Jonger van geest door extra zuurstof: droom of werkelijkheid?

Vers van de pers: Nieuw Israelisch onderzoek onder zestig gezonde personen van 65 jaar of ouder laat zien dat een kuur met extra zuurstof mentale vermogens duidelijk verbetert.

Vooral oplettendheid en informatieverwerking verbeterde, vergeleken met de niet-behandelde controlegroep.

Dat klink goed, maar hoe gingen de onderzoekers te werk?

Gezonde 65-plussers werden op basis van toeval ingedeeld in een experimentele en een controlegroep. De experimentele groep kreeg een kuur van 3 maanden, waarbij ze vijf keer per week extra zuurstof kregen toegediend met behulp van hyperbare zuurstof therapie, HBOT.

HBOT? Lees mijn vorige blogs over dit onderwerp om precies te weten hoe dit gaat.

In het kort nemen de proefpersonen 2 uur plaats in een drukcabine (2 atmosfeer) en worden blootgesteld aan 100% zuurstofgas. Deze behandeling verhoogt de zuurstofconcentratie in het lichaam, en heeft weinig tot geen schadelijke bijwerkingen.

Tijdens en na afloop van de kuur werden de proefpersonen en de controlepersonen onderworpen aan tests die hun geestelijke vermogens in kaart brachten, zonder dat de onderzoekers wisten wie de controle en wie de experimentele groep waren. De proefpersonen zelf wisten dat overigens wel, dus enige skepsis is op zijn plaats. Vanwege een mogelijk placebo effect

Wat pleit voor een echt effect op het brein is dat ook hersenscans een verjonging lieten zien

Gedeeltes van de hersenen die bij de oudere personen inactief waren geworden bleken na de HBOT sessies actiever. Het idee van de onderzoekers is dat inactiviteit een voorstadium is van atrofie, wat kan uitmonden in dementie. Er zijn aanwijzingen dat reactivatie van hersengedeelten te danken is aan regeneratie van bloedvaten in de hersenen.

MRI beeld van de doorbloeding van de hersenen voor (links) en na (rechts) de zuurstoftherapie.

Wat moeten we hiermee? Allemaal in de zuurstof drukcabine na ons zestigste levensjaar?

In elk geval geeft het aan hoe we onze leefstijl zouden kunnen inrichten om onze hersenen zoveel mogelijk zuurstof te geven. Frisse lucht. Alcoholvrij. Goede vetten. Sport.

Maar verder, hoe komen gewone stervelingen aan meer zuurstof? Voor de rijken is er een tripje naar Florida of Dubai eens in de zoveel jaar in het vooruitzicht. En voor de avontuurlijken is er EWOT, lichaamsbeweging met een zuurstofmasker op. Ik heb op deze plaats al eens aangekondigd dat ik EWOT zuurstoftherapie zou proberen om te kijken of mijn hardloopprestaties zouden verbeteren.

Totaal niet.

Mijn tijd op de marathon is nooit meer in de buurt van de 3:30 gekomen.  Oké, het was warm in Rotterdam, maar in Valencia was er geen excuus. Extra zuurstof is voor mij dus geen wondermiddel voor een tijd richting de drie uur 15. Weten we dat ook weer.

Merkte ik dan niks?

Ja, gek genoeg droomde ik veel meer.

Eigenlijk was ik een beetje opgehouden met dromen, ‘s nachts, maar na de EWOT kuur droomde ik bijna elke nacht

Ik vraag het Shai Efrati, de Israelische professor die de drijvende kracht is achter dit onderzoek.

Dear Shai,

Did you ever notice subject >50 years of age starting to dream again after
HBOT?

Shai antwoord onmiddellijk:

Indeed we have reports on that from many patients.

Very interesting.

Shai

En ik onthoud mijn routercode van 20 getallen. Maar dat schaar ik onder placeboeffect.

Verder lezen:

https://www.timesofisrael.com/israeli-doctor-claims-to-reverse-aging-with-pure-oxygen-treatment-study/

Hadanny Amir, Daniel-Kotovsky Malka, Suzin Gil, Boussi-Gross Rahav, Catalogna Merav , Dagan Kobi, Hachmo Yafit, Abu Hamed Ramzia, Sasson Efrat, Fishlev Gregory , Lang Erez1 , Polak Nir, Doenyas Keren, Friedman Mony, Tal Sigal, Zemel Yonatan, Bechor Yai, Efrati Shai (2020). Cognitive enhancement of healthy older adults using hyperbaric oxygen: a randomized controlled trial. Ageing Volume 12, Issue 13 pp 13740—13761.

Over de auteur

Maarten Fornerod is eigenaar van Dataconsultancy Data42.

Hij is ook werkzaam als onderzoeker (associate professor) en docent aan de ErasmusMC/TU Delft, Rotterdam/Delft.

Fornerod analyseert niet alleen. Hij doet soms ook een marathon. Zijn beste tot nu toe liep hij in 3u27


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


16 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *