Waarom word je moe van suiker?
Bijgewerkt februari 2024
Wil jij je vetten aanspreken als brandstof, in plaats van ze mee te nemen als ballast?
De combinatie van rustig ademen, nuchter sporten en niet te vaak eten is dé manier om ook om 16:00 uur ’s middags een bak energie te hebben.
Het komt hierop neer: verbrand je vetten en je herwint energie, je loopprestaties verbeteren én je valt wat kilo’s af
Mogelijke bijwerking: een beter humeur.
(Als je liever kijkt dan leest: onderaan is een korte video)
Een paar jaar geleden leerde ik van Antoine Flori over het effect van suiker op je energie en je gemoed.
Bij het voorlezen viel ik soms eerder in slaap dan mijn zoontje (nu zoon). Op andere dagen stapte ik fit en energiek uit bed na Pluk van de Petteflet. Waarom ik soms rond half acht in slaap viel en andere dagen energiek was tot half elf, daar stond ik niet bij stil.
Tot Antoine Flori mij leerde dat het de gevulde koek is die ervoor zorgt dat ik in slaap val.
Suikerdip
Natuurlijk wist ik allang dat suiker niet goed was. Maar dat een gevulde koek er écht voor zorgde dat ik in slaap viel, verraste me. Flori legde uit wat er gebeurt als ik suiker at – of preciezer: geraffineerde suiker.
De suiker komt binnen een paar minuten in mijn bloed, mijn suikerspiegel stijgt en dat geeft energie. Als er een overschot aan suiker is geeft de alvleesklier een dot extra insuline om de suikers op te laten nemen door lichaamscellen. Nu zakt de bloedsuikerspiegel in korte tijd weer flink door het werk van de insuline en dat is mijn dip in energie. Ben ik druk bezig of aan het werk dan merk ik die dip niet echt. Maar als ik na het avondeten even rustig ga liggen om voor te lezen val ik in slaap.
William Cortvriendt legt het in zijn boek Lichter ook nog uit.

Minder suiker = minder dips
Ik nam de proef op de som en at een week lang nauwelijks suiker. En inderdaad: ik viel de hele week niet in slaap tijdens het voorlezen. Als test at ik op dag 8 een grote gevulde koek om 16:15 uur. Nu ik er op lette, merkte ik al om 16:45 dat ik minder geconcentreerd was dan normaal. In plaats van een mail te beantwoorden betrap ik mezelf erop dat ik hem na lezing weer als ongelezen aanvink in plaats van hem te verwerken. En bij het voorlezen om 19:30 (tussendoor nog gewoon gegeten) viel ik in slaap.
Suiker en concentratie
Nu ik er op ga letten merk ik dat suikers grote invloed hebben op mijn concentratie en creativiteit. Op een dag dat ik veel suikers eet lees ik ’s avonds geen boek, verlies ik met Scrabble, gaat hardlopen minder lekker en gaat een blog schrijven maar moeizaam.
Een suikerdip heeft invloed op het brein? Stans van der Poel vult aan: ‘Je brein herkent alleen de energiesnelle suikers als brandstof, dus als die waarde zakt komt je brein als eerst in de problemen. Geraffineerde suiker is gif voor je brein’
Hmmmmm, hoe zat dat ook alweer met de brandstoffen suikers en vetten?
Grofweg hebben we twee brandstoffen: energiezuinige vetten en energiesnelle suikers. Een gezond lichaam geeft in rust de voorrang aan het verbranden van vetten. En dat is mooi, want van energiezuinige vetten hebben we genoeg energie voor weken. Van energiesnelle suikers hebben we veel minder voorraden. Die spreken we aan als we intensief gaan hardlopen.
Twee uitzonderingen:
1. Ons brein spreekt ook in rust al energiesnelle suikers aan.
2. Door het eten van geraffineerde suikers schiet ons lichaam ook in de suikerverbranding in rust.
Dit kost onnodige energie en ons brein heeft daar het meeste last van omdat alleen ons brein enkel functioneert op deze suikers
Eigenlijk is het dus heel simpel. Van energiezuinige vetten heb ik meer dan genoeg, dus ik moet er voor zorgen dat ik die brandstof zoveel mogelijk aanspreek. Dan krijg ik ook geen dip. Dus wil je verzekerd zijn van voldoende energie om na het werk nog een rondje hard te lopen, eet dan vijgen en wat noten in plaats van een gevulde koek.
Wil je minder schommelen in je bloedsuikerwaarden (en stemming en energie)? Dan is de makkelijkste truc om simpelweg minder vaak te eten. Grote kans dat je bloedsuikerspiegel wel 10 keer per dag omhoog gaat. Ook een cappuccino, honing in thee of een heel klein stukje chocola hebben invloed. ‘Eet’ gewoonweg minder vaak en je bloedsuikerspiegel schommelt al minder.
Wat is jouw ervaring met suiker en andere zoetigheid?
Kijk hier hoe jij je vetten als brandstof kunt aanspreken:

Kar Ina dit bedoel ik!
Marjolein Hoogenboom de oorzaak! Hahaha??
Jammer & waar ?
Madelief de Bot hebben wij vanavond geen last van??? Katja de Bot
Ik stop met suiker eten. “Waarom word je moe van suiker?” https://t.co/GrRdRFJ2eQ
Waarom word je moe van suiker? https://t.co/fgTthKZmRp
Waarom word je moe van suiker? https://t.co/GiPKX3rCTX
Leon Leon Melis
Nicolle van Loon-Smit Linda Smit
Marja Jonkers
Bepaald wetenschappelijk ook!
Monya Spijkhoven
Daarom eet ik t ook zo min mogelijk!
Zo herkenbaar!
