Koffiehoek

Lekker ouwehoeren over hardlopen, rustig ademen, voeding en koud douchen

Forumnavigatie
Je dient in te loggen om berichten en onderwerpen te maken.

Meditatie afbreken

Hoi! Ik zit vandaag op dag 11 van Mediteren. Het lukt me vaak ‘s avonds niet om de vipassana meditatie vol te houden. Ik krijg zo’n onrust in mijn lijf, vooral in mijn benen. Het voelt als een soort kriebel dat door mijn benen loopt, waardoor ik niet meer kan ontspannen. Het interessante is dat ik het bij Anapana niet heb, dus het heeft wel te maken met de focus op mijn lichaamsdelen. Hebben jullie hier ervaring mee of tips voor?

Groetjes, Nienke

Ha Nienke,

Het is herkenbaar dat je onrust in je lichaam ervaart, waardoor het niet lukt om te ontspannen. De tip is om je niet verzetten tegen de onrust en niet te verlangen naar ontspanning. De kriebel en de onrust zijn prima. Het enige dat je hoeft te doen is er even met aandacht bij te blijven en dan naar een volgend lichaamsdeel te gaan. Ook als dat lastig is. Gelijkmoedigheid en concentratie zijn de twee onderdelen die je oefent. Ongeacht de sensaties die opkomen.

Kun je hiermee verder?

Gelijkmoedige groet,

Koen

Bedankt Koen,

Intellectueel weet ik het, maar fysiek lukt het nog niet. Ik vind het wel bere interessant, omdat ik er eerder nooit last van heb gehad. Ik denk dat het echt de Vipassana meditatie is. Ik ga ermee spelen en ik realiseer me dat het een mooie uitdaging is om een stapje verder te komen in het mediteren. Ik blijf oefenen!

Groetjes,

Nienke