Voor wie is periodiek vasten geen goed idee?

Herplaatst: januari 2024

Periodiek vasten (intermittent fasting) wint aan populariteit. Meer energie, dieper slapen, minder stress, lagere ontstekingswaarden, afvallen. De (vermeende) voordelen zijn legio.

Het idee is eenvoudig: je eet gedurende 8 uur per dag en dus eet je gedurende 16 uur per dag niks. Gevolg: je darmen krijgen rust en je vetverbranding gaat áán (onder andere).

Maar voor wie is deze methode géén goed idee?

Ik vroeg het aan Brenda Frunt van De Voedingsacademie.

Met periodiek vasten streef je autofagie na, maar dat is niet voor iedereen een goed idee

Omdat je met vasten op het punt komt dat je cellen niet aan staan op groei en vermenigvuldiging, maar op opruiming en herstel is periodiek vasten niet geschikt voor mensen die in een periode van groei zitten.

Dat zijn 2 groepen:

  1. Jongeren tot 23 jaar
  2. Vrouwen die zwanger zijn/willen worden of borstvoeding geven

Verder zijn er nog meer mensen die op moeten passen met periodiek vasten.

Periodiek vasten is ook af te raden voor mensen die een eetstoornis hebben gehad.

Heb jij een eetstoornis gehad en is verhouding met eten wisselvallig? Dan kun je beter niet de grens opzoeken met periodiek vasten. Voldoende eten is overigens ook bij periodiek vasten de basis voor een goede aanpak, ondereten is niet aan de orde. Mensen die een eetstoornis hebben gehad, kunnen beter drie rijke maaltijden per dag eten: ontbijt, lunch en diner om een hongergevoel voor te blijven.

Voor mensen met diabetes is periodiek vasten wel een interessante methode om te onderzoeken, maar met medicijnen is het belangrijk om niet zomaar te starten. Je kunt dan beter even overleggen met je arts.

Opletten met stress

Periodiek vasten geeft rust en bevordert je slaap, zeggen ervaren vast-adepten. Ideaal dus als je last hebt van stress en een matige nachtrust. Toch is het opletten met stress. Want in tijden van stress is het lichaam alert en gejaagd. Suikerverbranding heeft de overhand en als de stress hoog blijft is het moeilijk om in de vetverbranding te komen.

Gevolg: je hebt heel veel wilskracht nodig en periodiek vasten is een lijdensweg.

Dat willen we niet.

Wie na tien dagen periodiek vasten nog steeds gillende behoefte heeft aan eten voor 10 uur in de ochtend, kan beter mild zijn voor zichzelf.

Hoe weet je of je teveel stress hebt om te starten met periodiek vasten?

Iedereen heeft wel eens last van een volle agenda en een gevuld hoofd, hoe weet je of er teveel stress is voor periodiek vasten? Het is niet zozeer van belang of je stress hebt, maar meer of je nog wel kunt ontspannen. Merk je dat een ademhalingsoefening ontspant en zakt je hartslag, dan kun je prima beginnen met periodiek vasten. Is het heel lastig om tot rust te komen, neem dan eerst tijd voor ontspanningsoefeningen en herstel, voor je begint met periodiek vasten.

Weet je na het lezen van dit blog, dat je wél geschikt bent om te starten met periodiek vasten? Lees dan hier waarom dat een heel goed idee is.

Meer weten over periodiek vasten? Woensdag 21 februari om 19:30 gratis webinar.

Over de auteur

Koen de Jong (1979) is oprichter van Sportrusten. Hij loopt hard, mediteert dagelijks en zit graag in een ijsbad.

Zijn nieuwste boek, Tem je brein, gaat over zijn favoriete onderwerp: voordelen van minder denken.

Koen schreef eerder de boeken Verademing (met Bram Bakker), De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Koud kunstje (met Wim Hof) en Tien dagen stil. Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Tussen 2014 en 2023 liep hij acht keer een marathon met het 14-kilometerschema. Zijn PR met dit schema is 2:42:41, maar stiekem is 'vogels kijken' zijn favoriete training.

11 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *