Oproep aan mensen met een BMI boven de 25

Oproep aan mensen met een BMI boven de 25

De organisatie van de Damloop riep mensen met een BMI van boven de 25 op om niet te starten afgelopen zondag.

Vanuit de organisatie – met verantwoordelijkheid voor 50.000 lopers – een besluit met een reden.

Toch wil ik mensen met een BMI van boven de 25 vooral oproepen om zonder angst te gaan trainen voor een marathon

Waarom?

Simpel: met een BMI van boven de 25 is de kans groot dat je genoeg vetvoorraden hebt om uren lekker te lopen. Dat vraagt kennis, opbouw en mogelijk wat geduld, maar met twee benen, twee longen, een brein en wat goede mensen om je heen kun je vandaag beginnen met de voorbereiding op de marathon van Amsterdam in 2024.

Zo is je vetvoorraad geen reden tot zorg, maar gewoon een brandstof waar je wat mee kunt.

Kun je volgend jaar de Damloop doen als onderdeel van je voorbereiding op de marathon, reken maar dat het een goed gevoel geeft.

Heb je geen benul wat je BMI is? Vul hier je lengte in en je gewicht, binnen 15 seconden weet je jouw BMI.

Noot: je BMI zegt minder over een gezonde verhouding tussen vet en spieren dan een meting waarbij visceraal vet wordt gemeten. Zo heeft een bodybuilder een heel hoog BMI, maar een laag vetpercentage. Met wat gezond verstand weet je echter zelf wel of je wat extra vet (brandstof) hebt opgeslagen op je buik, je heup of je billen.

Na de Damloop regende het reacties op mijn blog waarom we (niet) moeten luisteren naar de organisatie van de Damloop.

De reactie van René Lipman raakte me.

 

 

René heeft een BMI van 26,3 en schrok van het advies. Hij liep de Damloop wel, maar voorzichtig en met angst in zijn hoofd.

Angst is een ongrijpbaar fenomeen. Angst voor hoogtes, angst voor spinnen, angst voor het donker, angst om je baan te verliezen, angst om nog 20 jaar voor dezelfde baas te werken. Ook al weet je met je verstand dat de angst niet gerechtvaardigd is, toch kan de angst je bij de keel knijpen en verlammen.

Angst voor bijvoorbeeld spinnen hoef je niet perse kwijt te raken, je blijft gewoon uit de buurt van de beestjes.

Maar angst voor je eigen lichaam is zonde.

Je lichaam is een wonder van 30 biljoen cellen, dat wonder is vooral genieten geblazen en geen reden tot angst of ergernis

Dus heb je een BMI van boven de 25 en merk je dat daar angst bijkomt? Angst voor hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes of een sterfgeval bij een hardloopevenement, draai het dan om.

Na jaren van vetopslag, kun je vandaag beginnen met het benutten van de brandstof.

Stap voor stap, met beleid en met vele overwinningen onderweg. Kers op de taart is een marathon in 2024 (of 2025).

Is dat nodig, zo’n marathon?

Nee. Je kunt ook 5 kilometer wandelen, 10 kilometer rennen of 10 Engelse mijl of een halve marathon of iets heel anders doen.

Als het maar oncomfortabel en bijna onmogelijk lijkt, is het goed.

Want reken maar dat je veel meer kunt dan je denkt. Of je nu een BMI hebt van 20, 25, 30 of meer, dat verandert daar niks aan.

Prik een doel waar dit gevoel bijhoort: dat zou toch wel heel tof zijn als ik dat kan, maar dat kan ik vast niet.

Met een doel voor ogen maak je nieuwe vrienden, hervind je energie en plezier en onderweg maakt de angst plaats voor levensvreugde.

Dat is mooi.

Waar begin je?

Stap 1 is om de vetvoorraden als waardevolle brandstof in te zetten. Dat doe je door pieken in je bloedsuikerspiegel te verminderen.

Van eten (brood, appels, koekjes, pepernoten, pasta, stukkie chocola etc) en drinken (cappuccino, honing in te thee, appelsap, cola) gaat je bloedsuikerspiegel omhoog en daardoor oefen jij je lichaam om suikers te verbranden in plaats van vetten.

In een mooi plaatje ziet dat er zo uit:

De kunst is om de gele lijn te volgen in plaats van de donkerblauwe.

Tel morgen eens alle momenten dat je iets eet of drinkt waar de bloedsuikerspiegel van omhoog gaat en zorg dat je overmorgen 2 pieken minder hebt, door 2 tussendoortjes over te slaan.

Doel: 5 kilometer hardlopen op nuchtere maag

Een mooi eerste doel op weg naar je marathon is 5 kilometer hardlopen op nuchtere maag. Dan weet je dat je jouw vetvoorraden als brandstof in kunt zetten.

Een geruststellende gedachte: je hebt brandstof voor 10 marathons. Wat is nuchter hardlopen? ‘s Avonds eet je na het avondeten niets meer en je drinkt niets met suiker of zoetstof. In de ochtend als je wakker wordt ga je lopen zonder te eten. Je mag wel water of thee of zwarte koffie, maar je eet of drinkt niets waar je bloedsuiker van omhoog gaat. Vervolgens ga je sporten/bewegen. Je weet dan of je een vetverbrander bent of een suikerverbrander. Voor een vetverbrander is nuchter sporten een eitje, een suikerverbrander voelt zich slapjes en heeft het moeilijk. Door langzaam op te bouwen en steeds wat langer nuchter te sporten/bewegen leer jij je lichaam om vetten als brandstof in te zetten.

Grote kans dat je brein protesteert. Je brein werpt redenen op waarom jij dat niet kan, of dat het nu geen goed moment is om te starten.

En toch: minder eetmomenten en nuchter sporten is een prachtige stap naar mooie loopevenementen en veel voldane zondagen.

Op naar Amsterdam marathon 2024 😉

Over de auteur

Koen de Jong (1979) is oprichter van Sportrusten. Hij loopt hard, mediteert dagelijks en zit graag in een ijsbad.

Zijn nieuwste boek, Tem je brein, gaat over zijn favoriete onderwerp: voordelen van minder denken.

Koen schreef eerder de boeken Verademing (met Bram Bakker), De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Koud kunstje (met Wim Hof) en Tien dagen stil. Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Tussen 2014 en 2023 liep hij acht keer een marathon met het 14-kilometerschema. Zijn PR met dit schema is 2:42:41, maar stiekem is 'vogels kijken' zijn favoriete training.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


19 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *