twee keer per dag te eten. Daarna bouw je het op met een rustige training op nuchtere maag en gaat dit goed dan kun je ook prima intensievere trainingen nuchter doen. Realiseer je wel dat je eventueel iets minder power hebt. Maar het gaat er wel voor zorgen dat je nog flexibeler wordt in je stofwisseling. Uiteindelijk kun je ook de intensievere trainingen weer met power leveren.

20. Kan ik intensief trainen in de ochtend? Ook als ik dan nog door moet om mijn kinderen naar school te brengen?

Je kan zeker intensief trainen en daarna nog je kinderen naar school brengen. Bouw het wel rustig op, zeker als je niet gewend bent om dit allemaal nuchter te doen. Je zou eerst kunnen kiezen voor een rustigere training om te kijken hoe het voelt. Voelt het goed dan bouw je deze uit naar een intensievere training. In eerste instantie kan het zijn dat je iets minder kracht kan verzetten. Dat is mooi, je lichaam is dan de switch aan het maken! Volg je gevoel, je mag het even zwaar hebben. Vertrouw je je lichaam nog niet optimaal? Neem dan een banaantje mee voor het geval dat. 

21. Wat doe ik als ik een hongerklop krijg na een training en nog een aantal uur geen eten mag?

Ga eten wanneer je een hongerklop ervaart.

Bij een hongerklop is je systeem nog niet flexibel genoeg om met de trainingsbelasting om te gaan in combinatie met het vasten. Dit is een proces, neem de tijd en bouw het vasten rustig op in combinatie met je trainingen. Later zul je merken dat het steeds gemakkelijker zal gaan en het je juist meer energie geeft.

22. Kan ik lange duurlopen van 2u op nuchtere maag doen?

Langere duurlopen op een nuchtere maag zijn zeker mogelijk. Wel is het belangrijk om dit rustig op te bouwen als je het niet gewend bent om nuchter te trainen. Dus begin met een half uurtje op een rustig tempo en bouw dit op gevoel uit naar een 2 uur durende duurloop. Op deze manier bouw je de switch van een koolhydraatverbranding naar een vetverbranding mooi uit!

23. Hoe zit het bij langere duurinspanningen zoals 3-4-5 uur fietsen en niet eten? Ik merk wel echt verschillen tussen nuchter uurtje hardlopen of nuchter 2-3 uur of langer fietsen.

Ook bij langere duurinspanningen op de fiets is het goed om je systeem te trainen dat je geen voedsel nodig hebt. Is het erg warm neem dan wel voldoende vocht mee. Start natuurlijk niet met een nuchtere training van 5 uur op de fiets. Bouw je nuchtere trainingen rustig uit. Je zult merken dat dit steeds gemakkelijker gaat omdat je het vetverbrandingssysteem traint.

24. Ik volg al een kleine maand IF 16:8 soms 17:7. Loop voornamelijk trail en MTB’en liefst in de vroege ochtend. Al vernomen dat sporten tijdens je fast ‘beter’ aan een lagere hartslag doet bv zone 2, maar in mijn geval schommelt mijn hartslag nogal door de hoogte in het bos. Kun je dit ook beginnen door het 1 of 2 dagen in de week te doen?

Trainingen met een hoge intensiteit kunnen wel maar dat zullen we eerst op moeten bouwen. Dus start met nuchtere trainingen op een lagere hartslag en bouw dit rustig uit naar iets intensievere trainingen. Het is prima om periodiek vasten te starten door het 1 of 2 dagen in de week te doen.

25. Ik heb drie keer per week ‘s morgens krachttraining en drie keer per week ‘s avonds cardio (lopen of fietsen). Ik merk met name bij de krachttraining dat ik heel de verdere ochtend echt niet fit ben…is dat nog de opstartfase?? 

Opstartfase, je wordt er super flexibel van maar voelt in het begin wat minder energiek. Hoe langer je dit doet hoe flexibeler je hier in wordt en dan ga je als een speer!

26. Ik ga een week een hele intensieve vakantie houden, mountainbiken in de Alpen. Is vasten dan aan te raden?

Voor een intensieve vakantie is het vasten niet aan te raden als je nu meer dan 6 keer per dag eet. Je zit dan nog te veel in de koolhydraatverbranding en hierdoor kan het zijn dat je je moe en slap gaat voelen tijdens de vakantie. Dat zou zonde zijn. Uiteindelijk kan het zeker maar het is belangrijk om het vasten eerst op te bouwen. Dus prima om na de intensieve vakantie te starten!

27. Hoe zit het met het herstel na het sporten, ik doe dat nu met sportdrank van Invictus.

Wanneer je in de 2 maaltijden die je neemt voldoende eiwitten gebruikt is een hersteldrank niet noodzakelijk. Mocht je in die 2 maaltijden niet aan jouw eiwitbehoefte komen dan kun je kiezen voor 3 eetmomenten en in 1 van de 3 momenten een eiwitshake gebruiken. Onze voorkeur is om een eiwitshake te gebruiken zonder bijproducten zoals suikers of zoetstoffen. Wellicht minder lekker maar wel gezonder! De sportdrank van het merk Invictus raden we niet aan vanwege de hoeveelheid suikers die erin zitten. 

28. Hoeveel eiwitten hebben mensen nodig die veel sporten? 

Op intensieve dagen 1,5 gram per kg lichaamsgewicht. Op minder intensieve dagen 1 – 1,2 gram per kg lichaamsgewicht. Mocht je overgewicht hebben dan reken je je gewicht terug vanuit een gezond BMI van +/-23. 

Reken voorbeeldje:

Stel je bent een man en je weegt 91 kg met een lengte van 175 cm. De formule om de BMI te berekenen is als volgt: Gewicht in kilogram ÷ lengte in het kwadraat = BMI.

Lengte in het kwadraat: 1.75 x 1.75 = 3,063

Berekening BMI: 91 ÷ 3,063 = 29,7

BMI, advies voor volwassenen

lager dan 18,5 Ondergewicht

18,5-25 Gezond gewicht

25-30 Overgewicht

groter dan 30 Ernstig overgewicht (obesitas)

Je ziet deze persoon heeft overgewicht. Je gaat dan dus rekenen met een gezond gewicht. Bijvoorbeeld met 73 kg:

73 ÷ 3,063 = 23,8

In dit voorbeeld ga je met het gewicht van 73 kg de eiwitbehoefte berekenen. Mocht je hierin begeleiding willen hebben mail ons dan via brenda@devoedingsacademie.nl

29. Hoe weet ik dat ik genoeg eiwitten binnenkrijg voor de spieren? (wat doet vasten met spieropbouw)

Door te vasten gaat je lichaam groeihormoon aanmaken. Dat zorgt er mede voor dat je spieren op kunt bouwen. Zo helpt vasten dus bij spieropbouw. Wel is het natuurlijk belangrijk dat je in die 2 maaltijden die je neemt voldoende eiwitten gebruikt én je je spieren goede beweegprikkels geeft door trainingen.

Op intensieve dagen kun je uitgaan van 1,5 gram per kg lichaamsgewicht. Op minder intensieve dagen 1 – 1,2 gram per kg lichaamsgewicht. Mocht je overgewicht hebben dan reken je je gewicht terug vanuit een gezond BMI van +/-23 (voor een rekenvoorbeeld zie de vorige vraag)

Mocht je in die 2 maaltijden niet aan jouw eiwitbehoefte komen dan kun je kiezen voor 3 eetmomenten en in één van de 3 momenten een eiwitshake gebruiken. Onze voorkeur is om een eiwitshake te gebruiken zonder bijproducten zoals suikers of zoetstoffen. Wellicht minder lekker maar wel gezonder!

