Meditatie

Plaats reactie
Patty Rottier
Berichten: 1
Lid geworden op: 28 sep 2020, 14:15

Meditatie

Bericht door Patty Rottier »

Ha Koen, ik ben nu bezig met dag 7/30 van de maand mediteren maar merk dat ik veel moeite heb met de Vipassana meditatie. Ik zak iedere keer weg als ik een bodyscan doe. Is het mogelijk om dit ook met een geleide meditatie te doen? Of heeft dat ongewenste effecten? En als het kan, weet jij een goede app/website/audio om te gebruiken hierbij?
Dank! Patty

Koen - Sportrusten
Berichten: 887
Lid geworden op: 20 dec 2014, 13:34

Re: Meditatie

Bericht door Koen - Sportrusten »

Ha Patty, we hebben bewust geen geleide meditatie gedaan. Simpelweg omdat ik daar niet zo in geloof. Het gevaar van een geleide meditatie is dat je jezelf bekwaamt in geleid mediteren. Terwijl de kracht van meditatie is juist dat je simpelweg observeert wat er is. Met je ademhaling als bron van concentratie en je lichaam als bron van kennis. Het is een helse klus om je brein te temmen, maar het is wel krachtig om dat op eigen houtje te doen, zonder de 'afleiding' van een geleide meditatie. Wegzakken als je de bodyscan doet, is nu ook niet erg. Als je na een tijdje waarneemt dat je bent weg gezakt, begin je gewoon opnieuw. Kun je hiermee verder?

Eric Tabak
Berichten: 2
Lid geworden op: 24 sep 2020, 08:23

Re: Meditatie

Bericht door Eric Tabak »

Koen, Patty,
ik ben vandaag met 12e dag begonnen. Ik heb ooit ook geleide meditatie gedaan maar nu zonder en ben het met Koen eens, of ik voel met hem mee. Ik start met de anapana en ga over in vipassana, de eerste paar minuten is het altijd weer wennen maar zeker na eerste gong gaat het bij mij altijd heel snel qua gevoel. Ik start in tegenstelling tot Koen's suggestie met de vipassana bij mijn kleine teen en werk dan zo naar boven toe de "boel" af. De laatste tijd kom ik amper bij mijn hoofd uit :-). Het komt regelmatig voor dat ik moet bedenken waar ik ook al weer was, oja, mijn kuit of oja mijn bil, etc. Ik merk dat ik dan ben weggezakt maar weer terugkom op de plek waar ik was. Zonder afdwalingen van gedachtes, heerlijk om te doen. Enkele keren is het me niet gelukt om de ochtendsessie te doen dan doe ik in de avond 2x 15 minuten, ook die gaat als een jekko, vliegt voorbij.
Ik wens jullie veel gelijkmoedigheid!
Eric.

Koen - Sportrusten
Berichten: 887
Lid geworden op: 20 dec 2014, 13:34

Re: Meditatie

Bericht door Koen - Sportrusten »

Dank Eric!

Plaats reactie