Onderzoek: wat is het effect van rustig ademen bij burn-out?
Bijgewerkt: februari 2023.
Op Pubmed zijn in 2022 weer meer onderzoeken gepubliceerd over burnout dan een jaar eerder. Het is een trend van de afgelopen jaren: over burnout en klachten wordt steeds meer bekend.
En hoe meer er bekend wordt, hoe eenvoudiger de remedie lijkt: meer bewegen, dieper ontspannen en gezonder eten.
Dat lijkt/is simpel. Maar hoe pak je dat aan?
Een aantal geleden deed Simone Bruys – den Ouden onderzoek naar ons Tem-je-brein-programma met verschillende ademhalingsoefeningen.
Het resultaat was spectaculair: mensen die het Tem je brein programma volgen ervaren na het programma 23% minder klachten.
Dat is nogal wat.
23%.
Ademhalingsoefeningen bij burn-out hebben zin, wijst onderzoek uit
Simone Bruys – den Ouden belde me op in juli 2019. Ze studeert dan aan de Thim van der Laan Hogeschool voor Fysiotherapie en ze wilde onderzoek doen voor haar afstudeerscriptie. Of het een idee was om te onderzoeken wat de effecten van ademhalingsoefeningen zijn bij een burn-out?
‘Dat is een topidee,’ zei ik, ‘hoe kan ik je helpen?’
Simone had twee dingen nodig: een online programma met verschillende ademhalingsoefeningen én voldoende deelnemers.
‘Ik maak me zorgen of we wel voldoende deelnemers krijgen,’ zei Simone, ‘we hebben wel minimaal vijftig mensen nodig.’
‘Daar maak ik me geen zorgen om,’ zei ik lachend, ‘ik vrees eerder teveel aanmeldingen en heel veel vragen.’
We plaatsen een oproep op Sportrusten.
Of er mensen zijn met burnoutklachten die het Tem je brein programma willen volgen voor onderzoek.
Binnen de kortste keren hebben we dik 300 aanmeldingen.
Simone Bruys- den Ouden kan starten met haar onderzoek.
Onderzoeksvraag: wat is het effect van ademhalingsoefeningen op het stressniveau bij mensen met burnoutklachten
Om het stressniveau te meten gebruikte Simone gevalideerde vragenlijsten Perceived Stress Scale 10 (PSS-10) en Copenhagen Burn-out Inventory (CBI). Ik ben geen fan van dit soort vragenlijsten, ze lijken me eerlijk gezegd nogal subjectief en onbetrouwbaar. Maar het zijn wél de vragenlijsten waar de diagnose mee wordt vastgesteld. En stress is nu eenmaal lastig te meten. Simone gebruikte de meest betrouwbare vragenlijsten die er te vinden zijn.
Er werden 235 deelnemers geïncludeerd. Die gingen allemaal aan de slag met de 7 verschillende oefeningen uit het Tem je brein programma. Zo leerden de deelnemers welke ademhalingsoefening voor hen echt werkte en konden ze een ritueel van 20 minuten eigen maken.
De onderzoeker liet de deelnemers op 3 momenten de PSS-10 en de CBI invullen. Op dag 0 op dag 30 en op dag 60.
En de resultaten zijn spectaculair.
De ademhalingsfrequentie daalt significant en het stressniveau daalt met 23,6%. In de follow-up meting gaf 49% van de deelnemers aan het programma volledig te hebben gevolgd. De deelnemers die het programma volledig volgden hadden een lager stressniveau (maar liefst 15%) dan deelnemers die het programma gedeeltelijk volgden.
Ook de correlatie tussen stress, burnout, life-events en de ademhalingsfrequentie werd onderzocht.
Van de 341 aanmeldingen voldeden 235 aan de criteria voor het onderzoek. Op T1 hebben 180 deelnemers de vragenlijst ingestuurd en op T2 144. De reden van uitval was niet bekend. Bij T0 is bijna driekwart (73,7%) van de deelnemers vrouw en gaf 77% aan te werken of te studeren. Driekwart (74%) gaf tevens aan meer dan twaalf maanden klachten te ervaren (tabel 2).
Samengevat: ademhalingsoefeningen hebben nogal veel effect op mensen met burn-outklachten
1,3 miljoen Nederlanders kregen in 2022 te maken met burn-outklachten. Nu ben ik wel nieuwsgierig hoeveel van die mensen met ademhalingsoefeningen aan de slag zijn gegaan
Hoe vaak moedigt een huisarts of psycholoog mensen met stressklachten aan om een ademhalingsoefening te doen?
Ik kan me voorstellen dat het lastig is om ademhalingsoefeningen te opperen als iemand uitgeput en ongelukkig voor je zit. Wat kan een ademhalingsoefening dan helemaal betekenen?
Toch is het ook logisch dat ademhalingsoefeningen zoveel impact hebben.
Ga maar na: teveel stress is een ramp en brengt een kettingreactie teweeg.
Ademfrequentie omhoog > hartslag omhoog > hartslagvariabiliteit omlaag > bloedsuikerspiegel omhoog > cortisol en adrenaline omhoog > > angstcentrum in je brein aan > insuline omhoog*
Dus je hele lichaam gaat áán en dat heeft ook invloed op je spijsvertering en je verbranding. Gevolg: je bent moe, prikkelbaar, gejaagd en je kunt je niet meer concentreren.
De kunst voor mensen met veel stress is om uit te kunnen gaan om te ontspannen. Rustig ademen heeft dan een kettingreactie tot gevolg die zoveel goeds brengt:
Ademfrequentie omlaag > hartslag omlaag > hartslagvariabiliteit omhoog > bloedsuikerspiegel omlaag > cortisol en adrenaline omlaag > angstcentrum in je brein uit > insuline omlaag*
Welke ademhalingsoefening is het best?
De deelenmers van het onderzoek van Bruys – den Ouden gebruikte ons programma: Tem je brein. Daarin leren mensen verschillende ademhalingsoefeningen en leren we mensen welke oefening bij hen past. De gemene deler van de oefeningen: ze zijn simpel en het zijn géén geleide ademhalingsoefeningen.
Een oefening moet eenvoudig zijn. Uit eerder onderzoek dat we deden bleek dat oefeningen met veel instructies averechts werken. Dus een oefening die zegt dat je door je neus moet inademen en door je mond uit en dat je naar je buik moet ademen en je schouders laat moet houden en dat je inademing korter moet zijn dan je uitademing en dat je voeten op de grond moet houden en dat met je flanken moet ademen, schiet zijn doel snel voorbij: teveel instructie.
En een geleide oefening heeft als nadeel dat je die niet overal kunt doen. Zelfs als het een oefening is die je op je telefoon bij je hebt, kun je niet terugvallen op een geleide ademhalingsoefening als je in een ruimte bent waar het sociaal onwenselijk is als jij je terugtrekt om een geleide oefening te doen. Daarom hebben oefeningen die eenvoudig zijn en die je zélf kunt doen, de voorkeur.
Adem langer uit.
Heb jij ervaring met ademhalingsoefeningen? Deel je ervaringen in de reacties, ik ben benieuwd.
Ook ben ik erg benieuwd naar behandelaars die werken met ademhaling, zet vooral ook een link naar je eigen praktijk in de reacties!
Ps: Veel dank Simone Bruys – den Ouden, voor je inzet en je professionele onderzoek naar het effect van ademhalingsoefeningen bij burn-out.
* Het kan goed zijn dat hormonen eerst zijn, of het angstcentrum of de bloedsuikerspiegel. De reden dat ik begin bij de ademfrequentie is eenvoudig: die kun je zelf beïnvloeden.
Hallo Koen, 2019 burn-out., kon niets meer wat sporten betreft, vage klachten in de benen. Van alles gedaan, gelezen en onderzocht om uit te vinden wat beter kan. Sportrusten, Biofeedback, Buteyko, Ademwinst, WHM en allerlei boeken. Sinds 2020 doe ik dagelijks 4 rondes WHM en koud douchen. Adem in en uit door de neus wat oa Steven Swerink van Ademwinst sterk aanbeveelt. Ademhaling is enorm verbeterd, van borst naar buik, kan veel beter omgaan met stress en herstel sneller. Lees regelmatig met veel plezier jouw berichten. Groet
Dank voor je bericht Jan! Ode aan ademhaling.
Ik doe regelmatig ademhaling oefeningen met mijn cliënten en laat ze deze ook thuis mee oefenen en altijd zo simpel mogelijk. Dus inderdaad langer uitademen dan in en door neus. Past perfect mijn motto: uiteindelijk is alles simpel.
Interessant! Persoonlijk heb ik veel aan de BRM (Breinregie methode) ,gebaseerd op PMA , gehad. Hiermee worden de triggers waarmee je constant aan staat geneutraliseerd. Werkt echt super.
De ademhaling’s oefeningen kunnen nmm zeker een positieve invloed hebben
Hoi Koen,
Super interessant en goed dat het effect van ademhalingsoefeningen hiermee (nog meer) wordt onderstreept. Ik heb veel baat bij de driekhoeksademhaling in-uit-leeg (alle drie fases 4 a 6 tellen) door de neus. Word ik rustig van, kan meer relativeren en gewoon een blijer mens. 🙂
Of als ik echt los wil laten, stress ervaar: 1 hand op buik en 1 hand op borst: eerst rustig in door de buik, dan door de borst… even vasthouden en dan een zucht uit door de borst en een zucht uit door de buik en even leeg blijven, met een glimlach.
Of handen voorlangs je lichaam inademend omhoog, strek je armen de lucht in, handpalmen naar buiten, armen naar beneden brengen gedurende je uitademing door de mond.
Telkens aanvoelen wat heb ik (of de groep) op dit moment nodig, is zo fijn om op in te spelen.
Ik geef met veel plezier Slowrun, yoga en af en toe workshops voor (top)sporters of bedrijven.
Geeft mij allemaal veel voldoening en tevens een stok achter de deur om niet weer in de valkuil te vallen, mezelf voorbij te lopen. http://www.deopkikker.info
Hallo,
Midden 2021 zat ik tegen een burnout aan. Mijn fysio gaf alleen maar de tip om op mijn ademhaling te gaan letten. Daar ben ik mij toen in gaan verdiepen en heb er veel over gelezen. Ook ben ik yoga gaan doen onder begeleiding van een yoga docente. Ik kan wel zeggen dat het mijn redding is geweest. Door in stressmomenten terug te gaan naar mijn ademhaling, en dus een pas op de plaats te maken kan ik de dingen weer beter aan. Over de dag verdeeld doe ik allerlei ademhalingsoefeningen. Heel eenvoudige oefeningen waar anderen niks van merken. Het geeft mij rustmomentjes.
Hallo Koen,
In het begin van mijn burn-out (januari 2020) heb ik jouw programma’s gevolgd, koud douchen, mediteren, 5 kg kwijt, ademoefeningen enz. Ik vond het fijn om iets te kunnen doen en ik heb heel veel geleerd maar het hielp me niet om uit mijn burn-out te komen.
Sinds september 2021 volg ik het Biocheck programma wat mede ontwikkeld is door Stans van der Poel en het Erasmus. Ik sport 3x per week in een vrij hoge hartslag en daarna mag ik heel gericht rusten en ademhalingsoefeningen doen. ( adem in – adem uit en even vasthouden) Deze ademoefening doe ik drie x per dag tezamen met een hartslagmeting en amplitude. Het sporten wordt op deze meting afgestemd en je wordt alleen met jezelf vergeleken. Hierdoor kun je ook goed de progressie zien. Mijn energie komt terug, ik heb een betere conditie en daardoor gaat het mentaal ook beter. Als ik nu een drukke dag heb of teveel doe en mijn lijf weer in de stresmodus schiet, kan ik dit nu door de ademhalingsoefeningen weer terug rustig krijgen! Het werkt echt super goed!
Eindelijk na 2 jaar weer een beetje licht aan het eind van de tunnel…. Super blij mee 😊
Groetjes Jolanda
geen
Jammer.
Hallo Koen en Simone,
Wat bij mij helpt is: iets langer uitademen, als ik merk dat ik te snel adem.
De oefening van SN Goenka, 3x 8 tellen uitademen, door de mond, 4 tellen in, 7 tellen adem vast houden, doe ik als ik s nachts klaar wakker ben en tijdens 10 min. meditatie. Het brengt mijn systeem tot rust. Het koste wel wat oefening, maar nu kan ik er op rekenen dat het helpt.
Als Coach Participatie (in GGZ) adviseer ik mijn clienten dat zelfs zuchten heel goed is. Alles begint bij goede nachtrust en rustig afemen. De achterliggende oorzaken kan je dan ook beter onderscheiden.
Heel veel dank voor jullie inzet.
Groet Ine
Wat een mooi bericht Ine, dank voor het delen. Ode aan zuchten (en ademhalingsoefeningen)!
Hi Koen, ik heb erg veel aan je boek verademing, echt top! Mijn ademhaling is overdag veel rustiger door de oefeningen maar s nachts nog 18 gemiddeld volgens mn horloge. Hoe werkt dat, is dat gewoon een kwestie van volhouden?
Ha Mathijs, het is prima om in de nacht sneller te ademen. Dat doen veel mensen. Overigens is de kans ook wel groot dat de meting niet betrouwbaar is. Ik neem aan dat je geen borstband om hebt die de uitzetting van je borstkas meet, maar dat je horloge je ademfrequentie meet? Zo’n horloge voorspelt je ademfrequentie aan de hand van je hartslagvariabiliteit en die is vanuit de pols niet altijd betrouwbaar te meten. Kortom: geniet de oefeningen en geniet je nachtrust, zonder teveel waarde te hechten aan je nachtelijke ademfrequentie.
Mooi onderzoek. Ik werk als verpleegkundige op natuurlijk consultatiebureau binnen reguliere jgz waar ik met name gestresste/overbelaste moeders tip over mogelijkheden van ademhalingsoefeningen. Krijg enthousiaste reacties, omdat heel praktisch is en altijd kan (lees tijdens voeding, op de wc, spelen met je kind etc.ideaal want me time is erg beperkt met jonge kinderen) en snel resultaat om zelf rustiger te worden en te ontspannen.En ook al leuke ontdekkingen gedaan, zo ontdekte een moeder dat heel effectief is ademhalingsoefening te doen en langer uit te ademen dan in, tijdens driftbui van haar peuter, doordat moeder rustiger kon blijven en reageren peuter ook veel sneller gekalmeerd. Ook een aanrader voor ouders met kleine nachtbrakers 😉
Mooimooi Inge, dank voor het delen!
Leuk stuk, the oxygen advantage is dan ook bekend neem ik aan? Interessante website en programma’s daar 👍 ook simpele oefeningen en doeltreffend.
Groet Bram
Zeker Bram, Patrick McKeown ken ik, mooie materie.
Goedemorgen Koen, dankjewel voor het delen van dit artikel. Ik herken alles in wat je schrijft. Ik geef zelf mindful wandel en mindful hardloop cursussen en daarnaast begeleidt ik mensen met stress en burn out klachten. De rode draad in al mijn sessies is de adem. Zo mooi om te zien hoe met de adem zulke fijne resultaten kunnen worden bereikt. Ben blij dat steeds meer mensen bewust worden van wat de adem laat zien en hiermee aan de slag gaan ipv meteen symtoombestrijding dmv bijv. gebruik van medicatie.
mijn website is http://www.aandacht-werkt.nl
Dank voor het delen Esther!
Wat is jouw favoriete oefening Esther?
Goede morgen Koen, ik ben met de 11 dag Tem je brein. Hartslag gaat nu al om laag. Heb meer energie en ben rustiger op mijn werk. Geweldig progamma Tem je brein.
Mvgr. Hans
Hoi Koen,
Dank voor het delen van de resultaten van dit onderzoek. We wéten dat bewust werken met je adem goed voor je is omdat je dit kunt voelen. Het is ook niet voor niets dat we in de taal zeggen: ‘geniet met volle teugen.’ Mensen die kortademig zijn moeten echt oefenen om daar te komen.
Het meten van stress lijkt mij lastig, zeker met vragenlijsten en weinig (3) meetpunten. Is het getal van 23% gebaseerd op alléén de data van de mensen die de vragenlijst ook op T60 invulden?
Wat de volgorde in de kettingreactie betreft: het angstcentrum slaat altijd eerst aan (dit doet je automatische systeem vóór je je er bewust van bent: safety first) en zet je lichaam in vecht, vlucht of verstar modus door afzonderlijke signalen naar hart / adem / bijnieren (hormonen) / spijsvertering en spieren te sturen.
Dank nogmaals en groet!
In 2015 in aanraking gekomen met sportrusten. Ik heb met het 14k schema de marathon in Leiden gelopen en ook mijn ademhaling gaan aanpassen. In 2016 wilde ik op dezelfde manier (alleen nu op HS ipv tempo) naar de marathon van Berlijn toe trainen.
In aanloop er naar toe door omstandigheden in de stress geschoten. Ik kreeg ineens last van allerlei blessures, die als het balletje van een flipperkast door mijn lichaam schoten.
Ik snapte er niets van totdat ik een artikel las over stress en blessures en dat stress kan leiden tot acute blessures. Toen ben ik gaan letten op mijn ademhaling en die bleek èn te snel èn te hoog (borst ipv buik).
Tijdens het hardlopen ademde ik wel langer uit maar tijdens mijn dagelijkse bezigheden dus niet.
Toen ben ik dus vaker op de dag bewust gaan ademhalen en vanaf die tijd namen de blessures langzaam af en heb ik Berlijn wel kunnen lopen!
Groet, Laura
mooi gekozen onderwerp Simone!
Wat goed dat dit zo is neergezet. Hoe dan ook, de aandacht gaat naar het ademhalen en dan kunnen we ervaren hoeveel invloed dit heeft op ons. Ik vind het als mens en als fysiotherapeute echt goed dat jullie hier deze koppeling maken tussen inspanning/ontspanning, mindset en ademhaling.
Hoi Koen,
wat super leuk om te lezen! Zelf werk ik als coach en running therapeut met mensen met burn-out. Elke sessie beginnen we met 2 minuten ademhalen (in door je neus, uit door je neus, pauze, herhaal) en we eindigen met 5 minuten (ik geloof dat dit zo ergens in je boeken beschreven staat).
En ja: het werkt echt! Los van de fysiologische effecten: men heeft even de tijd om stil te staan bij het lichaam; terug naar de basis, de ademhaling; na de coachsessie tijd om even alles te laten zinken; oefening om op die ademhaling terug te vallen; het lichaam beter leren kennen; etc.
Ook krijg ik altijd terug dat het zo fijn is dat de oefening zo simpel is en ik hou van simpel!
In de sessies gaan we meestal hardlopen (en/of wandelen) en daarbij leer ik men om ademhaling als anker te gebruiken.
Uiteraard is er veel meer nodig om van een burn-out te herstellen dan ademen en hardlopen alleen (ik kan mijn coachskills ook nog kwijt ;)), maar de oefeningen dragen enorm bij. Mooi onderzoek!
Groetjes
Goudje Haadsma
http://www.runfreegroningen.nl en http://www.runfreeonline.nl
Top Simone dat je naar dit onderwerp onderzoek naar hebt gedaan!
“Adem als spiegel van het denken, als spiegel van je leven”.
In mijn werk als begeleider/ademtherapeut kom ik veel mensen met een burn-out tegen.
Eenvoudige ademoefeningen brengen rust. Daarnaast ook bewustwording over hoe je in het leven staat, over ‘wat jou energie geeft’ en wat (te veel van jouw) energie vraagt.
Ik gebruik een mix van ademoefeningen uit de methode van Dixhoorn en de yoga. Daarbij is het “maatwerk”. Iedereen, ieder moment is weer anders. Soms vermijd ik juist de ademoefeningen omdat sommige mensen daar al zo op gefocust zijn en gebruik ik ontspanningsoefeningen die alsnog leiden tot een meer ontspannen adembeweging en daarmee een begin van herstel.
https://www.ademlink.nl
Een mooi eerste resultaat! Maar…Ik wil toch graag een kanttekeningetje plaatsen. De spreiding van de ademhalingsfrequentie (sd) is enorm, zeker op T0 -klopt dit wel? De spreiding is zelfs bijna gelijk aan het gemiddelde (in dergelijke gevallen is het gemiddelde meestal geen goede maat en moet je de mediaan nemen, omdat het effect van _outliers_ dan wat verminderd wordt). Ook zie je een erg grote uitval uit het programma: bijna 40%. Wat als die uitvallers nu net de grootste klachten hadden? Dan wordt de “verbetering” mogelijk compleet verklaard door de uitval, en niet door het programma…
Altijd een probleem met getalsmatige analyse/statistiek: je moet extreem voorzichtig zijn in je conclusies en het roept eigenlijk altijd vooral nieuwe vragen op. Ik snap dat dit verhaal misschien vervelend overkomt, maar dat is wetenschap: onderzoek doen, publiceren, er komt kritiek op en je zoekt verder totdat het verhaal staat als een huis.
Succes dus met het vervolg, want het lijkt een goede weg te zijn.
Groet, Michiel
Ha Michiel,
Je verhaal komt zeker niet vervelend over. Het is een logische reactie op onderzoek. Zelf heb ik niet zoveel met wetenschappelijk onderzoek, ik ben meer fan van N=1 (https://www.sportrusten.nl/is-sportrusten-wetenschappelijk-bewezen/).
