Jonger en gezonder door extra zuurstof

Goed nieuws: we kunnen afstervende weefsels soms reactiveren.

Hoe zit dat?

Ons lichaam veroudert en takelt af.

Dat is een waarheid waar iedereen die de 40 gepasseerd is mee te maken krijgt. Soms is die aftakeling alleen maar lichamelijk, we herstellen minder goed, we krijgen blessures, en onze PR’s zijn jaren oud. Maar vaak takelt ook de geest af. We vergeten dingen. Zijn minder flexibel. Worden somber.

Sinds mensenheugenis hebben mensen geprobeerd om iets tegen dit noodlot te ondernemen.

Antioxidanten.

Gezond eten.

Sporten.

Yoga.

Zelfs baden in ezelinnenmelk of baden in het bloed van jonge maagden.

Gravin Elisabeth Báthory (1560 – 1614) probeerde volgens de legende haar jeugd te behouden door te baden in het bloed van jonge maagden

Sommige dingen helpen, anderen dingen werken tegenovergesteld. Je kan het ouderdomsproces versnellen: roken, drinken, overgewicht, stress. Maar je kan het ook vertragen: gezond eten, gezond leven, geestelijk actief blijven… hardlopen!

Ten opzichte van de generaties vóór ons hebben wij een groot voordeel want we beginnen te begrijpen hoe veroudering werkt. Door onderzoek naar het menselijk lichaam en de weefsels waaruit het is opgebouwd.

Door die kennis komen nu de eerste medicijnen te voorschijn die het verouderingsproces werkelijk kunnen vertragen of zelfs omkeren. Maar hun bijwerkingen zijn nog zo goed als onbekend, zeker op langere termijn.

Een andere, misschien meer natuurlijke therapie die de laatste jaren opkomt is zuurstoftherapie

Het idee is dat naarmate we ouder worden, sommige delen van onze weefsels te weinig zuurstof krijgen. Hierdoor gaat het weefsel in een slaapstand en sterft vervolgens af. Die slaapstand en dat afsterven stimuleren vervolgens een ontstekingsreactie, die zorgt dat er nog minder toegang is voor zuurstof. Een vicieuze cirkel van verval. Dit proces kan zich voordoen in onze inwendige organen maar ook in onze hersenen.

Of dit gebeurt en hoe snel dit gebeurt ligt aan onze leefstijl en aan onze genen. Dat is dus voor iedereen verschillend, en – deels – beïnvloedbaar. Ook door een ongeluk kan zo’n inwendige ontsteking ontstaan bijvoorbeeld door een trauma van de hersenen. Brommerongeluk. Kopstoot. Bermbom.

Zuurstoftherapie verhoogt tijdelijk de zuurstofconcentratie in ons lichaam, inclusief de hersenen

Hierdoor krijgen de cellen in de afstervende en slapende weefsels weer zuurstof en kunnen reactiveren en soms regenereren.

Er zijn twee methoden om die extra zuurstof in de weefsels te krijgen:

  1. Hyperbare zuurstoftherapie
  2. Trainen met extra zuurstof

Hyperbare zuurstoftherapie is duur en gebeurt meestal in gespecialiseerde centra. Topsporters zoals Novak Djokovic hebben er een in hun huis.

Bij hyperbare zuurstoftherapie verblijf je 2 uur in een drukcabine van 1.5 tot 2 atmosfeer, terwijl je 95-100% zuurstof inademt. De hoge zuurstof zorgt ervoor dat de zuurstofconcentratie in het bloed wordt verhoogd en de verhoogde druk dat het zuurstof in de weefsels doordringt.

Naast het “recreatieve” gebruik van hyperbare zuurstof door atleten wordt deze therapie vooral in de kliniek ingezet bij bepaalde aandoeningen zoals moeilijk genezende wonden. Er zijn ook goede resultaten behaald bij hersentrauma’s en fibromyalgie. Daarnaast helpt deze therapie in een muismodel van Alzheimer.

Vorige maand werd de eerste studie gepubliceerd waar een 59 jaar oude vrouw met beginnende Alzheimer werd behandeld met hyperbare zuurstof, waarbij een duidelijke verbetering in hersenfuncties werd vastgesteld. Hoewel dit een hoopvol bericht is, moeten we nog oppassen om te vroeg te juichen.

Opvallend is wel dat mensen die hyperbare zuurstoftherapie hebben ondergaan soms weer toegang krijgen tot bepaalde onderdrukte herinneringen. Het lijkt er dus op dat deze therapie werkelijk iets met de hersenen doet.

Het ligt voor de hand dat deze therapie ook zou kunnen werken bij andere hersenaandoeningen waar ontstekingsreacties van de hersenen bij betrokken zijn, misschien zelfs bij depressiviteit [The Inflamed Mind: A Radical New Approach to Depression Edward Bullmore Short (2018)].

Nadeel van hyperbare zuurstoftherapie: het is duur.

Trainen met extra zuurstof is relatief goedkoop

Bij trainen met extra zuurstof wordt in plaats van verhoogde omringende luchtdruk, lichamelijke inspanning gebruikt om extra zuurstof in alle uithoeken van het lichaam te krijgen, geholpen door de verhoogde bloeddruk tijdens het sporten.

In de praktijk doe je 15 minuten intensieve oefeningen op een hometrainer of spinner terwijl je hoog zuurstof inademt via een masker. Het is de armeluismethode, want je kan een zuurstofopstelling eenvoudig zelf in elkaar knutselen.

Maar we zijn hier typisch aan het biohacken, want  een serieuze vergelijking tussen hyperbare zuurstoftherapie en trainen met extra zuurstof is nooit gemaakt.

Desondanks heb ik het afgelopen jaar geëxperimenteerd met een zelfgebouwde EWOT opstelling, ook gedurende de training voor een marathon.

Lees zijn verslag volgende keer op deze plek.

Over de auteur

Maarten Fornerod is eigenaar van Dataconsultancy Data42.

Hij is ook werkzaam als onderzoeker (associate professor) en docent aan de ErasmusMC/TU Delft, Rotterdam/Delft.

Fornerod analyseert niet alleen. Hij doet soms ook een marathon. Zijn beste tot nu toe liep hij in 3u27


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


11 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *