Mediteer jij met (tegen)zin? Dan is dit boek beslist iets voor jou.

Koen de Jong schrijft zich impulsief in om, zonder enige ervaring met meditatie, tien dagen in stilte te mediteren. Tien dagen niet lezen, niet schrijven, niet praten, geen telefoon, geen internet, geen grapjes, geen koffie, geen vlees, geen alcohol, geen seks, geen chocola en geen sport.

Wat dan wel?

Elke dag om 4:00 uur opstaan en tien uur mediteren.

Koen de Jong begint opgewekt en vol vertrouwen aan de tiendaagse meditatietraining. Maar al snel merkt hij dat zijn gedachten zich moeilijk laten temmen. In plaats van te mediteren denkt hij aan M&M’s, de pijn in zijn knie, biefstuk, bier en Guns N’ Roses.

Hij wil weglopen.

Maar hij blijft.

En op dag 6 realiseert hij zich wat de stilte met hem doet.

Wetenschap en lessen van de meditatieleraar

In Tien dagen stil beschrijft Koen de Jong niet alleen zijn eigen ervaring maar hij schrijft ook over de laatste inzichten van de wetenschap. Wat doet meditatie voor het brein? Welke invloed heeft meditatie op je stemming? Is meditatie geschikt voor mensen met hoge bloeddruk? Het Amerikaanse trio koplopers op het gebied van meditatie - Rick Hanson, Daniel Goleman en Richard Davidson – komt aan bod, evenals de gelukkigste mens op aarde Mathieu Ricard (volgens Time magazine, niet volgens hemzelf).

Dit alles wordt aangevuld met kennis en verhalen van zijn meditatieleraar S. N. Goenka.

Al met al een aanrader voor iedereen die mediteert of ermee worstelt.

Tien dagen stil: mediteren met (tegen)zin

Over de auteur

Tien dagen stil: Koen de JongKoen de Jong (1979) is eigenaar van sportrusten.nl; een site over ademhaling, sporten en koud douchen, met een miljoen bezoekers per jaar.

De Jong schreef Koud Kunstje (met Wim Hof), Kopwerk (met Aart Vierhouten), De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel) en Verademing (met Bram Bakker).

Van zijn boeken zijn meer dan 100.000 exemplaren verkocht en zijn werk is in meer dan acht landen vertaald.