Maandag 9 januari geef ik een webinar over periodiek vasten.
Het heeft jaren geduurd voor het ik het onderwerp voeding serieus omarmde met Sportrusten. ‘Waarom doe je op Sportrusten niks met voeding, dat is toch een beetje de missing link naast ontspanning en sporten,’ kreeg ik meermalen voor mijn voeten gegooid.
De voordelen van ademhalingsoefeningen zijn duidelijk, de effecten van een koude plons zijn spectaculair en het is makkelijk om enthousiast te raken over trainen voor een halve marathon.
Maar met voeding wist ik het niet.
De één zegt dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, de ander zegt dat je het beste je ontbijt kunt overslaan
En zo zijn er meer tegengestelde adviezen als het om voeding gaat:
Wel/geen koolhydraten
Wel/geen vlees
Wel/geen zuivel
Wel/geen eieren
Wel/geen tussendoortjes
Wel/geen Tony Chocolonely Caramel Zeezout (nou ja, laten we die gewoon op wel zetten ;))
Toch heb ik anderhalf jaar geleden mijn favoriete voedingsadvies in het jaarprogramma gestopt: periodiek vasten
Want los van wat goed is om te eten, is het een goed idee is om minder vaak te eten.
Wetenschappers raken niet uitgepraat over de voordelen van de oude gewoonte periodiek vasten. Dr. Michael Mosley en voedingsjournalist Mimi Spencer schreven Het Vastendieet, Dr. Ludidi schreef een boek met als ondertitel Intermittent fasting: verantwoord vasten voor iedereen en Dr. Servaas Bingé schreef een boek met als titel 16:8 Vastenkookboek.
Er zijn verschillende varianten, maar de gemene deler is: het doet je goed om (periodes) minder vaak te eten.
Vraatzucht brengt somberheid en angst, vasten geeft vreugde en moed – St. Nikolai van Zicha
Waarom is periodiek vasten een goed idee?
Mimi Spencer legt helder uit wat één van de redenen is waarom periodiek vast zo goed werk. Wat gebeurt er precies als je gaat vasten? Eerst reageert je lichaam geschrokken. Er gaan signalen naar de hersenen om je in te peperen dat je honger hebt en dat je eropuit moet om iets eetbaars te gaan zoeken. Maar jij geeft niet toe. Nu besluit je lichaam dat jij waarschijnlijk niet zoveel en zo vaak eet als normaal, omdat er schaarste heerst. In vroegere tijden was dit ook normaal geweest. In tijden van schaarste is het zinloos om energie te verspillen aan groei (of seks). Het is verstandiger voor het lichaam om de kostbare energievoorraad te investeren in reparaties, zodat je redelijk in conditie blijft tot er weer betere tijden aanbreken. Het resultaat is dat je lichaam het gaspedaal loslaat en zichzelf op cellulair niveau een grote onderhoudsbeurt geeft. Alle genmonteurtjes gaan aan de slag met dringende klussen die steeds maar weer werden uitgesteld. Een van de gevolgen van caloriebeperking is activering van een proces dat men autofagie noemt.
En nu wordt het – mede door autofagie – interessant.
Drie redenen waarom periodiek vasten een goed idee is
- Je vertraagt het verouderingsproces. Dan gaat het niet over (lach)rimpels en grijze haren maar over ouderdomskwalen en ziektes zoals diabetes type II, hart- en vaatziekten en andere ouderdomskwalen. Dus je doet je eigen 85-jarige zelf een groot plezier door te beginnen met vasten.
- Leef je meer in het NU en bij de dag? Ook dan is periodiek vasten een goed idee. Want behalve dat je door autofagie het verouderingsproces vertraagt, leer je ook snel om je energiezuinige vetten als brandstof te gebruiken. Door je vetten als brandstof in te zetten, krijg je er ineens een enorme voorraad brandstoffen bij. Alsof je na 45 jaar ineens zonnepanelen op je hoofd zet en een dot energie cadeau krijgt. Ideaal voor hardlopers en doeners.
- Naast autofagie en de voordelen van je vetvoorraden is er nog een waslijst aan voordelen van periodiek vasten. Er is echter één voordeel waar iedereen vrolijk van wordt en dat is het (snelle) effect op je stemming. Door te eten krijg je een energiepiek. Die piek in energie gaat vaak hand in hand met een piek in je stemming. Het nadeel van de piek is, dat je na de piek ook dipt in je energie en je stemming. Periodiek vasten zorgt ervoor dat het niveau van de piek in energie en stemming, een constante lijn wordt. Ideaal voor ondernemers, coaches en ouders van jonge kinderen die de hele dag een goed humeur willen hebben.
Wil je meer weten of een vraag stellen? Meld je dan aan voor het webinar van maandag
Wil je meer weten over periodiek vasten en ben je benieuwd naar wetenschappelijke onderbouwing en literatuur? Dan is het boek van Samefko Ludidi een aanrader.
Heb je al ervaring met vasten? Dan lees ik hieronder graag welke variant bij jou favoriet is.
Dag Koen,
Ik ben op 16 januari gestart met het 100 dagen periodiek vasten programma. Op dag 4 vertelde Brenda dat er eveneens een e-boek met recepten voor ontbijt, lunch en avondmaaltijd bij het programma beschikbaar was.
Waar precies kan ik dit e-boek vinden. Wanneer ik in de ‘toolbar’ bovenaan de pagina ‘Mijn Sportrusten’ op e-books klik dan krijg ik een overzicht van de programma’s te zien.
Eveneens super is die tip van Gerdy hieronder om de lemon juice in de ochtend er uit te gooien. Ga ik zeker vanaf nu doen en misschien maakt dit ook wel een verschil.
Vorig jaar was ik reeds op ‘eigen houtje’ gestart met IF zonder goede resultaten. Dus IF is terug gaan verzanden en daarom ben ik enorm dankbaar voor dit programma om periodiek vasten op een langzamere en veel betere manier aan te leren.
Fijne dag verder en groetjes, Christelle
Ha Christelle,
Welke resultaten had je vorig jaar gehoopt te ervaren?
We zitten nog wat te rommelen met het E-Pub bestand, je kunt nu gerechten halen uit Vast Wel! het mooie (kook)boek van Brenda en Marieke. Heb je dat boek inmiddels binnen? (zo niet, mail even je adres naar koen@sportrusten.nl)
Het werkt inderdaad het beste om gestaag in kleine stapjes naar 16:8 toe te werken in plaats van rigoureus minder te eten.
Gelijkmoedig voorwaarts!
Hoi Rob,
Alvast bedankt voor je interventie mbt het E-boek.
Ik had vorig jaar gehoopt om meer energie te krijgen en ook wat kilo’s kwijt te raken maar waarschijnlijk wou ik hierbij te snel gaan en was het resultaat daardoor niet echt bemoedigend. Stap voor stap en met de juiste omkadering en support is wellicht de goede manier.
Het kookboek ‘Vast Wel’ van Brenda en Marieke heb ik nog niet binnen dus zal ik dit even melden naar koen@sportrusten.nl
Vriendelijke groet,
Moedig voorwaarts!
Ik (vrouw) heb een halve schildklier en bij mij werkt het heel goed. Merk het meteen wanneer ik het in de vakantie tijdelijk loslaat. Ik heb mijn hormonen een stuk beter onder controle met 16:8! Dus na de vakantie ga ik graag terug naar IF.
Wat goed Lennie, dank voor het delen!
Zijn er onder de mensen die hier de positieve ervaringen hebben gemeld ook sporters bij?
Ben zelf fanatiek hardloper (4 a 5 x trainen in de week) voor 2x per jaar een marathon.
Ben wel benieuwd hoe het vasten dan van invloed is op de prestatie.
Een korte reactie. Ik was een recreatief hardloper en liep 2 x / week hard. Door het ontregelde immuunsysteem was het plezier daarin sterk afgenomen en liep ik niet meer. Nu ik aan periodiek vasten doe en het immuunsysteem weer rustig wordt neemt het plezier weer toe en ben ik het sporten weer aan het oppakken. Maar ik ben nu 67 jaar en let niet zo op prestaties, meer op het plezier.
Ik heb me laten vertellen dat Djocovic de tennisser iets doet met energie halen uit vetverbranding en dus waarschijnlijk aan een vorm van vasten doet, dus misschien dat het werkt?
Hans, ik zou zeggen: proberen. Je merkt de voordelen heel snel. Ook met hardlopen!
Voor vrouwen wel een beetje oppassen hoor! Veel IF onderzoeken zijn alleen op mannen uitgevoerd en inmiddels blijkt dat het te lange tijd volgen van IF voor het vrouwelijk lichaam voor hormoonverstoringen kan zorgen. Het zou teveel stress opleveren, waardoor we in overlevingsstand komen en daardoor, zoals je schrijft seks, maar überhaupt vruchtbaarheid op een lager pitje zetten. Zo van: ‘eerst even het eigen lichaam in leven houden, voor je voor nóg een lichaam gaat zorgen.’ Ik werd een tijd lang niet ongesteld toen ik aan IF deed en toen ik ermee stopte kwam het weer op gang gelukkig. Nu doe ik het in periodes en dat gaat goed!
Welke variant van IF deed jij Marie?
16:8
Ja! Ik doe ook IF- na een opmerking van jou over de lemon juice in de ochtend die het doorbrak die er ook uitgegooid. Ik eet tussen 11 en 7 ongeveer. Vind het nog steeds lastig in de weken met kids als het vakantie is, maar in de schoolweken lukt het. Dus das meestal:)
En het mooiste is… ik deed altijd Keto in de winter (want altijd koud) maar sinds ik serieus IF heb opgepakt heb ik het niet meer nodig – en dat vind ik fijn.
Wat bedoel je dan? Ook geen warm water met citroensap meer bij het opstaan?
Precies. Voor mij was dat een enorm verschil, gek genoeg. Het zette mijn lijf al aan en dan ging het vragen om brandstof- en kreeg ik het koud. Dat eruit gegooid en consequent pas na 11 uur eten en nu heb ik t warm. Alleszins waard… dus voor mij wegen de benefits niet op tegen de nadelen. Nu gemberthee 🤷♀️
yeah!
Periodiek vasten doe ik nu ruim twee jaar, begonnen met 14:10, na een paar maanden met 16:8. Alleen de eerste paar dagen was het wennen. Daarna gaat het eigenlijk vanzelf. Tegen anderen zeg ik dat het mijn lijf rust geeft en daar pluk ik de vruchten van. Naast het periodiek vasten ben ik ook meteen gestopt met rood vlees, zuivel en suikers en eet ik granen en peulvruchten en veel groenten. Hiermee ben ik begonnen omdat ik reuma heb en veel last had van wat ik de bijwerkingen daarvan noem. Ik mag zeggen dat die geleidelijk aan zeer sterk zijn afgenomen. Voor mij helpt het.
Dat is heel goed nieuws Dirk Jan. Mooi werk.
Periodiek vasten is na de maand vasten in september 2020 via Sportrusten inmiddels mijn leefstijl. Ik kan wel zeggen dat het mijn leven heeft veranderd. Bíjna elke dag sla ik ontbijt over en eet pas rond 12 uur. Waar ik eerst ‘streng in de leer’ was, ga ik er nu losser mee om. Eet bij gelegenheid na 12 uur toch nog wel eens wat tussen de avond maaltijd en een koekje bij de avondthee. Ik voel me er fit bij en vind het ongelooflijk hoeveel rust het brengt. Letterlijk, geen drukke darmen als je in bed ligt en als je in de ochtend opstaat, geen stress om je ontbijt te eten, maar extra tijd voor yoga en meditatie. Bijkomend voordeel; nauwelijks last van opvliegers ivm een zekere leeftijd😉
Dat is goed nieuws Ingrid! Dank voor je reactie en gelijkmoedig voorwaarts.