Eten in de week voor de marathon

Plaats reactie
jleeuwer
Berichten: 143
Lid geworden op: 30 okt 2017, 09:21

Eten in de week voor de marathon

Bericht door jleeuwer » 03 sep 2018, 11:23

Een beetje vroeg om hierover te beginnen voor de marathon van Amsterdam. Maar ik ben toch benieuwd naar de mening van Sportrusten (en van de menschen) over voeding in de week voor de marathon.

Ooit was er het idee van "koolhydraten stapelen", maar dat is misschien alweer een beetje achterhaald? Gewoon een beetje normaal doen en niet te experimenteel? Iets anders?

Ik ben benieuwd. Wellicht heb ik een blog over het hoofd gezien.

ditgaatlukken
Berichten: 25
Lid geworden op: 08 aug 2017, 21:20

Re: Eten in de week voor de marathon

Bericht door ditgaatlukken » 10 okt 2018, 16:19

Hoihoi,

In een forum in aanloop naar Rotterdam Marathon heb ik eens mijn marathonmenu gedeeld. Reacties waren toen niet bijzonder enthousiast :D. Zelf had ik toen één keer een marathon gelopen, maar het menu was me toen goed bevallen, dus voor de Rotterdam Marathon heb ik weer hetzelfde gedaan. Achteraf las in hier in de koffiehoek hoe zwaar iedereen de marathon vond, terwijl ik heerlijk had gelopen (ondanks de hitte bijna 15min van mn PR af). Geen idee of het echt door het koolhydratenstapelen komt, maar ik ga het in ieder geval weer doen!

Alle tips of aanpassingen van anderen hoor ik graag! Misschien is het voor sommigen/velen wat eentonig, maar voor mij werkt het prima en is het lekker overzichtelijk. Het is alleen niet normaal als je ziet hoeveel bananen, eierkoeken en krentenbollen je mee naar je werk moet nemen:).

Mocht mijn menu te heftig/saai voor je zijn een algemene tip.. Vooral niet nemen: vetten, kruiden, volkoren producten en vezelrijk voedsel. Voelt voor mij heel onlogisch om geen volkoren producten en vezelrijk voedsel te nemen, want dat is toch gezond. Maar met het oog op de marathon dus beter even een paar dagen niet!

Hierbij mijn pre-marathonmenu:

Vanaf een week voor de marathon iedere dag 500ml bietensap.

MENU 1 (3 dagen voor de marathon)
• Ontbijt (8uur):
2 sneetjes licht bruinbrood met stroop en jam

• In de loop van de ochtend (10uur):
2 sneetjes licht bruinbrood met dieethalvarine met kaas en honing

• Tussendoor (12uur) :
1 banaan
1 glas bietensap

• Lunch (14uur):
3 sneetjes licht bruinbrood met dieethalvarine, belegd met kipfilet, kaas en honing

• In de loop van de middag (15uur) :
1 krentenbol
1 banaan

• Tussendoor (16uur):
1 eierkoek
1 glas jus d'orange
1 glas bietensap

• Warme maaltijd (18uur):
250 gr gekookte aardappelen met spruitjes
1 stuk mager rundvlees

• In de loop van de avond (20uur):
1 eierkoek
1 glas jus d'orange
1 krentenbol, dun besmeerd met dieethalvarine

Totaal : 460 gram koolhydraten.

MENU 2 (2 dagen voor de marathon)

• Ontbijt (8uur) :
2 sneetjes licht bruinbrood met stroop en jam

• In de loop van de ochtend (10uur):
2 sneetjes licht bruinbrood met dieethalvarine met kaas en stroop
1 banaan

• Tussendoor (12uur):
1 banaan
1 glas bietensap

• Lunch (14uur):
3 sneetjes licht bruinbrood met dieethalvarine, belegd met jam, kaas en honing

• In de loop van de middag (15uur):
1 krentenbol
2 bananen

• Tussendoor (16uur):
1 eierkoek
1 glas bietensap

• Warme maaltijd (18uur) :
1 portie spaghetti Bolognese (450 gram, AH)

• In de loop van de avond (20uur) :
1 eierkoek

• Later op de avond (21.30uur) :
1 krentenbol
1 banaan

Totaal : 494 gram koolhydraten.

MENU 3 (laatste dag voor de marathon)
• Ontbijt (8uur):
2 sneetjes licht bruinbrood met stroop en jam

• In de loop van de ochtend (10uur):
2 sneetjes licht bruinbrood, met dieethalvarine met kaas en honing

• Tussendoor (12uur):
1 eierkoek
1 banaan
1 glas bietensap

• Lunch (14uur) :
2 sneetjes licht bruinbrood, met dieethalvarine, belegd met rookvlees, honing en stroop

• In de loop van de middag (15uur):
1 banaan
1 glas bietensap

• Tussendoor (16uur):
1 krentenbol

• Warme maaltijd (18uur):
4 pannenkoeken met jam en stroop
1 banaan

• In de loop van de avond (20uur):
1 eierkoek
1 flesje AA iso-lemon

• Later op de avond (21.30uur):
1 glas jus d'orange
1 krentenbol
1 banaan
Totaal : 513 gram koolhydraten.



Dag van de marathon
• Vroeg (6.30uur):
1 glas bietensap

• Ontbijt (7.30uur):
2 sneetjes licht bruinbrood met stroop en jam
1 glas bietensap

• Laatste (9uur):
1 energiereep
1 flesje AA iso-lemon

• Start marathon (10.00uur):
iedere 7km een energiegel.
Iedere drankpost water/energiedrank


Succes in ieder geval, wat je ook eet :)

jleeuwer
Berichten: 143
Lid geworden op: 30 okt 2017, 09:21

Re: Eten in de week voor de marathon

Bericht door jleeuwer » 10 okt 2018, 17:02

Dank voor het menu! Best simpel eigenlijk, gewoon x eten per dag en niet te vet.

Trouwens, ik dacht dat het idee van koolhydraten stapelen was: Eerst al je energie opmaken met een training, een paar dagen (te) weinig eten, en daarna een paar dagen heel veel eten. Doe je ook nog wat met training?

Heb je toevallig nog een link waar deze menu-inspiratie vandaan komt?

Ik had deze link gevonden:

https://www.runnersweb.nl/gezondheid/vo ... rathon.htm

Die geeft aan dat de "klassieke methode" van koolhydraten stapelen een beetje riskant is. Maar dat een milde vorm daarvan misschien wel zinvol is.

Plaats reactie