Koffiehoek

Lekker ouwehoeren over hardlopen, rustig ademen, voeding en koud douchen

Forumnavigatie
Je dient in te loggen om berichten en onderwerpen te maken.

Omslagpunt en tempo

Hoi hoi,

Al jaren heb ik de wens om een marathon te lopen. 5 jaar geleden heb ik het boek aangeschaft en een veldtest gedaan via jullie. Mijn omslagpunt kwam toen uit op 186 en mijn snelste 10km tijd was toen 53 min. Vervolgens kreeg ik een hernia (en operatie) plus twee keer een zwangerschap, waardoor mijn conditie wat minder werd. Ik ben meer gaan wielrennen en hardlopen voor 'erbij'. Ik ben inmiddels weer serieuzer aan het hardlopen en heb mij aangemeld voor de marathon in Rotterdam.

Ik kom er nu alleen niet uit met mijn omslagpunt. Ik heb een veldtest gedaan met mijn man op de fiets en toen kwam mijn hartslag niet hoger uit dan 178 (5 jaar terug was die 189), met omslagpunt 175. Ik weet niet of het komt door een slechte registratie. Mijn tempo op 10km ligt nu ongeveer op 56 min.

Als ik in het schema het omslagpunt invul, dan komt eruit dat ik mijn intensieve training moet lopen op een hartslag tussen de 155-161 en dat is voor mijn gevoel erg laag. Als ik bijv. een rondje van 5km doorloop, kom ik op een hartslag uit van 165-170. Moet ik de intensieve training dan langzamer gaan lopen of maakt het niet uit als ik die intensiever doe? Of is toch de meting niet goed geweest?

Mijn marathonhartslag lijkt me overigens ook heel erg langzaam, maar misschien moet ik dat nog gewoon gaan ervaren 🙂

Ik hoop dat jullie eens mee kunnen denken, want ik vind het nog een lastige puzzel. Thanks alvast!

Groet,

Maaike

 

Hoi Maaike,

Bij een 10km tijd van 54 minuten verwachten we dat je ongeveer 6:37 min/km zal lopen op de marathon. Als je gaat trainen met de laagste hartslag uit je schema (dat is "lage marathonhartslag") zou je ongeveer dit tempo moeten lopen.

Kun je dat eens proberen? Dus lopen op de laagste hartslagzone uit je schema en dan eens kijken wat voor tempo daaruit volgt? Ik hoor het graag, dan kijken we even verder.

Blijde groet,

Rob

Hoi Rob,

dank voor je snelle antwoord, ik heb toevallig vandaag de hoge marathonhartslag gelopen en toen liep ik 6:21 min/km dus misschien klopt dat het dan wel.

Maar hoe erg is het als ik bijv. de wekelijkse training sneller loop dan is aangegeven in het schema? Daarin is opgenomen 154-160, dan loop ik denk ik 10 min/km terwijl als ik doorloop rond de 5:20 min/km zit met hartslag van ongeveer gem. 165 (tot 170). Ik zou het wel fijn vinden om deze training juist wat sneller te doen als uitdaging.

Groet,

Maaike

Hoi Maaike,

Geen probleem om de intensieve training sneller te doen dan voorgeschreven. De training op lage marathonhartslag zou zoals gezegd rond de 6:37 min/km moeten zijn, als dit langzamer is kun je je omslagpunt wat hoger instellen. 10min/km is overigens wel erg langzaam, dit is een snel wandeltempo... of is dit een typefoutje?

Blijde groet,

Rob