Hardlopen in de kou: hoe zit het met je ademhaling?

In de trein van Amsterdam naar Driebergen kreeg ik het gisteren even benauwd.

Ik ben op weg naar Driebergen om samen met Victor Plomp een trail te lopen van 30 kilometer van station Driebergen naar station Rhenen.

De afspraak staat al weken en we zijn dolblij met het weerbericht. De UHT trail door de bossen in de sneeuw; hardlopen in de kou, het klinkt fantastisch.

De UHT trail is een open ‘wedstrijd’ waar je het hele jaar door aan mee kunt meedoen door simpelweg je gelopen route naar Mud Sweat Trails op te sturen.

Ter hoogte van Abcoude zit ik met een kopje koffie in de trein en begint het al te sneeuwen. In een bijlage van De Volkskrant – Sir Edmund – lees ik een verontrustend bericht.

Frans de Jongh is longfysioloog aan de Universiteit Twente en zegt: ‘Je kweekt als het ware astma door in ernstige kou te sporten.’

In een Zwitsers onderzoek uit 2012 werden de luchtwegen van Olympische winter- en zomersporters vergeleken. De wintersporters bleken vaker last te hebben van astmatische klachten. Volgens De Jongh is dat het gevolg van sporten in de kou. ‘Je ziet het ook bij topschaatsers, die hebben bovengemiddeld vaak astmatische klachten.’

Aanleiding voor het artikel was pijnlijke luchtwegen en de metaalachtige bloedsmaak die sommige fanatieke lopers krijgen als ze fanatiek hardlopen bij koude temperaturen.

Journalist Mickey Steijaert legt uit dat opspelende luchtwegen bij kou alles te maken hebben met de luchtvochtigheid, de hoeveelheid waterdeeltjes die in de lucht zweven. Koude lucht houdt minder vocht vast dan warme. Bij kamertemperatuur bevat een liter lucht 17 milligram water, bij 0 graden is dat 4,8 milligram.

Hardlopen in de kou

Als je inademt door je neus, is droge winterlucht geen probleem

In de neusholte wordt lucht opgewarmd en bevochtigd. Maar als je bij zware inspanning door je mond gaat ademen ontbreekt een warmte- en vochtregelaar. Gevolg: uitdroging van mond, luchtpijp en longen. En dat doet zeer.

Hoe je chronisch ontstoken luchtwegen (astma) krijgt van sporten in de kou lees ik in het artikel niet terug, maar longfysioloog De Jongh wil aan het eind van het artikel nog wel kwijt dat je vooral wél moet blijven sporten in de kou: niet sporten veroorzaakt nog veel meer fysieke problemen.

Gelukkig, want gisteren liep ik dus in de sneeuw meer dan 30 kilometer

En het was schitterend.

In het begin lag er 2 millimeter sneeuw, maar in de bossen bij Rhenen – ons eindpunt – lag meer dan zes centimeter. Soms hield ik een Buff voor mijn mond om niet al te koude lucht in te ademen, maar de meeste tijd ademde ik gewoon door mijn mond.

Voor een neusademhaling ging Victor me wat te hard in de sneeuw.

Kilometers lang kwamen we niemand tegen.

Een stil bos wordt nog stiller als het wit is. We hoorden enkel het knisperen van de sneeuw onder onze schoenen.

Code oranje? Code wit!

Moet ik er wel bij zeggen dat Victor niet alleen aangenaam gezelschap is, maar dat hij ook perfect navigeert. Want als ik de navigatie had moeten doen, dan liepen vermoedelijk nu nog door de bossen op de Utrechtse Heuvelrug.

Nu maar hopen op een strenge winter.

Over de auteur

Koen de Jong (1979) is oprichter van Sportrusten. Hij loopt hard, mediteert dagelijks en zit graag in een ijsbad.

Zijn nieuwste boek, Tem je brein, gaat over zijn favoriete onderwerp: voordelen van minder denken.

Koen schreef eerder de boeken Verademing (met Bram Bakker), De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Koud kunstje (met Wim Hof) en Tien dagen stil. Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Tussen 2014 en 2023 liep hij acht keer een marathon met het 14-kilometerschema. Zijn PR met dit schema is 2:42:41, maar stiekem is 'vogels kijken' zijn favoriete training.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


31 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *