Nieuw boek over ademhaling: Zuurstofwinst
Met 70 andere mensen loop ik door het Vondelpark in Amsterdam.
Met mijn rechterduim en wijsvinger houd ik mijn neus dicht en ik tel mijn passen.
Passanten blijven verbaasd staan kijken – nonchalant met zes biertjes in plastic – en ik geef ze geen ongelijk. Het ziet er mal uit, 70 volwassenen die dribbelend door het Vondelpark lopen met hun neus en mond dicht.
Wat is hier aan de hand?
Patrick McKeown is een paar dagen in Nederland en geeft instructies bij de boekpresentatie van het boek Zuurstofwinst
McKeown is een bekende. Hij vliegt de hele wereld over en heeft verschillende boeken geschreven over ademhaling. De ontspannen Ier is opgeleid door Dr. Konstantin Buteyko – een arts uit de Oekraïne – die bekendheid verwierf met zijn methode om astma te verminderen.
Het boek Zuurstofwinst is echter niet bedoeld voor mensen met astma, maar voor sporters.
Tientallen mensen raadden mij al aan om het Engelse boek van McKeown te lezen: The Oxygen Advantage. Een dikke pil, met veel verwijzingen naar onderzoek en achterliggende literatuur. Ik kwam er maar moeilijk doorheen. Zware kost, én in het Engels. Maar McKeown weet waar hij het over heeft en heeft al duizenden sporters een zetje gegeven naar slimmer ademen.
Gelukkig heeft Marion Meesters het boek vertaald én bewerkt
Ik ken Marion al járen. Ze heeft ChiRunning naar Nederland gehaald en werkt al jaren met de ademhalingsoefeningen van Stans van der Poel. Haar honger naar kennis over ademhaling bracht haar ook bij The Oxygen Advantage.
‘Er zijn veel overeenkomsten tussen de oefeningen van The Oxygen Advantage en de oefeningen van Van der Poel’, zegt Marion, ‘beide benadrukken het belang van méér koolzuur. Ik vind aanvullend de oefeningen van McKeown goed werken, daarom wilde ik dit boek graag naar het Nederlands vertalen’.
In het boek Zuurstofwinst staan veel nieuwe ademhalingsoefeningen die ik zelf nog niet kende. En ik leer wat de functie is van stikstofoxide, een neusademhaling en Meesters legt in de vertaling helder uit waarom overademen een ramp is.
Ze noemt dat de zuurstofparadox
Je spieren, organen en weefsels moeten een bepaalde hoeveelheid zuurstof opnemen om te kunnen functioneren, maar te veel zuurstof brengt spieren, organen en weefsel schade toe. In het algemeen is de zuurstofverzadiging van het bloed ruim voldoende voor zelfs de zwaarste lichamelijke inspanning. Het is de hoeveelheid koolzuur in je bloed die bepaalt hoeveel van deze zuurstof je lichaam kan gebruiken. Koolzuur speelt een cruciale rol bij het afstaan van zuurstof door de rode bloedcellen aan de spieren en organen. Als je correct ademt is de hoeveelheid koolzuur in je bloed voldoende. Als je overademt, adem je te veel koolzuur uit en wordt het gehalte in je bloed te laag voor een goede zuurstofvoorziening van je spieren en organen.
Vervolgens staat het boek vol met ademhalingsoefeningen die je kunt doen om méér koolzuur in je bloed te krijgen.
De komende weken ga ik verschillende oefeningen uitproberen – ik ben vooral benieuwd naar de oefening die hoogtetraining nabootst. Ik ga de oefening doen met een saturatiemeter om het effect te toetsen.
Wordt vervolgd.
Heb jij The Oxygen Advantage al gelezen? Dan ben ik benieuwd naar je ervaringen, deel ze in de koffiehoek.
Ik ken Verademing en doe meer aan yoga en fietsen dan aan hardlopen (1x per week muizerondje..). Is het toch ook interessant voor mij?
Maaike Brouwer Dit boek dus! Sinds ik het binnen heb, nog geen letter in gelezen: Jan legt het niet meer weg… Enorme aanrader!
Bedankt!! ?
ik wil het boek ook bestellen, past het boek door de brievenbus, graag een reaktie vriendelijke groeten alex
Ja, het past door de brievenbus.
Alvast veel leesplezier.
Sportrusten bedankt hoor , dan ga ik hem bestellen
Lezing was interessant! De oefeningen best pittig en de gezichten van de omstanders hilarisch ! Boek bijna uit.
Ik hoorde daarnet iets over zuurstofwinst op de radio. Ik moest meteen denken aan Emiel Zatopek, die rondjes op de atletiekbaan of voetbalveld, dat weet ik niet precies, liep zonder adem te halen. Ook in de yoga zie ik dergelijke ademhalingsoefeningen.
Wat ik mij nu af vraag is het volgende: bij de vlinderslag in het zwemmen, is voor de stromingsdynamica nodig om ook met het hoofd onder water te blijven, en dus minder te ademen. Zijn er aanwijsbare prestatieverbeteringen in het zwemmen te zien bij die zwemslagen waarbij de ademhalingsregulatie juist opgedrongen wordt door de zwemslag; c.q. dat deze zwemmers ook op andere zwemonderdelen juist beter presteren of meer progressie gaan vertonen?
Geen idee of er ervaring is met zwemmen. Op http://www.oxygenadvantage.nl kunnen ze je vast verder helpen. Marion Meesters weet het zeker.
Groet,
Koen
Casper Duin
Gert-Jan Wit
Kijk Cor Mud … Dit is het
Natasja Gouweleeuw iets voor Erik?
Wij kennen Erik niet, maar als Erik ademt, is dit boek echt iets voor hem.
Besteld!
Anita Klok Ken je dit al?
Nee helaas! Wel neusademhaling.
Marieke interessant?
Kun je dit ook lezen zonder verademing te lezen?
ik heb het boek, kun je lezen
Ja, dat kan zeker Sophie.
Claudia oh top! Scheelt weer met inpakken ?
Sophie de Rijke volgens mij staan ze ook in het boek van Hoff
Claudia klopt als titel maar niet als boek.
Is of komt hier ook een ebook versie van?
Vast en zeker.
Dank voor je reactie. Ik kijk er naar uit!
Diana Goede-Mol ik heb ‘m besteld. Ik hou je op de hoogte!
Ik ben benieuwd of het wat toevoegd aan wat we al weten uit verademing
Nou ik ook!
Ha Fred en Karen, het voegt veel toe aan Verademing. Ik ben aangenaam verrast door de verdieping en nieuwe oefeningen.
Fijn om te horen!! Ik kijk er naar uit! Annika!!! Lees je mee!?
Tof! Thnx voor de tip Karen!! Wil ik zeker lezen!
(Keertje combi sessie: Just move en just breathe?!)
Jazeker!
Oh, super Karen??. Ik zag de verwijzing van dit boek net in de mail van Koen en ben wel nieuwsgierig?