Hoepel op met EPO: zo kan het ook

Hoepel op met EPO: zo kan het ook

In 2002 fietste ik voor een ploeg in Baskenland. Vanuit San Sebastian trainde ik me en slag in de rondte. Wielrenners als Joseba Beloki en Abraham Olano woonden in de buurt en ik had bergop een behoorlijke achterstand op die mannen. Zo hard als die gasten konden fietsen; dat wilde ik ook.

Aan iedereen – trainers, wielrenners, verzorgers en ploegleiders – vroeg  ik naar het geheim van Beloki en Olano. Hoeveel trainen ze? Op welke hartslag trainen ze? Wat eten ze? Wat drinken ze? Hoeveel slapen ze?

De meesten aan wie het vroeg haalden hun schouders op.

Maar enkelen kenden hun geheim. Het ging niet om trainingsschema’s of een voedingspatroon, EPO – dat was het geheim. Want met EPO heb je méér rode bloedcellen en méér rode bloedcellen betekent méér zuurstof en méér zuurstof betekent een hogere VO2max en een hogere VO2max betekent dat je harder een berg op fietst.

En dat wilde ik ook.

Maar ja, EPO was vals spelen. En – net zo belangrijk, hoewel dat verwerpelijk is – EPO was duur. Te duur en teveel gedoe.

In gesprek met Marion Meesters hoor ik jaren later er een eenvoudige manier is om méér rode bloedcellen te krijgen. Hard een berg op fietsen hoeft niet meer, maar méér rode bloedcellen is mooi meegenomen. En heel eenvoudig te trainen.

Bekijk het filmpje van Marion Meesters.

[ssba-buttons]

25 reacties op "Hoepel op met EPO: zo kan het ook"

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.