Naar mijn idee is het menselijk lichaam te slim en te complex om zich goed te laten onderzoeken middels de wetenschappelijke modellen die onderzoekers gebruiken.
Je schrijft dat je een uitval van 40% veel vindt. Dat verrast me. Een uitval van 40%, betekent dus dat 60% van de deelnemers dagelijks de ademhalingsoefeningen bleven doen en de video’s bleven kijken. Dat vond ik juist een goed teken, dat 60% het programma daadwerkelijk bleef volgen.
Kun je uitleggen waarom je die score laag vindt?
Ik ben het gedeeltelijk met je eens hoor. Dingen die voor mijzelf werken (zoals ademhalingsoefeningen of meditatie!), hoeven niet bewezen te worden van of voor mijzelf. Echter, wetenschap (zoals een afstudeeronderzoek) vraagt andere criteria. Op zich is een uitval van 40% voor een dergelijk programma inderdaad niet extreem hoog, maar als 40% van je “data” van je onderzoek in feite onzichtbaar is, heb je aan de analysekant wel een probleempje. Dat bedoelde ik.
We hebben al eens eerder contact gehad (Hanzehogeschool) dus als je nog eens verder wilt babbelen over dit soort aspecten weet je me te vinden.
Ha Michiel,
Dank voor je reactie. Met ons nieuwe lidmaatschap is het zeker de moeite waard om eens te onderzoeken of we iets kunnen bedenken om met mooie instrumenten, mensen bij de les te houden en te inspireren om aan de gang te blijven.
Wordt vervolgd,
Koen
Mooi artikel! Goed dat de adem meer belicht wordt, welk belang het heeft.
http://www.blissapeldoorn.nl
Binnenkort online
http://Www.mijnleefstijl.coach
Ademhalingsoefeningen vanuit Wim Hof en Running Therapie
Mooie technieken Mieke. Dank voor het delen.
Hallo ,
Mijn naam is Carry en ik ben tot twee jaar terug leerkracht geweest.
Dat heb ik altijd heel gedreven gedaan en met veel plezier.
Het probleem was wel dat je nooit gemist kon worden, nooit een dagje rustig aan kon doen.
Door astma, door teveel op mijn bord thuis , door teveel op mijn bord op school stortte ik in. Ik kreeg een dubbele longontsteking maar ging heel snel weer aan het werk . Ik kon mijn adem niet meer onder controle houden , chronische hyperventilatie, ik kon niet meer slapen. Maar ik bleef werken.
Ik deed ademhalingscursussen, zolang ik begeleid ademde ging het goed , zodra ik stopte ging het meteen weer fout. Waarschijnlijk heb ik m’n hele leven niet goed geademd door de astma. Ik heb geworsteld zo erg ,dat ik op een gegeven moment verlangde om dood te gaan . Maar nog steeds werkte ik door. Een keerpunt was een ademhalingstechniek op internet van Yanco Konig. Hij noemde het een oude vergeten yoga ademhaling. Daardoor begreep ik voor het eerst dat ik het mijn eigen lichaam moest laten doen. Dat ik niet actief moest uitademen maar alleen maar loslaten en dan alles loslatend moest wachten op de impuls van mijn eigen lichaam om weer in te ademen. Dat heeft me gered . Het gaf me een houvast , zonder tellen om mijn adem weer -zelf- naar een normaal ademhalingspatroon te krijgen. Daarna zag ik ook pas in dat ik mijn veel te zware werk moest loslaten , dat ik te lang roofbouw had gepleegd op mezelf.
Bijzonder verhaal Carry, dank voor het delen.
Goede tip Carry, dat je je ademhaling loslaat en weer aan je lichaam overlaat.
Als fysiotherapeut probeer ik mijn patiënten uit te leggen dat ons zenuwstelsel een gas-en rempedaal heeft. Mijn ervaring is dat het rempedaal ( ontspanning) vooral gekoppeld is aan uitademen. Dat is denk ik ook de reden dat ademhaling bij rek en strekoefeningen ( yoga en pilates) zo‘n voorname rol speelt. Tijdens uitademen is er meer bewegingsvrijheid.
Patiënten ervaren dit ook meteen.
Mooi dat je deze kennis deelt met je patiënten Ruben, het is zo eenvoudig dat het nog wel eens over het hoofd wordt gezien. Adem langer uit….