Koffiehoek

Lekker ouwehoeren over hardlopen, rustig ademen, voeding en koud douchen

Forumnavigatie
Je dient in te loggen om berichten en onderwerpen te maken.

Bepalen rusthartslag

Ik volg het abonnement, en ben gestart met 30 dagen 'Verademing (dag 7)' en 'Trainen met kou (dag 5)' (brrrr).  Ik draag een polshorloge van Garmin 's nachts waaruit een bepaalde rusthartslag (in slaap) komt.  Mag ik deze aannemen voor mijn rusthartslag?  Want wat ik nu doe, werkt niet zo goed voor mij.

Tot nu toe probeerde ik mijn rusthartslag te bepalen met een hartslagband (owv nauwkeuriger), maar daarvoor moet ik eerst opstaan, band aandoen, ...  Ik sta op, drink water, en wil dan starten aan 10 minuten ademhalingsoefeningen (want ik doe die niet enkel 's avonds maar bijkomend ook graag in de ochtend, erg fijn om de dag te starten!).  Om te weten of ik de ademhalingsoefeningen goed doe (omdat ik een echte beginner ben), doe ik mijn hartslagband om en kijk ik continu op de hartslagmeter en zie dan inderdaad meestal de hartvariabiliteit wel in orde komen, maar vaak blijft mijn hartslag hoog (wat misschien wel normaal is omdat het continu kijken naar een hartslag op een horloge die voor me ligt, niet echt ontspannend werkt.  Zodra ik zie dat de hartslag daalt, ben ik zo blij dat het lukt zodat mijn hartslag weer stijgt ;-)).  Op deze manier probeer ik ook mijn hartslag terug te brengen naar een rusthartslag, die ik dan kan noteren.

Wat zou jij aanraden?  Het gewoon doen van de ademhalingsoefeningen en de metingen weglaten zodat ik echt tot rust kan komen?  En de rusthartslag nemen vanuit slaap (polsmeting)?  Als ik de rusthartslag probeer te bepalen overdag (met hartslagband) duurt het erg lang voor de hartslag voldoende zakt en ben ik daar precies te lang mee bezig...  Ik heb blijkbaar veel tijd nodig om de onrust uit mijn lijf te krijgen...

Alvast bedankt voor jullie advies

Ha Tinne,

Het belangrijkste bij je rust hartslag is om deze op een vast moment op de dag te meten, zodat je de verschillen per dag kan vergelijken. Dit kun je prima direct na wakker worden doen. Of na het doen van de ademhalingsoefeningen.

Laat even weten als je nog vragen hebt hierover.

Groet, Eline

Hoi Tinne,

Nog even een toevoeging op het antwoord van Eline: het is prima om dat via een pols meting te doen. Deze is nauwkeurig genoeg voor een rustpols meting. een hartslagband werkt beter als je ook beweegt, en om je HVR te meten, en dat doe je dus niet bij een rustpolsmeting.

Blijde groet,

Rob