Wat je nooit moet doen als je gaat lopen met een hartslagmeter
Bijgewerkt mei 2022
Met een hartslagmeter kun je gericht trainen.
Er zitten voordelen aan lopen met een hartslagmeter.
Je ziet wanneer je in ‘het rood’ loopt of wanneer je te voorzichtig loopt (en dus helemaal geen trainingsprikkel hebt).
In hardloopspeciaalzaken moedigen verkopers je dan ook aan om vooral een hartslagmeter te kopen.
Dat is verantwoord.
Gericht trainen om beter te worden én verantwoord bezig zijn. Wie wil dat niet?
Dus je koopt een hartslagmeter.
Maar wat nu? Want je weet nu wel dat je hartslag (bijvoorbeeld) 162 is, maar wat zegt dat eigenlijk?
Je gaat Googelen: Hartslag tijdens het hardlopen
Sport.infonu.nl staat hoog in de lijst.
Hardlopen met een hartslagmeter, hoe te beginnen?
Die moeten we hebben.
Ze komen met een formule:
En nu gaat het mis.
Want als je met die formule aan de slag gaat, dan kan het goed zijn dat je altijd als een slome duikelaar loopt en nooit meer écht traint. Of je loopt jezelf juist over de kop terwijl je denkt lekker rustig te lopen.
Lopen met een hartslagmeter: 5 dingen die je nooit moet doen als je traint met een hartslagmeter
1. Neem de formule 220 minus je leeftijd NIET serieus
Met die standaardformule kun je er zomaar twintig (!) hartslagen naast zitten en dat is veel teveel. Ik ben bijvoorbeeld 38 jaar en heb een maximale hartslag van om en nabij 204. Als ik met standaardformules ga werken met als uitgangspunt een maximale hartslag van 182 (220 – 38) in plaats van 204, dan kan ik zelfs ‘vogels kijken’ tijdens mijn intensieve interval. Het lijkt me op zich wel lekker, maar ik ga er niet harder van lopen.
2. Vergelijk je hartslag nooit met die van een ander
Na een inspanningstest met een groep op een atletiekbaan vroeg ik – toen we bezweet terugkwamen met onze hartslagen – aan de groep: welke loper is beter, loper 1 die met een gemiddelde hartslag van 164 tien kilometer kan lopen in 55 minuten, of loper 2 die ook tien kilometer kan lopen in 55 minuten maar een gemiddelde hartslag heeft van 188 bij die afstand? Rumoer. Een enkeling dacht dat de loper die met een gemiddelde hartslag van 188 finishte beter was, maar de meerderheid vond dat de loper met een lage hartslag beter was. Niemand zei dat beide lopers even goed zijn: ze lopen immers precies even hard op de tien, en daar gaat het om. Tijden vergelijken vinden we niet zo interessant, maar soms ook wel leuk. Hartslagen vergelijken heeft echt helemaal geen zin, het is gewoon erfelijk bepaald. Net zoals je schoenmaat of de lengte van je neus.
3. Vertrouw niet blind de uitslag van een inspanningstest
Lopen met een hartslagmeter is goed. En een inspanningstest bij een sportarts of een vereniging is (meestal) een goed begin. We komen toch nogal wat lopers tegen die denken hun omslagpunt te weten omdat ze een inspanningstest hebben gedaan, maar die met een te laag omslagpunt aan de slag gaan. Omdat de test op een fiets was bijvoorbeeld, of omdat de apparatuur niet geijkt was. Je gevoel liegt zelden. Als je fluitend op je omslagpunt kunt lopen, dan weet je dat er iets niet klopt. Controleer daarom zelf je hartslagen ook even bij een loopevenement. Da’s eenvoudig en leuk.
4. Varieer en hou je trainingen 100 dagen bij
Als je eenmaal je hartslagzones weet is het goed om niet op één zone te lopen maar te variëren. In aanloop naar een halve of hele marathon loop je veel op je ‘evenementenhartslag’, als onderhoud loop je veel in D2, afgewisseld met D3 of interval. Het mooie van een hartslagmeter is dat je kunt zien of je vooruit gaat: hou je trainingen 100 dagen bij en schrijf je gemiddelde hartslag op en je gemiddelde snelheid. Word je sneller bij dezelfde hartslag? Dan ga je vooruit.
5. Lopen met een hartslagmeter; maar niet altijd
Toen ik eenmaal doorhad wat mijn zones waren en welk tempo ik liep bij de verschillende zones, sloeg ik een beetje door. Elk loopje hield ik mijn hartslag bij, ook als ik gewoon lekker een rondje ging lopen in de pauze. Soms liep ik met iemand anders die wat langzamer liep en dan baalde ik dat ik in D0 had gelopen. Onbenullig natuurlijk. Om ervoor te zorgen dat lopen op hartslag een middel blijft om beter te worden en geen doel op zich, is het goed om één keer per week zonder hartslagmeter te lopen.
Welke hartslagmeter is dan goed?
Heb jij ervaring met een hartslagmeter? Schrijf hieronder gerust je ervaring, maar als je vertegenwoordiger bent van hartslagmeters, zeg het er dan eerlijk bij.
Ik gebruik al een aantal jaren mijn applewatch. Daarnaast gebruik ik de app van adidas die op basis van mijn maximale hartslag en hartslag in rust 5 zones berekent. So far so good!
In het begin was het voor mij een spel om in de juiste zone te lopen. Maar al snel merkte ik dat het verdomd lastig is om je daar de hele tijd aan te houden. Hierdoor begon ik voortdurend mijn tempo aan te passen wat het lopen minder aangenaam maakte.
Wat het lopen op hartslag me wel geleerd heeft, is dat ik vroeger te snel liep. Nu loop ik iets trager tijdens de trainingen en blijf bijna automatisch in de juiste zone. En als er af en toe een helling aan komt dan gaat de hartslag natuurlijk omhoog.
Wat ik ook heb geleerd is dat de weersomstandigheden een rol spelen. Lopen bij 10 graden of 30 graden aan eenzelfde temo laat een heel andere hartslag zien.
Mijn conclusie: de hartslagmeter is een nuttig hulpmiddel maar maak je geen zorgen als hij af en toe een paar slagen te hoog of te laag uitkomt. Leer vertrouwen op wat je lichaam je vertelt!
Dank voor je reactie Mario, dat de temperatuur zoveel impact heeft op je hartslag is mooi om te ervaren. 30 graden? Waar heb je dat ervaren?
Op een mooie zomerdag in Limburg heb je af en toe wel eens een dag van 30 graden of meer.
Ik probeer trouwens al geruime tijd mijn eigen data bij te houden en te kijken of er een verband is tussen hartslag en een aantal weersafhankelijke parameters.
Uiteraard niet voldoende voor een wetenschappelijk artikel (ik moet vertrouwen op een gratis app) maar wel leuk voor iemand die van cijfers houdt zoals ik.
Ik train ook al een hele tijd met een hartslagmeter. Wat me nog steeds niet helemaal duidelijk is, zijn de zones. Mijn Garmin gebruikt een indeling die begint bij zone 1 t/m 5, terwijl op deze site altijd wordt gerefereerd aan D0-D4. Uiteindelijk zal het wel op hetzelfde neerkomen, maar ik ben er pas recentlijk achter dat “de zone2” training dus eigenlijk zone3 is op mijn Garmin. Ook het bepalen van het omslagpunt blijft lastig en ik kom niet verder dan een goede schatting
Ha René, ja die zones is vaak verwarrend. D0 t/m D4 en Z1 t/m Z5 is onhandig. Polar en Garmin doen het weer net anders dan de inspanningsfysiologen. Over je omslagpunt. Heb je dit oude blog gevonden: https://www.sportrusten.nl/hoe-bepaal-je-nauwkeurig-je-omslagpunt/
Ging op zoek naar informatie omdat mijn Garmin 35 met polshartslagmeter al heel lang aangeeft dat ik bijna mijn gehele duurlopen in de rode zone loop. Ben me verder niet bewust dat ik me bovenmatig inspan. Na de inspanning zakt de hartslag best snel. Een voorbeeld van vanmiddag een duurloop van 15 km met een gemiddelde hartslag van 164 en een max. van 202. Ben 64 jaar, loop ca 3 x per week ca. 40 – 45 km per week. Al zo’n 30 jaar. Wat zeggen deze gegevens?
Vraagje. Ik wil met maximale hartslag lopen. Nu heb ik een run gelopen met een minimale hartslag van 96 en een maximale hartslag van 163. Gemiddelde hartslag is 148.
Als ik nu wil zeggen tegen iemand in welke hartslagzone ik heb gelopen met de training welke hou ik dan aan ?
De minimale, maximale of gemiddelde?
Als ze het hebben over de training moet in zone 3 zijn. Hebben ze het dan over het gemiddelde hartslag na de training moet in de zonde liggen of moet je gedurende de gehele training in die zone blijven ?
Hallo Han
Misschien komt mijn reactie wat te laat (ik kom nu pas op deze pagina)…
Mijn app (polar flow) geeft na de training aan hoeveel seconden ik in de verschillende zones gelopen heb. Mijn opwarming loop ik meestal in zone 2, het gros van een rustige duurloop in zone 3, en bij versnelling/bergop/vermoeidheid loop ik in zone 4. Zone 5 is de rode zone, en daar probeer ik zo weinig mogelijk (maar wel af en toe: interval/HIIT) in te zitten…
Je kan dus eigenlijk niet zeggen dat je een hele tijd in een bepaalde zone gelopen hebt, en gemiddelde of maximale hartslag is daar dus geen indicatie van.
Wel zegt de gemiddelde hartslag je of het een zware sessie (voor je hart) was of niet.
Bij Polar Flow heb je ook een handig overzicht van je cardiobelasting (gemiddelde op 7 dagen) en je cardiotolerantie (gemiddelde op 28 dagen). Daaruit kan je afleiden of je in “ondertraining”, “productief” of “overbelasting” zit.
Ik loop de laatste paar maanden altijd met mijn Garmin forerunner 45. Superfijn en licht horloge. Betrouwbare hartslagmeting en de app van Garmin vind ik ook erg fijn. Nav de resultaten van mijn hartslag ga ik wel binnenkort een inspanningstest doen. Ik loop al jaren de 5k in net geen 30 minuten, met een hartslag van 160. Nu kan ik zien dat mijn hartslag rond de 185 ligt. Dus een hartslagmeter is ook goed om deze verschillen te onderkennen.
Hallo, ik ben een “recreative” loper van 60jaar. Wat die hartslagmeters betreft, ik. zelf gebruik de Active 2 van Samsung en eerlijk, voor mij is die ruim voldoende, recreatief betekent dan ook wat het woord zegt: keer of 2 per week , kilometertje of 8 max…dus mijn hartritme meet ik eigenlijk om te kijken dat ik niet in het “rood” ga…het recreatieve zou anders wel een keertje snel “reanimatie” kunnen worden..;-)
Maar voor alle “topsporters” hier, een hartslagmeter met borstriem zal idd wel efficiënter zijn…
Ik loop met mijn Apple Watch series 5. Hier staat de app Runkeeper op die alles mooi bijhoudt: tempo, hartslag, gps, helling,… Best wel tevreden over.
Dank voor je reactie Kristof. Over de Apple Watch hoor ik steeds meer goeie verhalen.
Kan iemand mij vertellen waarom mijn hartslag tegenwoordig begint bij 170 en dan na een tijdje weer terug komt naar 145-155, Ik ben 63 jaar en tot verleden jaar was mijn hartslag tussen 150 en168.
Hoi Rob,
Heb dezelfde ervaring. Bijna altijd is mijn hartslag de eerste kilometers het hoogst om dan plotseling zomaar twintig slagen of meer te zakken en de rest van de loop redelijk constant te blijven. Vraag me ook al een tijd af hoe dit komt. Verschuift m’n polshartslagmeter (Garmin forerunner 35) misschien? Of is er een andere reden?
Buiten klopt dat aardig maar in de sportschool tikt ie soms 180 aan en dat vindt ik eng, maar het heeft dan ook iets met ventileren te maken denk ik.
Hallo Henk,
Bij mij doet zich dat ook voor tenzij ik de hartslagband goed nat maak.
Dan registreert hij onmiddellijk de werkelijke waarde.
groet Hijko
Dat komt omdat het lichaam dan in een steady state komt; alle processen zijn geactiveerd
Ik ben 59jaar loop met hartslagmeter en heb gemiddeld een hartslag van 130 als ik rond 9 km /u loop nu de laatste week loopt die ineens op naar 150 maar ik voel me goed en denk niet dat mijn hart sneller slaat…. kan het aan de hartslagmeter liggen ?
Oh, dus het ligt niet aan mij. Ik vond het al vreemd dat bijna al mijn hardloop sessies zich bevinden in zone 5. Een max van ongeveer 170 tot 174 bpm. Op 50 jarige leeftijd begon ik me al zorgen te maken of dit wel veilig zou zijn……
Dank voor je info. Ik ben 38 en loop een aantal keer in de week. Mijn hartslag in rust is ongeveer 35 en tijdens een maximale inspanning 205. Goed om te lezen dat ik niet de enige ben 🙂
Ik maakte me al zorgen 😉
Mij hartslag bij hardlopen tikt ook regelmatig de 210 aan. Terwijl mijn hartslag in rust ongeveer 45 is.
Hoi Carlo,
Heb in het verleden dezelfde ervaringen opgedaan. Een aantal keren zelfs 31 hartslag gemeten. Gewoon geteld bij de wekker in m’n bedje. Had toen nog geen hartslagmeter, dus de max. van toen weet ik niet. Bij de aanloop naar een marathon liep die rustpols op naar achter in de dertig die me daarmee vertelde dat ik overtraint was. (wist ik toen eigenlijk al, voelde me moe en niet uitgerust)
Als ik het goed begrijp gaat het eigenlijk niet om je hartslag maar om de adem. Dus wellicht wil je werken met ademhalingszones en je ademhaling meten tijdens het hardlopen. Dat lijkt te kunnen: ik heb de Spire Stone (zie spire.io) die heel makkelijk mijn ademfrequentie meet. En weergeeft op bv je Apple Watch.
Alleen zou de software beter afgestemd moeten worden op hardlopen, want hij springt na enige tijd om naar stappenteller als je actief bent. Wél iets met potentie dus!
Inge Schellekens en Berber de Roos leuk artikel waar we gisteren over hadden
Guiliano Petri Tom Willems Of Brilman
Bob ter Punt zie het stukje in het artikel over de inspanningstest…
Dank je Monique
Bob ter Punt grappig dat we het er gisteren nog over hebben gehad. Misschien klopt de test niet…?
220-leeftijd is idd leuke “standaardregel” maar klopt voor zoveel mensen niet!
Die klopt voor GEEN mens..believe me..;-)
Irma van der Heijden
Dank je, ben net aan het boek begonnen ?
Esther Bosch Estel Van de Weg Erna Weeren Mirjam van Hoorn Laurens Visch Sandra Brink Angelique Veer Freddie Zanting
Thanks ?
Grappig nav hiervan heb ik de hartslag nagekeken van een 10 km wedstrijd waarin ik dit jaar een pr liep. Mijn gemiddelde hartslag daar klopte precies met de 220-leeftijd formule. Kan ik er nu zeker van dat dat het omslagpunt is?
220 – leeftijd is (volgens de formule) je maximale hartslag. Het omslagpunt is een andere waarde, namelijk het punt verzuring. Dat ligt onder je maximale hartslag. Als je tijdens de 10K goed diep ging, kun je dat prima als omslagpunt aanhouden.
Zijn de zones Z5-Z0 op de garmin hetzelfde als de d0-AT+ ?
Is de bovengrens van Z4 het omslagpunt?
Lise de Boer
Laurens Visch
Ik heb sinds een tweetal weken de TomTom Runner 3, vind het wel wat moeilijk om mijn interval voor te programmeren, als je niet precies je tempo loopt zoals je het hebt ingesteld lijkt het me dat je meldingen tijdens het lopen niet meer kloppen of zo?
Heb er natuurlijk nog maar één keer mee gelopen, maar als iemand me specifiek kan vertellen hoe ik m zo instel dat ik 15 minuutjes opwarm (zonder doelafstand) en dan mijn tempo per km 5 minuten is en mijn rust 2,5 minuten (zonder doelafstand) zou dat me al veel helpen.
Wel héél leuk om al je statistieken na het lopen even lekker uit te pluizen op de laptop.
Je staat soms wel te kijken van dingen, hoe hoog je tempo soms lag bijvoorbeeld.
Ik heb van nature een redelijk hoge hartslag, maar ik luister ook gewoon naar mijn gevoel zoveel mogelijk, al pas ik een beetje op op momenten dat ik weet dat mijn hartslag erg hoog ligt dat ik dan wel wat bedaar als het onprettig wordt.
Had altijd al het gevoel dat ik het niet te ernstig moest nemen, iedereen heeft zijn eigen motor tenslotte, mijn hematocrietgehalte ligt weer heel hoog in vergelijking met de meeste mensen, dan kan je beter af en toe goed diep gaan lijkt me?
Optie training kiezen, dan Interval kiezen
Daarna gegevens voor warm up enz invoeren. Simpel. TomTom heeft trouwens een hele goede helpdesk en garantieregeling.
020-8501007
Groetjes, Lienke Tegelberg, tolk-vertaalster Frans
Sharon Meijer
Ben heel blij met mijn tomtom runner! App erbij werkt goed. Hartslag, gps prima!
Alie van der Bij heel interessant!
Gerwin Ooms
Silvio Morit
Ik had eerst een Wahoo band en Runkeeper op mijn telefoon, alleen zakte de band af of hij zat juist te strak. Sinds een paar weken heb ik de TomTom Runner 3. Werkt fijn: GPS, cardio en MP3 in één horloge. Hartslag meet hij bij mij heel stabiel, en geen verschil met de Wahoo band. Synchronisatie met de app gaat meestal pas na 2-3x goed. Ben er wel heel tevreden mee! Groet, Floris
Heeft iemand een horloge of activiteitentracker met goed werkende hartslagmeting op de pols? Ik heb de Garmin forerunner 235 maar denk dat die niet echt goed werkt. Alvast bedankt!
Ik heb de Polar M200 en M430 en die zijn super. De M430 reageert wat sneller. Beide heel nauwkeurig, zowel gps als hartslag. Bij marathon wedstrijd was er maar 40m verschil.
Ik heb zelf ook een Garmin Forerunner 235 en er heel tevreden over. Ook kan ik soms in de sportschool met een ander toestel de hartslag meten en dat zit er nooit 1 a 2 slagen naast
5 dingen die je Niet moet doen. Vervolgens komen er dingen die je niet moet doen zoals de 220-leeftijd methode niet serieus nemen Dubbele ontkenning dat is verwarrend. En wat je je ook niet moet doen is gevarieerd trainen Althans volgens het artikel. Dus misschien moet je kop van het artikel wijzigen.
Wat je trouwens wel moet doen met je hartslagmeter om. , een heerlijk lange duurloop van 25 km maken op een lage hartslag.
Lisa van Bergen…
Ik train al een paar jaar met de Polar m400, heeft GPS en hartslagmeting via borstband. Bevalt zeer goed, makkelijk in gebruik, veel info uit training en ook veel instelmogelijkheden voor bijvoorbeeld intervaltrainingen. Over het algemeen lijkt meting via aparte borstband nauwkeuriger dan optisch via pols.
Jeroen Kooi interessant!! 🙂
Hoi Koen, ik ben 54 en mijn maximale hartslag is 220, vaak krijg ik hem tijdens het hardlopen maar niet naar beneden, zelfs niet als ik bijna wandel, maar volgens de dokter kan het geen kwaad, groetjes Ingrid
Hoi Ingrid en Koen,
Dat heb ik dus ook. Ben 53 en hoogst gemeten hs is bij mij 205. Nooit goede max. meting gedaan overigens. Gedurende 8-10 km loopje in rustig tempo 8,5-9 km/h blijft mijn hs in licht stijgende lijn omhoog gaan en is een gemiddelde hs over de gehele loop ca. 176. Alles op neusademhaling. Volgens huisarts kan het geen kwaad maar ik blijf me afvragen of het wel gezond is.
Ik mis er een: schei uit constant op je klokje te kijken ipv van je omgeving te genieten.
Dat zit toch ook een beetje in punt 5 🙂
Lars Harms
ik loop al ruim 30 jaar en heb nooit een hardslagmeter gebruikt, laat ik zeggen dat ik alleen naar mijn lichaam luister, ik ben trainer van een hardloop club en lopers uit mijn groep weten vaak niet hoe ze er mee om moeten gaan, en hoor je ze vaak na afloop zeggen dat het niet allemaal echt vlak liep,ja je hebt zo”n apperaat ik denk voor de show, en dat is mijn mening…..ik denk als je een hartslagmeter aanschaf dan kun je er beter lessen in geven….en dat is mijn mening als ervaren loper…….mijn marathon staat op 2 uur 57 min 10 km 35.30 en 5 km op 16.30 ooit gelopen alleen maar door goed te trainen zonder problemen.
MVG: Wolter
Dank voor je reactie Wolter. Knap dat je zo goed naar je lichaam kunt luisteren zonder ooit met een hartslagmeter getraind te hebben. Ik loop nu ook vaak zonder hartslagmeter, maar ik had wel een hartslagmeter nodig om mijn lijf te leren kennen en naar mijn lichaam te leren luisteren. Geluk, Koen
Beste
Ik wil ook gaan trainen echter ik heb artrose dus lang hardlopen gaat niet, maar kan wel interval trainen, doe ik nu 30 seconden flink rennen, 2 minuten uitlopen, deze manier van trainen gaat, maar langer dan 2 minuten hardlopen geeft pijn in de onderug wegens de artrose, ik moet dus voorzichtig zijn geen spit op te lopen, mogelijk dat op de langere duur de spieren meer overnemen en dat het dan beter gaat, mijn hardslag in rust is tussen 58 en 72, afhankelijk van stress niveau,(chronisch stress door magnetische velden zenders). hardlopen geeft toch wel rust, ik fiets wel veel met een ligfiets, maar vind het lastig dat mijn benen zo snel zwaar worden en spierpijn met fietsen, de oorzaak daarvan is ombekend maar misschien dat ook hardlopen of interval trainen helpt, stress kan oorzaak zijn van de spierpijnen, het weer doet ook veel trouwens, de kou geeft veel meer pijn.
vrg kees
Of doe een SMO in het ziekenhuis. Is een Sport Medisch Onderzoek en wordt door veel verzekeringen vergoed. Bv bij Isala in Zwolle: http://www.isala.nl/patienten/folders/6399-preventieve-sportmedische-onderzoeken
Erg goed en juist verhaal van Koen ik loop al jaren met een hartslagmeter vanwege mijn hoge hartslag het trainen in zones heeft mij inzicht gegeven wat ik wel of niet moet trainen de keuze voor een merk of type is erg persoonlijk ik verkoop ze namelijk ook kijk vooral naar jezelf wat doe je met de info die er uit komt
Dank voor je reactie Han. Waar verkoop jij hartslagmeters? Groet, Koen
Beste Han, Ik kamp ook met een hoge hartslag tijdens hartlopen (dus ook bij een rustig tempo rond de 8,5-9 km/h) en krijg het niet voor elkaar mijn hs naar beneden te krijgen. Zou daarom graag uw ervaringen horen. Als u hiertoe bereid bent, wellicht wil sportrusten uw mail aan mij doorsturen?? Alvast bedankt!
Polar v800 met H7 werkt prima kun je intervallen voorprogrammeren tevens Suunto Ambit in gebruik werkt ook prima echter wat minder info op het scherm heb wel de karvonen app geinstalleerd om de zones te zien ipv je hartslag.
Bedankt voor je reactie Thom, heb je binnenkort nog een stout loopplan? Groet, Koen
ik heb een Garmin 235 die op de pols HR meet. In rust gaat dat wel goed, maar als ik hardloop is ie wat springerig. Gebruik ik een borstband erbij (dat pikt die 235 op) dan is het HR verloop geleidelijker en stabieler.
Bedankt voor je reactie Jos. Gr. Koen
Ik heb ook een garmin 235. Van dat springen en zelfs kadanslock. Dat wil zeggen je hartslag blijf onrealistisch hoog hangen op je stap frequentie. Op internet gevonden dat je de FR235 beter aan de binnenkant van je pols kan dragen en het gaat nu een stuk beter. Ook moet de band strak genoeg zitten, maar aan de binnenkant lijkt dat ook minder kritisch. Wel regelmatig software updates uitvoeren omdat Garmin nog steeds verbeteringen door voert
Ik ben heel tevreden met mijn garmin forerunner 220. Met de bluethooth functie staan al mijn gegevens al in garmin connect voordat ik na mijn training mijn rekoefeningen doe 😉
Een mooie manier om alle gegevens duidenlijk op te slaan.
Bedankt voor je reactie Angelique, hier hebben we wat aan. Geluk, Koen
Ik ben erg enthousiast over mijn Tom Tom hardloophorloge met hartslagmeter. Goede service van de helpdesk en ruime garantietermijn van 2 jaar na aanschaf. Lienke Tegelberg, recreatief hardloopster
Mooi werk Lienke, geniet het lopen en je fijne hartslagmeter. Geluk, Koen
Ik ben op zoek naar een goede hartslagmeter. Wie heeft er goeie ervaringen met een betaalbaar model? Ik hoor het graag!
Ik heb sinds een paar weken de polar m200 en ik ben erg tevreden over. Je hoeft geen hartband te dragen en met polar flow op de pc krijg je veel info… kosten rond de 130e
Ik heb de polar 400, wel met band. Heel tevreden mee. Kosten rond de 150e.
TomTom Runner 3, heeft nu een cashback actie. Hartslag meting op je pols, en met MP3 en natuurlijk GPS. Ik ben er tevreden mee!