Paniek. Hartslag stijgt te snel. 1e marathon A'dam 6 wkn

Plaats reactie
Sjeck
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 apr 2018, 10:38

Paniek. Hartslag stijgt te snel. 1e marathon A'dam 6 wkn

Bericht door Sjeck »

Beste lezer,

over 6 weken staat mijn eerste marathon gepland (in Amsterdam) met schema sportrusten. Ik ben het schema aan het volgen. Zojuist 13 km gelopen. Na ongeveer 10 km stijgt mijn hartslag ongeveer 10 slagen boven marathonhartslag. Dit is al vaker gebeurd. Als ik stop met lopen daalt het ook weer snel na enige meters wandelen. Als ik weer start met joggen (lager tempo dan ik hoop en prettig vind) dan stijgt de hartslag weer snel. Vervolgens weer gewandeld met als gevolg een daling in zone 1 maar weer een stijging als ik weer start met iets harder lopen. Mijn ademhaling is rustig, ik adem langer uit dan in etc. Echt geen idee wat ik hiermee moet doen. Maar dit is echt geen lopen zo als ik constant moet stoppen vanaf 10 km. Dan wordt mijn eerste marathon zo kansloos lijkt me. Rusthartslag en pasfrequentie zijn in orde.


Alle tips en ervaringen zijn meer dan welkom.
Laatst gewijzigd door Sjeck op 07 sep 2018, 14:37, 3 keer totaal gewijzigd.

jleeuwer
Berichten: 143
Lid geworden op: 30 okt 2017, 09:21

Re: Paniek. Hartslag stijgt te snel. 1e marathon A'dam 6 wkn

Bericht door jleeuwer »

Mijn ervaring met lopen op hartslag is dat die toch de neiging heeft om (een beetje) door te stijgen bij gelijk tempo.

Volgens mij heb je dan 2 keuzes:
1 Beginnen met een lager tempo, dus ook een hartslag die wat lager ligt dan je marathon hartslag, en langzaam daar naartoe stijgt.
2 Gedurende je training iets rustiger gaan lopen. In dit geval is het volgens mij afhankelijk van hoeveel te hard je bent gestart hoeveel je vervolgens moet vertragen om je hartslag goed te houden.

Ik kies zelf vrijwel altijd voor optie 1. Behalve als ik er achterkom dat ik die dag niet in vorm ben, dan moet ik alsnog een beetje corrigeren.

Soms is het trouwens wel frustrerend om te merken dat het tempo wat je loopt bij marathon-hartslag langzamer is dan het in theorie zou moeten zijn.

Gebruikersavatar
RunningRob - Sportrusten
Berichten: 4640
Lid geworden op: 05 feb 2015, 14:13

Re: Paniek. Hartslag stijgt te snel. 1e marathon A'dam 6 wkn

Bericht door RunningRob - Sportrusten »

Hoi Sjeck,

Als aanvulling op de tips van jleeuwer nog een paar opmerkingen:
- Je kunt je hartslag ook verlagen door de ademhaling aan te passen, adem langer uit dan in. Dit gaat het makkelijkst door je passen te tellen. Adem bijvoorbeeld 3 passen in en dan 4 passen uit. Je moet zelf even experimenteren wat je zelf het prettigst vindt.
- Loop op een hoge stapfrequentie en regel je hartslag door kleinere of grotere passen te lopen. Dan hoef je niet te wandelen. Het aantal stappen wat je doet per minuut probeer je dus hetzelfde te houden. Hierdoor loop je ook efficiënter.

Als laatste moet je wel even uitsluiten dat het geen meetfout is. Als je hartslag sterk fluctueert zonder aanwijsbare oorzaak, bijvoorbeeld zo ineens 10 slager sneller in een paar seconden, dan kan het een meetfout zijn. Check de batterijen van je sensor (bij een borstband) of de connectie tussen pols en horloge (bij een polsmeting)

Blijde groet,

Rob

Plaats reactie