Wat kun je leren van Wim Hof (ja, de Iceman)
Bijgewerkt november 2022
Kou is hot.
Al jaren.
Het kan je niet zijn ontgaan.
Wim Hof, de kougoeroe, duikt overal op met zijn boodschap: kou is goed. Hof pleit voor een herwaardering van de kou.
Ik mocht er een boek over schrijven met hem: Koud kunstje. Dat boek is een logisch gevolg van al zijn werk.
Hof heeft namelijk steeds meer beoefenaars.
Katja Schuurman zat jaren terug al in een ijsbad.
Katja Schuurman in het ijsbad bij Wim Hof
En cabaretier Theo Maassen was er ook vroeg bij.
Theo Maassen moet nog even wennen
Wat is hier aan de hand?
Waarom gaan al die mensen in een ijsbad zitten, of in korte broek de sneeuw in?
Wim Hof is ambassadeur van kou
Hof wordt al zijn hele leven aangetrokken tot de kou. Intuïtief. Als 7-jarig jochie klimt hij in de winter al uit het raam om in de sneeuw te slapen.
Zijn fascinatie voor kou blijft. Op 17-jarige leeftijd gaat hij naar India om te mediteren, oefeningen te doen en zijn lichaam te trainen in extreme omstandigheden.
In de jaren die volgen zwemt hij tussen de ijsschotsen in IJsland. Hij loopt een marathon boven de poolcirkel, in korte broek. En hij houdt het inmiddels vijf kwartier vol in een bad met ijsklontjes.
De media krijgen zijn prestaties in het vizier.
Hof duikt op in De Wereld Draait Door en de BBC maakt een documentaire over hem.
Wim Hof zwemt in IJsland, documentaire BBC
Ja ja, hij liever dan ik, maar waarom moet ik dat weten?
Dat vroeg ik me ook af. Ik dacht altijd dat Hof graag liet zien wat hij allemaal wel niet met zijn lichaam kon.
Dat hij een podium zocht.
Maar toen ik Hof voor het eerst ontmoette kwam ik erachter dat het hem niet te doen is om aandacht voor zijn eigen prestaties, maar om aandacht voor de kou. Of liever: om de effecten van kou op de gezondheid.
En hij krijgt de wetenschap mee.
In 2014 publiceert Radboud UMC een onderzoek dat verschijnt in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften PNAS en Nature.
Conclusie: door ademhalingsoefeningen en koudetraining ben je in staat om je immuunsysteem te beïnvloeden. Dat is waardevol bij stress en veel ziekten.
Mensen met auto-immuunziekten zoals bijvoorbeeld Reuma, Crohn of Diabetes vinden deze uitslagen natuurlijk interessant. Maar waarom zou je met ademhalingsoefeningen en kou aan de slag gaan, als je gezond bent?
Ik ben nieuwsgierig en ga met de methode van Wim Hof aan de slag. Ik doe zijn oefeningen en ga een week met hem naar Polen, om in ijskoud water te trainen.
Het levert me veel op.
Voordelen van kou voor een gezond mens
Na de week in Polen, waar ik 10 minuten in een rivier van 3 graden Celsius zat, blijf ik de kou opzoeken.
Het voelt goed. Ik ben fitter, kwieker en creatiever dan normaal.
Ik schrijf een boek over de methode van Hof: Koud kunstje.
In het nawoord schrijf ik dat ik gegrepen ben door Hof en zijn boodschap, en dat ik zelf ook rare fratsen ben gaan uithalen.
Een voorbeeld
17 december 2014. Ik loop in mijn zwembroek en een T-shirt door de Admiraal de Ruyterweg in Amsterdam. Het is 2 graden Celsius, er waait een gemene wind en er dwarrelt sneeuw. Ik loop van mijn huis richting de Admiralengracht, om een duik te nemen. Eenden zwemmen er ook, die hebben geen last van kou en ik doe mijn T-shirt uit.
‘Ga jij zwemmen?’ Ik kijk achterom. Een man met zijn sjaal opgetrokken tot over zijn mond, een muts op en een dik regenjack aan kijkt me met grote ogen aan. ‘Dat is levensgevaarlijk hoor, weet je wel hoe koud het is?’
‘Vier graden,’ antwoord ik.
De man is er niet gerust op. Hij wil morgen niet in Het Parool lezen dat ik ben overleden aan onderkoeling in de Admiralengracht. Dus hij blijft wachten. Mijn uitleg over koudetraining overtuigt hem niet, maar zijn interesse is gewekt. Hij vraagt of hij me mag filmen. Ik laat me de gracht inzakken.
Na een minuut of twee is de man echt enthousiast.
Ik dobber blijmoedig rond en geef rustig uitleg over bloedvaten en het positieve effect van de kou. De man belt – opgewonden – zijn broer. Met drukke armgebaren roept de man uit dat er écht iemand in de gracht zwemt en dat hij moet komen kijken.
Als ik de gracht uitstap en rustig mijn T-shirt aantrek, komt zijn broer aangelopen. Nat als ik ben, in de snerpende wind, begin ik onderkoeld te raken. Ik kan nog maar 5 minuten tegen kou, ik ben Wim Hof niet.
Ik wil naar huis, maar de broers stellen me de ene vraag na de andere. Hoe kan dit? Waarom doe ik het? Moeten zij het ook doen? Voor wie is het goed? Kan iedereen het?
Ik roep: ‘Lees mijn boek!’ en ga vlug naar huis. Ik warm op met een kop thee en bedenk hoe ik snel kan uitleggen hoe het verkwikkende effect van kou werkt.
Want jij kunt het ook, nu meteen
Je hoeft niet naar IJsland om tussen de ijsbergen te zwemmen. Begin gewoon eens met een koude douche.
Douche warm, zoals je altijd doet. Adem diep in, en langzaam uit. Diep in, en langzaam uit. Draai dan de warme kraan uit. Je gaat sneller ademen en je schrikt je het leplazerus. De kunst is om gecontroleerd rustig uit te ademen. Langer dan normaal.
Je zult merken dat je fitter de douche uit stapt.
Wil je liever met anderen natuurwater in? Kijk dan op onze plonskaart voor gelijkgestemden bij je in de buurt.
WAARSCHUWING: mensen met het fenomeen van Raynaud kunnen langdurige blootstelling aan kou beter vermijden.
Sinds 9 januari dip ik met collega’s in het ijsselmeer. Waar ik hen eerder voor gek verklaarde ga ik nu het liefste zelf elke dag . Het water is nu 4 graden en we zitten tussen de 4 en 5 minuten. Muts op en handjes boven water. Als we eruot komen beetje lauw/warm water over de voetjes en half aangekleed drinken we op het bankje een kopje thee en kletsen we over wéér een dip en wat een heerlijk gevoel we dan hebben. Nooit gedacht dat ik nog eens zou zeggen, wat kan kou heerlijk zijn!
Hey Koen,
Ik ben koud aan het douchen en dat gaat mij goed af. Ik douche 3 minuten, is dat lang genoeg of is het aan te raden om langer te douchen. Ik heb mezelf, sinds afgelopen zomer, aangeleerd om kort te douchen i.v.m. waterverbruik. Binnenkort ga ik een WHM workshop volgen en wil daarna wel eens gaan dippen.
3 minuten is zeker lang genoeg Inge! Het belangrijkste is dat je rustig ademt, niet de tijd dat je doucht. En uit onderzoek bleek dat 45 seconden koud douchen al het gewenste effect had.
Dan ben ik goed bezig 😊 Dank voor je antwoord!
Geniet de koude douche!
Al jaren tijdens de ochtenddouche een koude periode van 30 seconden ingelast. Vanaf verleden jaar echt koud gaan nadouchen en vanaf deze zomer alleen koud douchen. Ik krijg wel last van witte vingers, maar na 10 minuten de ademhalingsoefening (2 sec. in en 15 sec. uit) gedaan te hebben zijn ze weer doorbloed. Het voelt goed!
Kou is een prachtig fenomeen!
Het duurde bij mij echt lang voordat ik goed koud af kon douchen maar na vorige winter wekelijks een dip te maken douche ik bijna altijd volledig koud.
En dat heeft gemaakt dat ik nu (nov 22) lekker buiten kan zwemmen. Wel heb je dan echt een badmuts nodig.
