De organisatie van de Damloop riep mensen met een BMI van boven de 25 op om niet te starten afgelopen zondag.
Vanuit de organisatie – met verantwoordelijkheid voor 50.000 lopers – een besluit met een reden.
Toch wil ik mensen met een BMI van boven de 25 vooral oproepen om zonder angst te gaan trainen voor een marathon
Waarom?
Simpel: met een BMI van boven de 25 is de kans groot dat je genoeg vetvoorraden hebt om uren lekker te lopen. Dat vraagt kennis, opbouw en mogelijk wat geduld, maar met twee benen, twee longen, een brein en wat goede mensen om je heen kun je vandaag beginnen met de voorbereiding op de marathon van Amsterdam in 2024.
Zo is je vetvoorraad geen reden tot zorg, maar gewoon een brandstof waar je wat mee kunt.
Kun je volgend jaar de Damloop doen als onderdeel van je voorbereiding op de marathon, reken maar dat het een goed gevoel geeft.
Heb je geen benul wat je BMI is? Vul hier je lengte in en je gewicht, binnen 15 seconden weet je jouw BMI.
Noot: je BMI zegt minder over een gezonde verhouding tussen vet en spieren dan een meting waarbij visceraal vet wordt gemeten. Zo heeft een bodybuilder een heel hoog BMI, maar een laag vetpercentage. Met wat gezond verstand weet je echter zelf wel of je wat extra vet (brandstof) hebt opgeslagen op je buik, je heup of je billen.
Na de Damloop regende het reacties op mijn blog waarom we (niet) moeten luisteren naar de organisatie van de Damloop.
De reactie van René Lipman raakte me.
René heeft een BMI van 26,3 en schrok van het advies. Hij liep de Damloop wel, maar voorzichtig en met angst in zijn hoofd.
Angst is een ongrijpbaar fenomeen. Angst voor hoogtes, angst voor spinnen, angst voor het donker, angst om je baan te verliezen, angst om nog 20 jaar voor dezelfde baas te werken. Ook al weet je met je verstand dat de angst niet gerechtvaardigd is, toch kan de angst je bij de keel knijpen en verlammen.
Angst voor bijvoorbeeld spinnen hoef je niet perse kwijt te raken, je blijft gewoon uit de buurt van de beestjes.
Maar angst voor je eigen lichaam is zonde.
Je lichaam is een wonder van 30 biljoen cellen, dat wonder is vooral genieten geblazen en geen reden tot angst of ergernis
Dus heb je een BMI van boven de 25 en merk je dat daar angst bijkomt? Angst voor hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes of een sterfgeval bij een hardloopevenement, draai het dan om.
Na jaren van vetopslag, kun je vandaag beginnen met het benutten van de brandstof.
Stap voor stap, met beleid en met vele overwinningen onderweg. Kers op de taart is een marathon in 2024 (of 2025).
Is dat nodig, zo’n marathon?
Nee. Je kunt ook 5 kilometer wandelen, 10 kilometer rennen of 10 Engelse mijl of een halve marathon of iets heel anders doen.
Als het maar oncomfortabel en bijna onmogelijk lijkt, is het goed.
Want reken maar dat je veel meer kunt dan je denkt. Of je nu een BMI hebt van 20, 25, 30 of meer, dat verandert daar niks aan.
Prik een doel waar dit gevoel bijhoort: dat zou toch wel heel tof zijn als ik dat kan, maar dat kan ik vast niet.
Met een doel voor ogen maak je nieuwe vrienden, hervind je energie en plezier en onderweg maakt de angst plaats voor levensvreugde.
Dat is mooi.
Waar begin je?
Stap 1 is om de vetvoorraden als waardevolle brandstof in te zetten. Dat doe je door pieken in je bloedsuikerspiegel te verminderen.
Van eten (brood, appels, koekjes, pepernoten, pasta, stukkie chocola etc) en drinken (cappuccino, honing in te thee, appelsap, cola) gaat je bloedsuikerspiegel omhoog en daardoor oefen jij je lichaam om suikers te verbranden in plaats van vetten.
In een mooi plaatje ziet dat er zo uit:
De kunst is om de gele lijn te volgen in plaats van de donkerblauwe.
Tel morgen eens alle momenten dat je iets eet of drinkt waar de bloedsuikerspiegel van omhoog gaat en zorg dat je overmorgen 2 pieken minder hebt, door 2 tussendoortjes over te slaan.
Doel: 5 kilometer hardlopen op nuchtere maag
Een mooi eerste doel op weg naar je marathon is 5 kilometer hardlopen op nuchtere maag. Dan weet je dat je jouw vetvoorraden als brandstof in kunt zetten.
Een geruststellende gedachte: je hebt brandstof voor 10 marathons. Wat is nuchter hardlopen? ‘s Avonds eet je na het avondeten niets meer en je drinkt niets met suiker of zoetstof. In de ochtend als je wakker wordt ga je lopen zonder te eten. Je mag wel water of thee of zwarte koffie, maar je eet of drinkt niets waar je bloedsuiker van omhoog gaat. Vervolgens ga je sporten/bewegen. Je weet dan of je een vetverbrander bent of een suikerverbrander. Voor een vetverbrander is nuchter sporten een eitje, een suikerverbrander voelt zich slapjes en heeft het moeilijk. Door langzaam op te bouwen en steeds wat langer nuchter te sporten/bewegen leer jij je lichaam om vetten als brandstof in te zetten.
Grote kans dat je brein protesteert. Je brein werpt redenen op waarom jij dat niet kan, of dat het nu geen goed moment is om te starten.
En toch: minder eetmomenten en nuchter sporten is een prachtige stap naar mooie loopevenementen en veel voldane zondagen.
Op naar Amsterdam marathon 2024 😉
Ik kan me een halve marathon herinneren die ik gelopen heb in amsterdam een aantal jaar geleden: 29 graden en brandweer ingezet om te koelen: het waren niet de bmi-ers boven de 25 die in de ambulances lagen en gereanimeerd werden. Wel jongeren met bmi lager dan 25.Dat vond ik nog zo opvallend. Ik wil geen aannames doen maar is luisteren naar lichaam en bewust zijn van je kunnen niet belangrijker? Dan pas je je inspanning automatisch aan. Stel jezelf de vraag: geniet ik en niet: wat is mijn tijd
Wat fijn dat je mijn reactie op de eerdere blog zo oppakt Koen!
Loop regelmatig nuchter en ben een echte vetverbrander. Begon met een BMI van 35,3….. inmiddels op 26,3. Naast het het hardlopen ook veel fietsen en zie, het werkt. Mijn BMI gaat er steeds beter uitzien. Staar me er ook niet blind op. Ik kom er wel! Deze blog was me op het lijf geschreven. Op naar mijn eerste marathon, de halve al lekker uitgelopen in 1:42:00.
Wat een mooi bericht René, op naar een mooie marathon!
Beste Koen, Dank voor de uitleg. Ik heb zelf de dam tot damloop gelopen en dat heb ik gedaan met een BMI hoger dan 30. Ja, ik was niet snel, ben ik ook nooit geweest. Maar ik heb het wel gedaan.
Ook ik zag het bericht van de organisatie, maar mijn eerste reactie was: Ja, ik heb niet voor niets getraind. En angst heb ik niet gehad. Ik weet wat ik kan en ik luister naar mijn lichaam.
Die BMI, daar ga ik nu aan werken. Ook omdat ik gewoon is op een BMI onder de 25 wil zitten. Ik ben met intermitted fasting bezig en in de ochtend trainen vind ik heerlijk. Dus ik ga kijken of ik met het gewichtsverlies ook progressie ga maken in mijn snelheid. En anders heb je vast nog tips voor mij om verder af te vallen.
