Nieuw boek over ademhaling: Zuurstofwinst

Met 70 andere mensen loop ik door het Vondelpark in Amsterdam.

Met mijn rechterduim en wijsvinger houd ik mijn neus dicht en ik tel mijn passen.

Passanten blijven verbaasd staan kijken – nonchalant met zes biertjes in plastic – en ik geef ze geen ongelijk. Het ziet er mal uit, 70 volwassenen die dribbelend door het Vondelpark lopen met hun neus en mond dicht.

Wat is hier aan de hand?

Patrick McKeown is een paar dagen in Nederland en geeft instructies bij de boekpresentatie van het boek Zuurstofwinst

McKeown is een bekende. Hij vliegt de hele wereld over en heeft verschillende boeken geschreven over ademhaling. De ontspannen Ier is opgeleid door Dr. Konstantin Buteyko – een arts uit de Oekraïne – die bekendheid verwierf met zijn methode om astma te verminderen.

Het boek Zuurstofwinst is echter niet bedoeld voor mensen met astma, maar voor sporters.

Tientallen mensen raadden mij al aan om het Engelse boek van McKeown te lezen: The Oxygen Advantage. Een dikke pil, met veel verwijzingen naar onderzoek en achterliggende literatuur. Ik kwam er maar moeilijk doorheen. Zware kost, én in het Engels. Maar McKeown weet waar hij het over heeft en heeft al duizenden sporters een zetje gegeven naar slimmer ademen.

Gelukkig heeft Marion Meesters het boek vertaald én bewerkt

Ik ken Marion al járen. Ze heeft ChiRunning naar Nederland gehaald en werkt al jaren met de ademhalingsoefeningen van Stans van der Poel. Haar honger naar kennis over ademhaling bracht haar ook bij The Oxygen Advantage.

‘Er zijn veel overeenkomsten tussen de oefeningen van The Oxygen Advantage en de oefeningen van Van der Poel’, zegt Marion, ‘beide benadrukken het belang van méér koolzuur. Ik vind aanvullend de oefeningen van McKeown goed werken, daarom wilde ik dit boek graag naar het Nederlands vertalen’.

In het boek Zuurstofwinst staan veel nieuwe ademhalingsoefeningen die ik zelf nog niet kende. En ik leer wat de functie is van stikstofoxide, een neusademhaling en Meesters legt in de vertaling helder uit waarom overademen een ramp is.

Ze noemt dat de zuurstofparadox

Je spieren, organen en weefsels moeten een bepaalde hoeveelheid zuurstof opnemen om te kunnen functioneren, maar te veel zuurstof brengt spieren, organen en weefsel schade toe. In het algemeen is de zuurstofverzadiging van het bloed ruim voldoende voor zelfs de zwaarste lichamelijke inspanning. Het is de hoeveelheid koolzuur in je bloed die bepaalt hoeveel van deze zuurstof je lichaam kan gebruiken. Koolzuur speelt een cruciale rol bij het afstaan van zuurstof door de rode bloedcellen aan de spieren en organen. Als je correct ademt is de hoeveelheid koolzuur in je bloed voldoende. Als je overademt, adem je te veel koolzuur uit en wordt het gehalte in je bloed te laag voor een goede zuurstofvoorziening van je spieren en organen.

Vervolgens staat het boek vol met ademhalingsoefeningen die je kunt doen om méér koolzuur in je bloed te krijgen.

De komende weken ga ik verschillende oefeningen uitproberen – ik ben vooral benieuwd naar de oefening die hoogtetraining nabootst. Ik ga de oefening doen met een saturatiemeter om het effect te toetsen.

Wordt vervolgd.

Heb jij The Oxygen Advantage al gelezen? Dan ben ik benieuwd naar je ervaringen, deel ze in de koffiehoek.

 

Over de auteur

Koen de Jong (1979) is oprichter van Sportrusten. Hij loopt hard, mediteert dagelijks en zit graag in een ijsbad.

Zijn nieuwste boek, Tem je brein, gaat over zijn favoriete onderwerp: voordelen van minder denken.

Koen schreef eerder de boeken Verademing (met Bram Bakker), De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Koud kunstje (met Wim Hof) en Tien dagen stil. Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Tussen 2014 en 2023 liep hij acht keer een marathon met het 14-kilometerschema. Zijn PR met dit schema is 2:42:41, maar stiekem is 'vogels kijken' zijn favoriete training.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


35 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *