terug

Nieck, Amsterdam Marathon (2019)

“De marathon en de voorbereiding loop je echt met een glimlach en af en toe een grimas.”

Hardlopen vind ik leuk. Had ik eigenlijk niet verwacht. Sporten deed ik twee keer in de week in de sportschool. Op donderdag om 07.00 uur met een groep mede-ondernemers o.l.v. een personal trainer. Fanatiek en daarna gezellig een gezamenlijk ontbijt. Op zaterdagochtend in een kleiner sub-groepje. Lekker bezig al zeg ik het zelf.
Als eigenaar van, en dansleraar in mijn eigen dansschool merkte ik dat ik in de wat rustiger zomerweken teveel energie over had, en onrustig werd. Hardlopen was een gemakkelijke sport om erbij te doen.

Dus zo gezegd zo gedaan.

Al gauw hoorde ik van mijn sportvrienden dat ik best snel liep. Zelf vond ik het ´gewoon lekker´ gaan. Het werd steeds leuker en uitdagender. En ja, verslavend. Ook een paar pijntjes. Lichte blessures door te snel, te hard willen lopen. Bij het aanzetten van een eindsprint tijdens een wedstrijd zelfs een ingescheurde achillespees. Een wijze les. Luister naar je lichaam en…. laat je gewoon inhalen door een vrouw als ze sneller is.

Dus de afstand langzamer laten oplopen en het tempo ook geleidelijk opbouwen. 12 km. 15 km. Ja zal ik het doen? Oké een halve marathon in Enschede. Wauw dat klinkt wel heel ver lopen. Komt waarschijnlijk door het woordje marathon. En het is natuurlijk ook gewoon 21.1 km, een best eind.

Trainen deed ik aan de hand van een app. Wat een kick bij finish! De barrière genomen. En het voelde niet eens als heel erg ver. En dan stelt bijna iedereen, ik zelf ook, die vraag; ‘En Nieck, wanneer ga je die hele doen?’

En toen was er de twijfel.

Nee, die ga ik niet doen. Te ver. Te blessure gevoelig. En dat kan ik met mijn vak echt niet hebben. Al die hele lange duurlopen. Ik werk 6 á 7 dagen in de week. Dat gaat mijn lijf niet volhouden.

In die periode hoorde ik over sportrusten. Las erover op internet en had er gelijk een goed gevoel bij. Dit is een methode de ik wel wilde proberen. Een zwager van mij ging met zijn loopgroep met het 14 km schema aan de slag voor de marathon van Parijs. Hij leende mij het boek ‘de Marathon revolutie’. Interessante kost. Daarna een uitgebreide sportkeuring gedaan en groen licht gekregen. Ik schreef me in voor Enschede en melde me aan bij Sportrusten.

Eerst was het lopen op hartslagen lastig maar het wende snel. Wel een omschakeling om pas in 2e instantie naar tempo te gaan kijken. Het zelfvertrouwen nam gaande weg steeds meer toe. Echter wilde ik wel een keer 30 km gelopen hebben voordat ik aan de grote tocht begon. En wat een gaaf gevoel om te merken dat die afstand totaal geen probleem was. Wist ik veel dat het daarna pas echt begint.

Op een mooie zonnige dag in april ’19 startte ik mijn 1e marathon. Tot mijn eigen verbazing had ik geen spoortje van zenuwen. Gerust gesteld door de trainingsresultaten dat het allemaal wel goed zou komen.
Wat kan je verwachten tijdens een marathon? Men kan zoveel vertellen, maar je moet het gewoon ervaren. Zoals benen die op een moment het signaal geven dat het echt wel genoeg is. En dan, als je veel te weinig hebt gedronken, in de kramp schieten. Echter een met pijn vertrokken gezicht levert wel mooie foto’s op. Dat dan weer wel. En wat een euforie! Gehaald! Het besef; je bent een marathoner. Door de kramp niet helemaal volgens plan gelopen maar toch net binnen de 4 uur gefinisht. En daarnaast een hoop geleerd.

Toen ik het besluit had genomen om die 42.195 km te gaan lopen had ik het plan om dit in ieder geval 2x te gaan doen. Juist omdat je niet weet wat je te wachten staat. Ik had twee maal een halve gelopen, en die 2e ging ook zoveel makkelijk dan de eerste. Want ja, je hebt het al een keer gedaan dus je kan het.

Daarom wist ik voordat ik Enschede liep, dat als ik daar goed doorheen kwam, ik op 20 oktober ’19 aan de start zou staan van de Amsterdam marathon. Waarom daar? Nou eigenlijk omdat ’s morgens een marathon lopen en ’s avonds dansles geven me net iets teveel van het goede leek. En Amsterdam viel op de eerste dag van de herfstvakantie.

De voorbereiding deed ik weer met sportrusten. Het was de eerste keer erg goed bevallen. Prettige opbouw. Lichamelijk in balans. Zichtbare vooruitgang. En ook nog tijd over voor andere dingen. Daarnaast heb ik het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Vragen stellen kan altijd.

Dit keer startte de voorbereiding in de zomer. Ook lekker. Maar eigenlijk maakt het mij niet uit want lopen doe ik 12 maanden per jaar. Echter doordat de vakantie erin viel en we in heuvelachtig gebied waren was mijn snelheid veel lager. Want heuvels hebben toch wel invloed op je hartslag zeg maar. Gelukkig kon ik dat later wel weer goed maken in de vlakke uiterwaarden langs onze mooie IJssel. Heb nagenoeg alle trainingen kunnen volgen. Vogels kijken vervang ik altijd door de eerder genoemde sportschool training. En dat mag gelukkig ook van sportrusten.

En toen was het ineens weer zover; marathon dag. De laatste dagen ervoor waren door omstandigheden nogal vermoeiend, maar ik had er zin in en zou het wel zien. Tof dat stadion maar wat een drukte. De eerste 15 km was het echt oppassen waar je liep. Dus een mooi constant tempo lopen was lastig. Het doel was 3:40 en ik had me aangesloten bij een pacer groep. Zo kon ik me goed focussen op ademhaling en een ontspannen houding. Door de drukte was dit wel erg lastig. Mijn hartslag was daardoor ook wat te hoog, maar niet zorgwekkend. Het tempo kon ik goed volgen. Drinken en eten deed ik op tijd en voldoende. En daardoor heb ik, denk ik, geen kramp gekregen. Jammer genoeg de pacers op het eind moeten laten gaan. Is een puntje voor een volgende …. mentale hardheid versterken.

Uiteindelijk in 3:43:41 over de eindstreep. Een pr verbetering van 16 minuten!

Dezelfde dag de trap nog (w)aardig op en af. En trouwens ook de dagen erna.
Al met al super tevreden. Over mezelf en zeker ook over sportrusten. Die marathon en de voorbereiding loop je echt met een glimlach en af en toe een grimas.

Nog geen reacties op "Nieck, Amsterdam Marathon (2019)"