Dus wat mij betreft: als ik het kan, is het voor iedereen te trainen 😃👏
Dip gerust eens mee in Vught!
Klinkt goed!
Ha Koen,
Waarom is langdurige blootstelling aan de kou voor mensen die last hebben van het fenomeen van Raynaud oftewel de “dode” vingers niet aan te raden? Wat is dan langdurig? En is de kou juist geen remedie tegen deze vervelende aandoening? Ik dip namelijk al af en toe in het Gooimeer 😉 Gr. Wynand
Ha Wynand, er zijn nogal verschillende ervaringen met het fenomeen van Raynaud. Ik heb mensen gesproken die van Raynaud genazen door koudetraining en ik heb mensen gesproken die 24 uur witte vingers hielden en dat is niet goed. Als je langer dan 4 uur witte vingers houdt, is het beter om iets anders te proberen. Hoe ervaar jij de kou?
Yesssss, I did it!Na meer dan een jaar koud douchen en veel nadenken over hoe, wanneer en met wie ik ga winter dippen besluit ik dat het genoeg is geweest. Uit het hoofd en gewoon doen. Wel heb ik gisteravond alle benodigdheden klaar gelegd, zodat ik bij het opstaan geen excuus meer heb.
Vanochtend om 7:15 een rondje met 🐕Denzel onze lieve herder gerend 🏃🏻♀️. Zwembroek👙 aan, hardloopkleding👟 aan, rugzakje🎒 met handdoek mee en lampjes 💡🔦 op. Onderweg houd ik me voor dat het niet veel anders zal zijn dan een dompelbad in de sauna (hoop ik🥶). Beetje twijfel, want het is toch nog donkerder dan ik dacht: is dit nou wel zo’n goed plan🤔? Maar wanneer ik even later loop op onverlichte stukken, beginnen mijn ogen te wennen aan de duisternis en zie ik toch weer voldoende. Op het punt waar het dan maar moet gaan gebeuren, kleed ik me uit. Ik heb hier meer mensen zien dippen. Ik heb het gelukkig niet koud dankzij het hardlopen. De eerste stapjes in het water voelen een beetje vreemd; ik heb iets tegen de bodem van natuurwater (jakkes, je weet nooit wat er allemaal ligt). Nu voel ik wortels van de boom en blaadjes. Ik laat me in het water zakken tot de schouders, verder gaat niet, want het is niet diep hier en ik durf niet zo ver van de kant af. Behalve Denzel is er niemand bij me. Dit is OK: mijn huid tintelt en verderop hoor ik de ganzen reageren op mijn gebadder. Mijn ademhaling blijft rustig en het is wel prima zo. Ik besluit er niet zo lang in te blijven en rustig tel ik 30 seconden af. Eenmaal op de kant heb ik het nog steeds niet koud! Ik droog me af, ga op het bankje zitten en kleed me weer aan, net zoals ik thuis al eerder deed. Alleen nu heb ik het gevoel dat ik weer iets bereikt heb en mijn grenzen heb verlegd💪🏻. (Ook Evi is fier op mij🙃, haha.) Het is nog maar een klein stukje naar huis en ik weet al dat er nog meer run-dip-runs gaan volgen.
Diepe buiging, diepe buiging!
Hi Koen, ik mis de link naar het wetenschappelijk onderzoek. De link naar de Radboud gaat naar een andere website. Ik wil graag de referenties weten. Ik geloof wel dat jij en veel anderen er baat bij hebben maar cijfers die dit in wetenschappelijk onderzoek aantonen voor vind ik interessant.
Ha Dorothé, is deze link goed? https://www.radboudumc.nl/nieuws/2014/oefeningen-beinvloeden-het-autonome-zenuwstelsel-en-immuunsysteem
Bedankt Koen. Kleinschalig onderzoek. Ik wou dat er meer onderzoek naar werd gedaan, ook bij vrouwen en ouderen.
Interessant.. ik heb de ziekte van Crohn én het fenomeen van Raynaud. Ik had gehoopt voor beide voordeel te hebben bij koud douchen. Gezien de opmerking onderaan het artikel, is het voor mij aan te raden om toch te proberen koud te douchen? Ik heb onlangs ook mijn eerste marathon gelopen met de Sportrusten methode, heb erg veel baat bij de ademoefeningen. Ben erg benieuwd of ook koud douchen mij iets kan brengen.
