Pagina 1 van 1

Ademhalingsoefening Wim Hof

Geplaatst: 20 jul 2015, 10:13
door Anne-Marie
Een paar maanden geleden heb ik de Wim Hof methode workshop gedaan en daar ook ademhalingsoefeningen geleerd. Deze pas ik sinds kort ook toe tijdens het hardlopen. Nu lees ik hier dat je eigenlijk meer/langer moet uitademen dan inademen. Ik ga daar erg van hyperen na dat een paar keer te doen. Gebruiken jullie de methode van Wim Hof niet tijdens het hardlopen? Je voorziet je lichaam dan toch juist van heel veel zuurstof, waardoor je met gemak weer verder kunt?

Groetjes
Annemarie

Re: Ademhalingsoefening Wim Hof

Geplaatst: 13 aug 2015, 23:47
door low.lander
Beste Koen en Maarten,

ook ik volg sinds kort een cursus van Wim Hof. Daarom ben ik wel benieuwd naar jullie visie op de post van Annemarie.

Alvast bedankt

Re: Ademhalingsoefening Wim Hof

Geplaatst: 09 sep 2015, 08:18
door RunningRob - Sportrusten
Langer uitademen tijdens het hardlopen zorgt ervoor dat je hartslag omlaag gaat. Je kunt dit doen voordat je begint om rustig te worden en na afloop op je hartslag sneller op normaal niveau te krijgen. Tijdens het hartlopen kun je dit ook doen, hoe lager de hartslag hoe meer "reserve" je hebt om sneller te gaan. Als je voluit gaat lukt je dat echter op een gegeven moment niet meer, en dan adem je even lang in als uit. Ik tel altijd stappen, dus 3 stappen inademen, 4 of 5 stappen uitademen tijdens het vogels kijken. Bij een training op halve marathon tempo wordt het 3 in 3 uit. En als ik maximaal ga dan wordt het 3in 3 uit of 2in 2uit. Je moet er zelf een beetje mee experimenteren op te ontdekken wat voor jou het fijnst voelt.
Wat ik weet van de Wim Hof methode ga je gecontroleerd hyperventileren gedurende een bepaalde periode. Dit doe je in rust, het lijkt me niet toepasbaar tijdens het hardlopen.
Succes,
Rob

Re: Ademhalingsoefening Wim Hof

Geplaatst: 12 dec 2015, 19:35
door Kessigol
Hoi Rob, tijdens de workshop van Wim Hof vertelde Wim dat je tijdens het hardlopen ook af en toe de hyperventilatie moet creƫren. Dus bijvoorbeeld 1x per 5 km. even 30x hard in- en uitademen. Dat je daardoor het melkzuur ervan weerhoudt om op te slaan (of iets in die trant).

Ik heb beide workshops gevolgd, en het hangt natuurlijk allemaal aardig met elkaar samen. Vandaar soms ook de vragen die hierbij optreden.

Mvg. Jan Kes

Re: Ademhalingsoefening Wim Hof

Geplaatst: 14 dec 2015, 22:23
door RunningRob - Sportrusten
Hoi Jan,

Ik vind dit wel een aardige filosofie. Heb je het zelf wel eens geprobeerd? Dus 30 keer hard in en uitademen tijdens het hardlopen? Ik denk wel dat de mate van in en uitademen van invloed is of je op of nog net niet op je omslagpunt zit.

Het lijkt me dat op het moment dat het melkzuur zich gaat ophopen, dus als je op of over je omslagpunt loopt, je automatisch al maximaal in en uitademt. Op het moment dat ik tegen mijn grenzen aan loop ga wel eens bewust een aantal malen bewust extra diep in en uitademen, om ervan bewust te worden van het belang goed te blijven ademen tijdens maximale inspanning.

Om erachter te komen of het echt werkt is er maar een manier, en dat is het uitproberen. Ik zal het eens doen maar ben wel benieuwd of iemand dit al gedaan heeft, of dit lukt en of er iets merkbaar is.

Met blijde groet,

Rob