terug

Laura Batterink, Leiden 2015 (3u27)

“Ik liep 8 x (!) een PR in 100 dagen”

Laura Batterink

Laura traint met Sportrusten voor de marathon van Leiden en loopt en passant 8 keer een persoonlijk record op verschillende afstanden.

Ze schrijft:

Nieuwsgierig geworden naar het trainen met de sportrustenmethode en dè manier om erachter te komen of het wat (voor mij) is, is door het dan maar ‘gewoon’ te doen!

De Leiden Marathon had de eer.

Het heeft mij behalve de mooie marathon ook 8 PR’s opgeleverd. En ik denk dat dat te danken is aan de kortere trainingsafstanden, meer op snelheid en de bewustere ademhaling.

Voor de trainingen die voluit gelopen dienen te worden heb ik vaak een wedstrijd gebruikt.

Het begon met de Halve (marathon) van Haren. De afstand was volgens schema eigenlijk te lang maar het is een mooie, er gaan veel lopers van onze loopgroep heen (gezellig) en een mooie test om te zien hoe het trainen op deze manier gaat.

Gefinisht met een goed gevoel, bijna een minuut van mijn PR af.

D

e rest van de wedstrijden waren qua afstand 10 km of korter, behalve dan die van 15 km.

Die heb ik voor het grootste gedeelte als training gelopen.

Ik wilde starten op mijn marathontempo maar heb me toch iets mee laten slepen door de wedstrijd dus heb iets sneller dan mijn marathontempo gelopen.

De laatste kilometer (tja ’t is toch een wedstrijd en kan het toch niet laten) mocht van mij de rem eraf/het gas erop. Doordat ik 14 km vrij behoudend had gelopen had ik nog zoveel over dat ik de op dat moment derde lopende dame nog heb ingehaald en dus nog op het podium belandde.

Ze sprak me na de finish nog even aan, waar ik toch die snelheid aan het eind vandaan had gehaald. Tja, in het begin opgespaard J.

Dat is me in de marathon overigens niet gelukt. Ik wilde wat langzamer starten maar zat al in het begin zo lekker in mijn marathontempo dat ik maar door ben gelopen. Ga ik de volgende keer niet doen, wil ik toch echt wat langzamer starten.

Ik vond het een pittige marathon vanwege de wind maar desalniettemin een halve minuut van mijn PR af.

Mijn laatste PR heb ik anderhalve week na de marathon gelopen. Eigenlijk iets te kort na de marathon maar het is zo’n mooie: de station tot station loop van Ommen naar Dalfsen, 10 mijl.

Mijn PR’s:

5 km: 19:46 (voor het eerst onder de 20 min.!)

4 mijl: 26:27

5 mijl: 33:13

10 km: 42:02

15 km: 1:08:08

10 mijl: 1:10:44

21.1 km: 1:33:17

42.195 km: 3:27:20

Mijn volgende marathon staat op de kalender: Berlijn

Ik ga hem weer volgens sportrustenschema trainen maar toch iets anders dan de vorige keer. Toen heb ik hem getraind op marathontempo en dit keer wil ik hem op mijn marathonhartslag gaan trainen. De ademhalingsoefeningen deed (en doe) ik wel vaak tijdens en na het lopen maar wil dit ook vaker voor mijn trainingen gaan doen. Ik ben benieuwd!

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Nog geen reacties op "Laura Batterink, Leiden 2015 (3u27)"