Alvast bedankt!
– Groeten, Marjolein
30 dagen dippuh 6 graden, ongeveer 20-30 sec
Kou is prima, als de zon maar schijnt! 😀
Ans de Blaauw Krista de Blaauw en Arno de Blaauw
Het is hier 24 graden en ik ben blij ?
Bianca, zo kun je het ook bekijken 🙂
Het effect van kou op de gezondheid is inmiddels al lang achterhaald…..
Van helemaal koud douchen werd ik niet erg blij (ik hou het toch maar bij de laatste minuten koud afdouchen) maar hardlopen in de kou vind ik heerlijk. Super om te voelen hoe mn lijf zich van binnenuit opwarmt, zodat ik zelfs rond het vriespunt na een paar kilometer m’n jackje kan uitdoen en in mn korte mouwen loop. Laat de winter maar komen!! 😀
Nan Olders ? geef ons maar 20 graden
Ik ben 5 jaar geleden een levertransplantatie gehad en ben 2 jaar aan het koud douchen en neem ijs baden ik heb me nog nooit zo fit gevoelt ik raad het iedereen aan om het te proberen
Een levertransplantatie proberen? Nee dank…
Hmm misschien moet ik dan maar toch eens een levertransplantatie proberen
oke. oefenen onder de douche en dan in december nog eens Kristel Janssen?
Marieke Van Laar Esther Ommen Van Miranda van den Broek Maartje Mikx
Afgelopen week mijn ‘nieuwjaarsduik’ gehad bij een Wim Hof-event. Wat een geweldige ervaring! Doe nu dagelijks de ademh.oef. én koud afdouchen; gaat steeds beter, voel me daarna super energiek (wat ik al een tijdje kwijt was).
Ik ben heel benieuwd of er mensen zijn die in (de buurt van) Zeist zich regelmatig in natuurwater onderdompelen… Ik haak graag aan 🙂
Waarom ik koud afdouchen tegenwoordig al 3 minuten volhou! #WimHofmethode #blogKoendeJong https://t.co/1BVkhtTlXL https://t.co/bE3HeFLmQH
Wat kun je leren van Wim Hof (@Iceman_Hof )
https://t.co/aIRq4IICfX
Wim Hof in sports: https://t.co/XzDuKZZQT1
@mirandaklein57 heb je wel eens een week koud gedoucht en de ademhalingsoefeningen gedaan? https://t.co/4LJzLb61jo
Ja, Ik douche al twee jaar koud, stap uit de bed, (lekker warm) tanden poetsen en direct onder de koude kraan. Idee is om zo snel mogelijk te ontspannen. Gemiddelde tijd 8 minuten, soms 10. Ik heb ca. 7 jaar geleden Reuma gekregen en het gaat nu uitstekend. Ik 60 lentes achter de rug en sport regelmatige MMA. Ik zou heel graag Wim Hof op een dag willen ontmoeten.
Zaterdag 28 nov. Zwemmen in de Lek bij Ameide (Net onder Vianen). 9:30 uur verzamelen op de Dam (plein).
Robbert Fokkens, Koen de Jong is er een idee van hoeveel mensen zich morgen verzamelen? Ik sluit me graag aan!
Goed bezig Henk/Koen de Jong wij gaan om 830 op zaterdag morgen het water in achter loods 6 op het knsm-eiland Amsterdam
Leuk idee Koen?Hier in Blaricum gaan we dagelijks met mensen het water in. Plek is ;Gooimeer strand Blaricum bij reddingsbrigade vlak bij Stichtse brug ( verbindings brug rijksweg A27 ) dit via een “plons app” waar meer dan 60 man momenteel op aangesloten is en we met wat huisregels dagelijks te water gaan. 3 januari 2016 is hier ook NieuwjaarsZit. Wim hof komt deze Zit begeleiden. Leuk om naar toe te trainen.
Hoi Henk, Ik weet niet of u dit leest maar gebeurd dit nog steeds op deze locatie?