terug

Bert Smit, Rotterdam Marathon (2019)

“Fit aan de start. Fit onderweg. Fit eigenlijk al daags erna.”

Ik zocht een weg terug naar de marathon die mij verantwoord met minimale inspanning heel zou laten. Steeds weer geblesseerd geraakt als van het oude lijf iets meer werd gevraagd. Dan tik je iets van blessure in op Google en al snel komt de Hardlooprevolutie langszij. Heb dit programma gedaan VOLLEDIG op de loopband. Enkeltje reageert nauwelijks op hierop. Voordeel: uiterst nauwkeurig op snelheid (inspanning=hartslag) te trainen.

Opbouw van het programma is uitdagend. Zie er vaak een soort van haasje-over in: je doet een afstand bij lage inspanning. Dat doe je in een bepaalde tijd. Die tijd doe je de volgende week bij hoge inspanning. Dat geeft een aantal kilometers: die km doe je dan weer op inspanning laag….. etc.

De bijstellingen aan de hand van maandelijkse 10km voelt een beetje als straf: je hartfrequenties gaan voor de dagelijkse trainingen omhoog.

Vogels kijken deed ik tot nu op Texel met de boswachter. Wederom die loopband kan je gewoon instellen op 8km/u en je kijkt National Geographic op je schermpje, ondertussen wordt de ademhaling een doel op zich. Langer uit dan in. Vroeger leek ik wel een stoomlocomotief, nu loop ik langzaam leeg.

Ik heb 4x in de week trainen niet belastend gevonden: kom terug van 5 (sportschool bezoeken). Je gaat bewuster om met rust en wat je hartslag is en hoe ik dit kan beïnvloeden. Fietsend naar het werk ademhalingsoefeningen doen.

Koude douche doet mij niets meer daar je eerst een schok kreeg. Hele programma 100 dagen heel gebleven. Alleen op dag 80 iets van spit in de rug. Ruimte in het programma om aangepast door te gaan: beetje creatief schuiven. Fit aan de start. Fit onderweg. Fit eigenlijk al daags erna. Marathon zelf was te doen om just finish. Gehaald net voor de bezemwagen. Frank Stout, Radio Rijnmond, nog mogen vertellen live op radio over Sportrusten.

Volgende keer wordt 10e keer Rotterdam: Masters uitvoering. Doe hem dan wel in een Sportrusten 2.0 uitvoering. Miste de evenementen: CPC, 20 van Alphen. Nu alleen maar trainen.

Nog geen reacties op "Bert Smit, Rotterdam Marathon (2019)"