Herplaatst: september 2023
Periodiek vasten (intermittent fasting) wint aan populariteit. Meer energie, dieper slapen, minder stress, lagere ontstekingswaarden, afvallen. De (vermeende) voordelen zijn legio.
Maar voor wie is deze methode géén goed idee?
Ik vroeg het aan Brenda Frunt van De Voedingsacademie.
Met periodiek vasten streef je autofagie na, maar dat is niet voor iedereen een goed idee
Omdat je met vasten op het punt komt dat je cellen niet aan staan op groei en vermenigvuldiging, maar op opruiming en herstel is periodiek vasten niet geschikt voor mensen die in een periode van groei zitten.
Dat zijn 2 groepen:
- Jongeren tot 23 jaar
- Vrouwen die zwanger zijn/willen worden of borstvoeding geven
Daarnaast is periodiek vasten ook af te raden voor mensen die een eetstoornis hebben gehad.
Voor mensen met diabetes is periodiek vasten wel een interessante methode om te onderzoeken, maar met medicijnen is het belangrijk om niet zomaar te starten. Je kunt dan beter even overleggen met je arts.
Meer weten over periodiek vasten? Maandag 11 september gratis webinar.
Hi Koen,
met intermittent fasting kom je naar mijn weten nauwelijks in autofagie modus, het heeft iets meer tijd nodig om mTOR goed uitgezet te krijgen (pas na ca. 72 uur komt autofagie goed op gang). Info: https://youtu.be/VTTxg3Qmdck.
Ik zou daarnaast willen toevoegen dat het eten van iets meer vetten (noten, avocado, olijfolie, vis, griekse yoghurt etc.) en vezels (groenten!) en minder koolhydraten (pasta/aardappelen/brood/cruesli) IF gemakkelijker maakt omdat je langer verzadigd bent.
En als je geen gewichtsverlies wenst maar wel IF wilt doen, eet dan 2 grotere maaltijden of 3 maaltijden in de beschikbare 8 uur. De winst is dan nog steeds dat je spijsverteringskanaal daarna 16 uur rust krijgt.
Iets zoets snacken? Dat doe ik altijd rondom een maaltijdmoment, want daarmee demp ik de insulinepiek (en dip daarna) en behoud ik een hogere insuline sensitiviteit. Naar mijn mening is het slimmer om te kijken hoe je je met wat je eet je insuline piek laag houdt, dan om calorieën te tellen. Bv. aardappelen worden derhalve rijkelijk met olijfolie besprenkeld, het gezonde doch calorierijke vet vertraagt de vertering van de aardappel en dempt zo de insulinepiek. Een laag insuline niveau voorkomt dat koolhydraten in de opslag gaan (insuline = opslag hormoon) en verhoogt je insuline sensitiviteit op de langere termijn, wat zo weer leidt tot een lager insuline niveau en dat koolhydraten beter worden opgenomen door bv. spiercellen en minder snel worden opgeslagen als vet.
Hallo,
Ik wil eigenlijk mee doen, maar het lijkt mij lastig te combineren met het hardlopen in de ochtend, drie keer per week.
Afvallen hoef ik niet en gaat mij om gezond bezig te zijn.
Gr. Marianne
Ik doe dit nu al jaren, ook met flinke tempo’s, zonder probleem; misschien is het alleen in het begin wel ff omschakelen voor je lichaam, als je wél aan een ontbijt gewend bent.. maar ik zou nu niet meer willen lopen mét ontbijt 😉
Health, strength & hapinness (y)
Hallo,
Mijn gevoel zegt dat periodiek vasten ook niet geschikt is als je herstellende bent van een ziekte.
Ik heb de zgn milde vorm van corona besmetting gehad, weken lang ziek, beroerd geweest en nog eens maandenlang kampend met forse vermoeidheid en krachtverlies. Ik begin nu goed te herstellen. En ik voel steeds dat ik vooral regelmatig , kleinere porties over de dag verdeeld moet eten. Met veel eiwitten en verder zoveel mogelijk gezond uiteraard. Als ik te laat of te weinig eten voel ik me echt slap, te moe, en emotioneel labiel (maar ja dat is mogelijk ook gevolg van ziekzijn 🙂 )
IF spreekt me wel aan maar nu nog niet. Kunnen jullie dat plaatsen?
hartelijke groet, Elian
Je redenatie klinkt erg logisch Elian. Als je weer op krachten moet komen, is dat ook groei. En in periodes van groei is vasten geen goed idee.
Wat goed dat jullie punt 3 benoemen! Ik snap de voordelen van IF maar zou er zelf nooit aan beginnen omdat ik in het verleden flinke eetproblemen heb gehad. Ik voel wel aan dat ik met een alternatief eetpatroon weer in de gevarenzone kan komen. Mooi dat jullie hier expliciet aandacht aan geven.
Dank voor je reactie E. Mooi dat je zelf al aanvoelt wanneer je weer in de gevarenzone kunt komen. Wat heb je gedaan om van je eetproblemen af te geraken?
Een beetje een late reactie, maar ik heb zelf professionele hulp gezocht. Ik kwam gelukkig uit bij een in eetstoornissen gespecialiseerde therapeut. Ben nog altijd dankbaar dat ik die hulp heb gevonden.
Dank voor je reactie. Dankbare groet.