Koffiehoek

Lekker ouwehoeren over hardlopen, rustig ademen, voeding en koud douchen

Forumnavigatie
Je dient in te loggen om berichten en onderwerpen te maken.

omslagpunt

Hey hey,

Ik blijf maar sukkelen met het begrip: omslagpunt.

Wil omslagpunt zeggen de moment dat je overgaat in verzuring/lactaataanmaak?

En, het is dan toch de bedoeling als ik het goed begrijp dat je net niet in verzuring gaat?

Hoe lang kan je trouwens verder gaan als je al in anaerobe/lactaataanmaak bent?

Hoe kan ik mijn omslagpunt verminderen?

Alvast dank voor je antwoord.

Tinneke

 

Hoi Tinneke,

Je omslagpunt is eigenlijk niet een exact punt maar meer een zone. Om het behapbaar te maken spreekt met vaak over een omslagpunt. En dit is het punt waarop er meer afvalstoffen worden aangemaakt door je spieren dan dat er worden afgevoerd. Dit voelt dan als verzuring van je spieren.

Het omslagpunt is dus afhankelijk van je snelheid en hartslag en ligt hoger naarmate je nog niet vermoeid bent. Om toch met een bepaald punt te kunnen werken gebruiken we de ongeschreven regel dat het omslagpunt is de hartslag bij het tempo dat je ongeveer 10km of een uur kunt volhouden als je deze voor jouw zo snel mogelijk loopt.

In de praktijk blijkt dat een omslagpunt persoonlijk is maar wel redelijk vast ligt. Met andere woorden: onafhankelijk van je conditie. Je omslagpunt daalt alleen heel langzaam naarmate je ouder wordt (ongeveer 1 slag per 1 à 2 jaar). Je kunt dus niet je omslagpunt verminderen, zoals je vraagt. Je kunt wel sneller worden bij een bepaalde hartslag en dus ook sneller worden als je rent op je omslagpunt. Ik denk dat je dat bedoeld. En dat doe je dus door te trainen.

Als je in je verzuring loopt is het heel lastig om je tempo vol te houden, dit doet gewoon pijn. Het is ook moeilijk om technisch goed te blijven lopen wat ook de kans op blessures verhoogd. Goede sprinters kunnen korte tijd doorlopen in verzuring en zo toch sneller finishen. Lange afstandlopers lopen eigenlijk nooit in de verzuring, ze komen niet eens in de buurt. Hooguit aan het einde van de race als er een flinke eindsprint wordt ingezet.

Is dit een antwoord op je vragen?

Blijde groet,

Rob

Marco van Stijn heeft gereageerd op dit bericht.
Marco van Stijn