heel vaak gapen

Plaats reactie
Narda Beunders
Berichten: 3
Lid geworden op: 26 jan 2021, 20:41

heel vaak gapen

Bericht door Narda Beunders »

Goeiedag!
Ik heb zojuist de eerste twee oefeningen gedaan en bij beide moet ik enorm vaak gapen tussen de ademhalingen door. Enig idee waardoor dat komt? Kan ik daar iets aan doen, want het haalt me uit het ritme van de oefening. haha. Ben benieuwd of jullie dit herkennen... Groeten, Narda

Koen - Sportrusten
Berichten: 871
Lid geworden op: 20 dec 2014, 13:34

Re: heel vaak gapen

Bericht door Koen - Sportrusten »

Ha Narda,

Gapen door de oefeningen is heel herkenbaar. Dat hebben veel mensen. Het wordt vanzelf minder als je de oefening vaker doet, het is onduidelijk waar het precies vandaan komt. Gelijkmoedige groet, Koen

Isolde
Berichten: 3
Lid geworden op: 19 mar 2021, 19:56

Re: heel vaak gapen

Bericht door Isolde »

Toevallig heb ik hier zelf ook al even over na zitten denken. Ik weet vanuit mijn vakgebied dat op dit moment de meest aannemelijke verklaring voor gapen is, dat het zorgt voor verkoeling van het brein. Het bewijs is echter nog niet sluitend en mogelijk heeft gapen meerdere functies. Bij stress en spanning neemt bijv. de temperatuur van het brein toe en door het gapen vindt er verkoeling van de hersenen plaats. Een andere verklaring is dat bij stress mensen sneller gaan ademhalen en dat gapen zorgt voor meer zuurstof. Of dat het een sociale functie heeft om het gedrag van mensen in groepen te synchroniseren.

Ik heb het gapen zelf ook ervaren tijdens de oefening, maar kan het dus niet plaatsen met het bovenstaande. De ademhalingsoefening moet juist ontspanning geven in plaats van stress. Dus waarom zou mijn brein moeten afkoelen? Of is het juist dat als mijn lijf meer ontspanning ervaart er dan pas ruimte is voor afkoeling van mijn hersenen? Ik zie echter in mijn werk juist mensen veel gapen tijdens het krijgen van traumabehandeling en dat lijkt mij niet een hele ontspannende activiteit. Dus dat het juist door de ontspanning komt zou ook niet kloppen? Gapen wordt nog wel eens in verband gebracht met verveling en daar kan ik mij nog wel iets bij voorstellen tijdens een addemhalingsoefening (sorry Koen), maar daar is weer weinig bewijs voor.

Kortom ik heb duidelijk niet het antwoord, maar misschien dat iemand met deze informatie wel een mogelijke verklaring kan bedenken?

Plaats reactie