Dank voor je bericht Rolf, dat beloven mooie maanden te worden! Gelijkmoedig voorwaarts.
Mooie heldere uitleg Koen! Ik ben zelf al jaren een vetverbrander en sport ook altijd nuchter. Dit geeft mij zoveel energie en een goed humeur en ik blijf mooi op gewicht. En ik eet zóveel lekkerder en gevarieerder dan hiervoor! Het heeft vooral ook te maken met mindset en nieuw gedrag aanleren;)
Dank voor je reactie Marit. Ode aan vetverbranding!
Mooie en terechte reactie Koen, als er ook al angst komt bij een sportieve inspanning, dan vraag ik me af waar we mee bezig zijn hier in Nederland.
En daarbij , zoals ik hier onder ook al lees, BMI, het zegt zo weinig van de samenstelling van het lijf. Het is een berekening die niets zegt. Het gaat er juist om om mensen een goed gevoel te geven om te blijven sporten en te gaan sporten.
Dan gaat juist de angst weg uit je hoofd en dus je lijf! Dus iedereen blijven bewegen welke BMI dan ook maar vraag om goede adviezen voor een goede opbouw, zodat je langdurig kunt blijven sporten en bewegen!
And have FUN!!
Have fun, die houden we erin Ingrid.
Jaaaaaa, dit! mensen met meer vet kunnen ook sporten, zonder zorgen. Ik heb altijd strijd met’n kilo’s gehad, maar het hardlopen en bootcampen gevonden en kan zeggen dat ik ( met m’n maatje meer) fitter en sterker ben dan ik had derven dromen. Heb met dat maatje meer in 4 jaar tijd alles tussen de 5 en 42,2 km gelopen
Ikzelf heb momenteel ook een BMI boven de 25, lang ziek geweest en krijg er de kilo’s niet af, toch heb ik afgelopen weekend de Ironman 70.3 Knokke succesvol uitgelopen, geen toptijd maar ook niet om te zeggen dat ik er een uur langer over deed dan normaal.
Er komt zo veel meer kijken bij “fitheid” of gezondheid dan alleen een BMI. Neem mij. Ik ben 1,93m en ben 96 kg. Een snelle rekensom leert dat ik een BMI heb van 25,7. Echter ik loop gemiddeld tussen de 80 en 120 km per week. Afgelopen mei liep ik een halve marathon in 1:26. Ik heb de halve ironman van Hoorn in net boven de 5u gedaan (ver boven de 30 graden die dag). En vorige week deed ik mee aan de Run Winschoten tijdens tropische temperaturen. Ik moest helaas na 5:42u en 60km stoppen omdat mijn maag tegensputterde. Maar ik denk dat voorgaande wel aantoont dat ik, ondanks een BMI van 25,7, toch wel redelijk fit ben. Waarom voel ik mij genoodzaakt om zo te reageren? Omdat ik ook altijd te horen krijg dat ik “wel wat zwaar” ben voor een hardloper. En nee, ik heb nooit blessures en loop al circa 25 jaar. Dus een advies afgeven alleen op BMI is nogal kortzichtig! Een zware roker die compleet ongetraind is, zou zonder bezwaar mogen starten? Volgens mij moeten dit soort berichten iets genuanceerder gebrachr worden door organisaties.
Mooie reactie Erik,
Ik zelf ook iets te zwaar, en een BMI boven de 25! Maar ook hier wordt erg genoeg hardgelopen en getraind met andere sporten!!! Voelde hetzelfde als wat jij zegt!!!
Mooi werk!
Helemaal met je reactie eens.
Ook ik had niet moeten/mogen starten afgelopen zondag met een BMI van boven de 25.
Ik heb het advies lachend gelezen en naast me neer gelegd. En een heerlijke Dam tot Dam loop gehad!
Keep running,
Guido
Mooi werk!
Dank voor je mooie reactie Erik
Mooi verwoord Koen en helemaal mee eens!
Goed plan! I’m in!