Waarom word je moe van suiker? – Sportrusten http://t.co/9F1uq4PHUm
Wendy’s Kapsalon Raimond Blom Melissa de Wit
Als je haar maar goed zit
Goede post. Ik eet al tijden pas na het sporten suiker. Scheelt me ook veel dipjes overdag en savonds lig ik lekker te soezen op de bank ?
Is echt waar Heidi van der Steen-Greeve!!
Barbara Greeve-van Der Have
Janine Tuinstra
Margriet Eisenga
Klopt helemaal. De juiste bloedsuikerspiegel zorgt idd voor meer energie. Slaap dieper en voel me toppie!
Sinds twee maanden eet ik voor 80% suikervrij (de geraffineerde suikers) verbluffend hoeveel effect dit heeft
Jelger Moraal
Iris van Rosmalen
Bertus Bramer
Sam La Maison
Tja…echt geen rocket science…
Ramona Oldenburger kijk!!!
Dat bedoel ik, onvoorstelbaar hè! Ik nam 2 scheppen suiker in mijn koffie, gelukkig ben ik geen liefhebber van koek. Bedankt Martine Kolmer, top!
Deze meneer heeft veel goede dingen!
Nou inderdaad! Zuinig zijn op je lichaam!
V.w.b. de uitzonderingen. Hoe zit dat dan met suikers uit fruit? Ik eet weinig koek en snoep maar veel fruit en ga daardoor al over mijn dagelijks suikerbehoefte heen.
Het gaat hier om geraffineerde suikers
Claartje Hoekzema
Goed artikel!
Lonneke Roza. Dus dat
Kees van Soest en Mirelle Unk leesvoer
Tom Foole!
Maar fruit, dat zijn ook snelle suikers en is wel gezond
Het gaat om geraffineerde suiker, geen fructose inderdaad.
Ingrid Hagedoorn
Andy van den Dungen
Leuk! Op de ALO nog les gehad van Stance vd poel. Ooit bij haar nog aan een omegawave apparaat gehangen.
Liesbeth Rolleman-pijl
Waarom word je moe van suiker? http://t.co/5bVAIN4D6p #vught #gezondevoeding #bewegen #duf #inslaapvallen #suiker
Waarom word je moe van suiker? http://t.co/mRnFtCLinU
Waarom word je #moe van #suiker? http://t.co/2yCXLUfuKR
Erg herkenbaar 😀
✔ Gelezen ✔x
Interessant Evelyn ff lezen
Een mooie uitleg van Koen de Jong Sportrusten). Waarom word je moe van suiker? Lees het hieronder.
Wil jij ook… http://t.co/JVOglZK0Ud
Nicolette Sluiter, mooi stukje voor op jou tijdlijn!
Hoi koen (e.a.),
Hoor al van veel meer kanten de negatieve kant van (geraffineerde) suikers. En wil zelf graag ook de proef op de som nemen. Maar ik twijfel, hoever moet je gaan voordat je effect zal zien, want in heel veel zit extra suikers, soms zonder dat je het doorhebt (gewone zakjes lipton thee bijvoorbeeld). En nog belangrijker, wat eet je als ontbijt en tussendoortje?
Ik ben gewend om of boterhammen (vaak met jam, chocopasta of pure hagelslag) te eten of cruesli met yoghurt. Maar in beide zit (te) veel suiker. Dus hoe pak je dat aan?
Tips zijn welkom 🙂 cheers, thomas
Hi Thomas,
ieder beetje suiker wat je minder eet zal je al merken, maar als je het een dag vermijd zal je al snel grote verandering voelen. Wanneer je verandering gaat merken hangt natuurlijk ook van je gevoeligheid voor suiker en hoe goed je naar je lichaam luistert af. Ik raad je aan om maaltijden zonder suiker te doen. Dan merk je in het tijdsblok erna direct verschil. Let wel in begin schreeuwt je lichaam juist om suiker. Het is namelijk aan het afkicken.
Je vergeet alleen het verslavings aspect. Suiker is echt heel erg verslavend. Wat doe je bij vermoeidheid? Suiker eten (zie de snickers reclame), dan krijg je weer energie met daarna de dip. Dus neem je weer suiker… Het is helaas niet makkelijk om het patroon te doorbreken en je krijgt echt een soort afkick verschijnselen. Dus duidelijk artikel, maar een kleine aanvulling.
Sinds ik bewust om ga met de inname van mijn suikers en koolhydraten heb ik veel meer energie. De eerste weken had mijn lichaam nodig om over te stappen op de vetverbranding maar toen dat eenmaal liep ging het iedere dag beter. Om te sporten heb je echt geen suikers nodig. Kijk eens naar het boek eet en ren of naar grip op koolhydraten, er gaat een wereld voor je open aan het in eigen hand nemen van je gezondheid.
Ik kan dit volgen Koen, in rust situaties, en hoe zit het dan bij inspanning, bijv. tijdens een zware fietstocht, cyclo oid van 150 km. Ik heb geleerd om dan juist voldoende (niet teveel) koolhydraten (snelle suikers) in te nemen, wafels, bananen etc. ? Verstandig of niet?
@Frank probeer eens eiwitrepen. Ik ben in voorbereiding voor Alpe d’HuZes 2011 overgestapt van de snelle suikers naar eiwit repen en poeder in de bidon. Je lichaam moet echt even wennen aan deze omschakeling. Maar na 4 maanden weet het niet meer beter. Tochten tot 100km doe ik alleen nog met water in de bidons en 1 eiwitreep.
Hoi Lars, ik ben benieuwd naar het merk van die eiwitreep. want er zoveel keus en ik weet niet welke goed of slecht zijn.. ik hoor het graag van je.