Voor wie is periodiek vasten geen goed idee?

Voor wie is periodiek vasten geen goed idee?

Herplaatst: januari 2021

Periodiek vasten (intermittent fasting) wint aan populariteit. Meer energie, dieper slapen, minder stress, lagere ontstekingswaarden, afvallen. De (vermeende) voordelen zijn legio.

Maar voor wie is deze methode géén goed idee?

Ik vroeg het aan Brenda Frunt van De Voedingsacademie.

Met periodiek vasten streef je autofagie na, maar dat is niet voor iedereen een goed idee

Omdat je met vasten op het punt komt dat je cellen niet aan staan op groei en vermenigvuldiging, maar op opruiming en herstel is periodiek vasten niet geschikt voor mensen die in een periode van groei zitten.

Dat zijn 2 groepen:

  1. Jongeren tot 23 jaar
  2. Vrouwen die zwanger zijn/willen worden of borstvoeding geven

Daarnaast is periodiek vasten ook af te raden voor mensen die een eetstoornis hebben gehad.

Voor mensen met diabetes is periodiek vasten wel een interessante methode om te onderzoeken, maar met medicijnen is het belangrijk om niet zomaar te starten. Je kunt dan beter even overleggen met je arts.

Wat eet je wel tijdens periodiek vasten

Op internet duiken veel video’s op van mensen die periodiek vasten en die tijdens de ‘eet-uren’ helemaal los gaan. Daar is Brenda Frunt geen voorstander van. Wil je de vruchten plukken van periodiek vasten, dan is het goed om slechts 2 x te eten en dan écht gezond.

Zie de video:

In het begin is dat wel even wennen, maar als je eenmaal merkt wat er in je lichaam gebeurt, is het wel de moeite waard om het een maand echt uit te proberen om te ervaren wat het je brengt (en wat niet).

Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


8 Responses to "Voor wie is periodiek vasten geen goed idee?"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.