Nog een interessant weetje; de hoeveelheid bruin vet die we hebben staat ook nog in relatie tot spieropbouw. Als we meer bruin vet hebben dan bouwen we gemakkelijker spieren op. Bruin vet train je onder andere door koude. Een koude douche is top, maar een ijsbad van ongeveer 12 à 17 graden voor een minuut of vijf is nóg mooier. Zie je koude niet zitten? Gelukkig zijn bovenstaande adviezen in de meeste gevallen al voldoende voor spieropbouw.  

30. Hebben jullie tips voor vegetariërs en veganisten om genoeg eiwitten binnen te krijgen binnen 8 uur en waar kan ik deze eiwitten het beste uithalen?

Om deze vraag te beantwoorden kijken we kort naar de biologische waarde van eiwitten. Eiwitten bestaan uit ketens van aminozuren. Hoe hoogwaardig een eiwitrijk voedingsmiddel is (afhankelijk van de hoeveelheid en samenstelling van de essentiële aminozuren), wordt aangeduid met de term Biologische Waarde. Dierlijke eiwitten hebben over het algemeen een hogere Biologische Waarde dan plantaardige eiwitten. De biologische waarde van plantaardige eiwitten kunnen verhoogd worden door elkaar aan te vullen. De volgende combinaties in één maaltijd zorgen ervoor dat je de biologische waarde kunt verhogen:

  • Graanproducten (dat zijn zaden van grassen): haver, spelt, rogge, tarwe (couscous), rijst, teff

Combineren met: peulvruchten, zoals: bruine/witte bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners

  • Groente (volop variatie om een breed en goed aanbod van aminozuren te verkrijgen)

Combineren met: haver, rogge, sesamzaad       

Ter aanvulling: amaranth en quinoa bevatten alle essentiële aminozuren (dus niet alle aminozuren, maar de essentiële) en hebben daarmee een vrij hoge biologische beschikbaarheid zonder dat ze gecombineerd hoeven te worden met andere voedingsmiddelen.

Denk ook nog aan ongebrande en ongezouten noten (geen pinda’s), tempeh (een mooi gefermenteerd product) en vleesvervangers als Pulled Oats van Gold & Green. De meeste vleesvervangers zijn op basis van soja, en het is niet gezond om daar te veel van binnen te krijgen. Pulled Oats is gemaakt op basis van haver- en erwteneiwit. 

 

Mocht je vegetarisch zijn en dus wel ei en zuivel (van koe of geit) gebruiken, dan zijn dat natuurlijk ook prima aanvullingen. Mocht je niet aan je eiwitbehoefte komen, kies dan als aanvulling voor (plantaardige) eiwitpoeders zonder onnodige toevoegingen, suiker of zoetstoffen. 

31. Wat doe ik op wedstrijddagen?

Op wedstrijddagen sla je de vastendag over. Je neemt een goed ontbijt 2 tot 3 uur voor de start van de wedstrijd. Eventueel neem je nog een klein tussendoortje een uur voor de start. Na de wedstrijd gebruik je een maaltijd, of als dat niet lukt vanwege reistijd, dan neem een eiwitshake voor je herstel na je wedstrijd. 

32. Is vasten voor iedereen geschikt?

Er zijn groepen mensen voor wie intermittent fasting niet geschikt is, zoals kinderen en jongeren, zwangere vrouwen, als je zwanger wilt worden, borstvoeding geeft en hart- en nierpatiënten. Maar ook als je een eetstoornis hebt (gehad) zoals anorexia, boulimia of binge eating. Bij sommige ziektebeelden als diabetes kan vasten er juist voor zorgen dat de bloedsuikerspiegel enorm verbeterd, en zo ook jouw gezondheid, maar daarbij is meer begeleiding nodig. Behoor jij tot een van deze groepen dan is intermittent fasting wellicht niet de juiste manier van eten voor jou óf heb je meer persoonlijke begeleiding nodig bij het vasten.

33. Kan ik dit programma combineren met borstvoeding?

Als je niet gewend bent om langere periodes te vasten raden we het niet aan om het programma te volgen in combinatie met borstvoeding. Als je 3 voedingsstofrijke maaltijden eet in combinatie met borstvoeding heb je al veel winst ten opzichte van meer dan 6 keer per dag eten. Na de borstvoedingsperiode zou je dan richting de 16 uur vasten en in 8 uur 2 voedingsstofrijke maaltijden kunnen gaan. 

34. Mogen kinderen meedoen aan het programma?

We raden het programma af voor kinderen. Ze zijn nog volop in de groei (lengte en hersenen) dat ze beter 3 voedingsstofrijke hoofdmaaltijden kunnen gebruiken in plaats van twee. Daarnaast, afhankelijk van de leeftijd van het kind, is het moeilijk voor ze om de juiste keuze te maken voor gezond voedsel (als voorbeeld de ongezonde verleidingen op middelbare scholen in de kantine).

Veel kinderen eten veel vaker dan 3 keer per dag. Hierin zou je wel sturend kunnen zijn door de eetmomenten te beperken en niet te veel tussendoortjes aan te bieden. Heb je hier vragen over of twijfel je, neem dan contact met ons op via brenda@devoedingsacademie.nl

35. Ik heb een issue/gevoeligheid voor eetbuien gehad. Ik heb gelezen dat IF hierbij dan wordt afgeraden. Het gaat al wel enkele maanden goed met 3 eetmomenten per dag.

We raden het programma af wanneer je een eetstoornis hebt gehad of nu nog hebt. Het triggert het ‘niet eten’ en de kans dat je vervolgens gaat overeten is weer groter. Het is natuurlijk naar eigen gevoel en verantwoordelijkheid om hier een juiste keuze in te maken.

36. Hoe zet ik vasten in tijdens nachtdiensten?

Ideale situatie is om niet te eten tijdens nachtdiensten. Probeer eerst om 12 uur te vasten. Dus dan eet je bijvoorbeeld tussen 08.00 en 20.00 uur 3 maaltijden (tijdstippen schuiven aan de hand van de tijden van de nachtdienst). Als dat goed gaat kun je je ontbijt verlaten of je warme maaltijd naar voren halen. Op deze manier kun je dit rustig uitbouwen naar 16 uur vasten en de overige 8 uur 2 maaltijden te nuttigen. Volg je gevoel maar vertrouw ook vooral op je lichaam. Laat je lichaam wennen aan de nieuwe situatie ook al is het soms lastig, je komt er energieker en fitter uit! 

37. Wat als ik hoofdpijn krijg of misselijk word?

Zorg dat je in ieder geval voldoende water blijft drinken. Onthoud goed dat ons lichaam is gemaakt om nuchter te bewegen en activiteiten te doen op een lege maag. We hebben in het verleden niet anders gedaan. De switch van koolhydraat naar een vetverbranding kan soms wat (hoofd)pijn en tijd kosten maar het is het meer dan waard. Vertrouw op je lichaam en volg je gevoel. Is de hoofdpijn of misselijkheid echt niet te doen? Eet dan een maaltijd en bouw het de komende weken rustiger op. Geef jezelf de tijd, het zal steeds gemakkelijker gaan.

38. Wat doe je als je een goede BMI hebt, dus niet wil afvallen maar wel wil vasten; Hoe krijg ik voldoende calorieën binnen? 

Het mooie is dat we niet vasten met als doel om gewicht te verliezen. Er zitten namelijk veel meer voordelen aan het vasten! Deze komen uitgebreid aan bod in het programma. Wanneer je in de 2 maaltijden die je wel eet alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt zorgt het niet voor gewichtsverlies. Denk aan voldoende eiwitrijke producten, gezonde vetten en volop groente en fruit. Wat je het beste kan eten komt uitgebreid aan bod in het programma. Wel kan het zijn dat wanneer je er bij sport, je wat vetmassa kwijt raakt en spiermassa opbouwt. Dit merk je dan vooral aan je broeken die losser gaan zitten, je komt strakker in je vel. 

39. Als ik een maagverkleining heb gehad, kan ik dan ook vasten? 

Je kunt wel vasten met een maagverkleining maar het zou wat lastiger kunnen zijn om in de 2 maaltijden die je eet voldoende te kunnen eten. Het is belangrijk om voldoende eiwitten, gezonde vetten en groente te eten. Wil je toch meedoen? Kies dan voor 3 kleinere voedzame maaltijden in de 8 uur dat je mag eten.  

40. Mag je koolhydraten eten?

Tijdens de 2 eetmomenten kun je gewoon koolhydraten eten. Het is wel van belang dat de 2 hoofdmaaltijden zo voedzaam mogelijk zijn. Dit houdt in dat ze volop groente, fruit, eiwitten (ei, vis, gevogelte, noten) en gezonde vetten (olijfolie, vis) bevatten. Koolhydraten uit aardappelen, pasta, rijst en dergelijke bevatten over het algemeen minder belangrijke voedingsstoffen. Dus wellicht ga je iets minder koolhydraten eten dan dat je gewend was. Dit is alleen maar positief omdat je dan meer voedingsstoffen binnenkrijgt.

41. Wat doet vasten met het cholesterol?

Met tussenpozen vasten is goed voor het cholesterol en triglyceridegehalte. Onderzoeken hebben aangetoond dat de verhouding tussen het LDL-gehalte (het ‘slechte cholesterol’) en het HDL-gehalte bij periodiek vasten verbetert. Echter, als je cholesterolverlagende medicijnen slikt zou je deze in overleg met je arts na verloop van tijd kunnen verminderen, of misschien kun je er zelfs helemaal mee stoppen. 

Mocht je hier meer informatie over willen mail ons dan via brenda@devoedingsacademie.nl

42. Ik moet in de ochtend medicatie gebruiken. Breekt dit mijn vasten?

Afhankelijk van welke medicatie. Op nuchtere maag gebruik van medicatie is ook niet altijd fijn. Ontbijt naar 10 uur verschuiven zou al voordelen geven, dan heb je een ritme van 14 uur vasten en in een tijdsraam van 10 uur 2 maaltijden nemen. Mocht je twijfelen stuur dan een mailtje naar brenda@devoedingsacademie of overleg met je arts.

43. Heeft vasten impact op de overgang?

Ja, vasten heeft zeker positieve gevolgen op de hormoonhuishouding en de overgang. Bij veel klachten laat het ons weten, wij denken graag met je mee. Mail ons via brenda@devoedingsacademie.nl

44. Mijn schildklier werkt traag en ik slik medicatie daarvoor. Wat doet pv met de schildklier?

Periodiek vasten heeft positieve effecten op de schildklier. Systemen belast je minder waardoor het juist positief kan werken op de schildklier. Zorg wel dat je de medicatie opschuift naar de lunch. Mail ons, wij denken met je mee om er vanaf te komen, want dat kan echt!

45. Wat doet het met je weerstand en het immuunsysteem?

Vasten heeft een hele grote impact op je immuunsysteem en dus je weerstand. Je geeft je stofwisselingssysteem wat vaker rust waardoor er meer energie kan gaan naar opruiming, opbouw en herstel. Daar wordt je immuunsysteem heel blij van! Meer informatie hierover volgt in het programma.

46. Welke literatuur ligt aan deze kennis ten grondslag?

Er is erg veel interessante literatuur te vinden over periodiek vasten. Hierbij in ieder geval twee mooie.

Eentje over metabolische flexibiliteit (onder andere te verkrijgen door het vasten) is: https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/metabolic-flexibility/6649F3D8E24414FD6997DBFEAE8A090E

En een over intermittent fasting: Effects of Intermittent Fasting on Health, Aging, and Disease van Rafael de Cabo, Ph.D., and Mark P. Mattson, Ph.D.

Over de auteur

De Sportrusten-redactie is fan van rustig ademen, koud douchen, marathons lopen, ver fietsen en verse groenten.

We zijn continu op zoek naar interessante verhalen en artikelen. Heb jij een tip voor de Sportrusten-redactie? Mail naar info@sportrusten.nl

Word fit met een glimlach (en af en toe een grimas)


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


23 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *