Bietenburger: de burger voor hardlopers

Bietenburger: de burger voor hardlopers

Bieten en hardlopers
Bietensap is volgens een aantal een wondermiddel voor hardlopers. Natrium moet het uithoudingsvermogen vergroten. Door betere zuurstoftoevoer naar je spieren. Gezondheidsnadelen door de hoge doses zijn de andere kant van het verhaal. De hoeveelheid natrium in de bietenburger is in elk geval onschuldig.

10 redenen om bietenburgers te eten

1 On-weer-staan-baar lekker
Ook als je bieten vies vindt, is deze burger lekker. Fetakaas, knoflook, basilicum en peper zijn de smaakmakers. Zelfs mijn vleesetende vrienden, die bieten smerig vinden, keuren deze burger goed. 

Groente-boost
Eet meer groente. Je leest het overal. Op alle health blogs én het advies van de Voedingscentrums van deze wereld. Volop groentes eten helpen je gezond, fit en slank te maken en houden. Maar bietjes hebben nog meer gezondheidsvoordelen.

2 Vitaminen in bietjes

Deze groente is net zo krachtig als zijn kleur. Vitamines als B2, 5 en 6 en C maar ook foliumzuur zijn volop aanwezig.

3 Mineralen in bietjes

Koper, ijzer, magnesium en zink zijn present. Maar ook het minder bekende mangaan. Dit helpt vooral andere voedingsstoffen beter opnemen. En uiteraard het hierboven besproken mineraal natrium.

4 Vezels in bietjes

Vezels zijn gezond. Hierdoor neem je bijvoorbeeld je voedingsstoffen beter op. Het zorgt voor een vlotte en soepele darmwerking en spijsvertering. En ze geven een vol(daan) gevoel.

5 Eiwitten in bietjes

Ook eiwitten geven je net als vezels een verzadigd gevoel. Deze groente past dus prima als je wat kilo’s kwijt wilt raken. Eiwitten heb je ook nodig voor je spierherstel en –opbouw na een pittige hardloopsessie.

6 Mannen – en kinderproof
Niet alleen mannen, ook vrouwen willen soms hun tanden ergens inzetten. En een gestoomde broccoli bijt toch anders. En rauwkost verdraagt niet iedereen even goed. Deze bietenburger heeft een krokante bite. Bijkomend voordeel: kinderen herkennen de groentestructuur en -smaak nauwelijks.

7 Gezonde vega-dag
Wetenschappelijk is aangetoond dat voeding met veel vlees ongezond is. Nu heeft vlees eten ook gezondheidsvoordelen. Maar met de feestdagen in het vooruitzicht, kan wat tegen- en evenwicht geen kwaad toch? En omdat vleesvervangers vaak weinig fantasie kennen, of vol toevoegingen zitten: is dit een smaakvol alternatief.

8 Simpel te maken
Op wat snijwerk na, doet de mixer het grootste deel van de arbeid. Daarna bak je deze bietenburgers net zo makkelijk als een vleesburger. Bijkomend voordeel: je houdt waarschijnlijk flink wat bietenmengsel over. Dit kun je prima een aantal dagen bewaren. Of je bakt een voorraadje. Koud als lunch smaken ze ook goed.

9 Plofkippen, doorligvarkens en ophokkoeien
Een beter milieu begint bij jezelf. Vegetarisch eten of een dagje minder vlees, is daarbij een goede stap. Wist je dat als je vlees eet, je gemiddeld 727 dieren in je leven eet? Wanneer we allemaal een beetje minder vlees eten, zijn er simpelweg minder plofkippen, doorligvarkens en ophokkoeien nodig.

10 Voedselverdeling
Onvoorstelbaar toch dat er nog altijd een voedseltekort bestaat op onze wereld? Met mate vlees eten, draagt bij aan eerlijke voedselverdeling. Alleen al omdat er voor vleesproductie veel meer land en water nodig is dan vegetarische alternatieven.

Bietenburger: ingrediënten

Maak 8 á 10 hamburgers, afhankelijk van de grootte
* 4 á 5 rauwe bieten geraspte
* 200 gram havervlokken
(of vlokken die jij wilt, lees hier waarom haver een slimme keuze is)
* 1 ui
* 150 gram feta kaas (tofu kan ook)
* 4 teentjes knoflook
* 2 eetlepels koudgeperste olijfolie
* 2 (biologische) eieren
* een handvol verse basilicum
* naar smaak en behoefte: zout en (verse) peper toevoegen

Bietenburger: aan de slag
1 Schil en rasp de bieten, of snij fijn
2 Snij ook de ui en knoflook fijn
3 Doe alles in een hoge kom (pas op voor spetters, bieten geven rit vlekken!)
4 Zet de keukenmachine of mixer aan werk (heel glad hoeft niet, hou de groentemix liever wat grof)
5 Voeg olijfolie, eieren en havermout toe
6 Mix alles weer goed door
7 Voeg nu ook de (schapen)kaas of tofu, basilicum, zout en peper toe
8 Mix voor de laatste keer goed door elkaar
9 Plaats voor minimaal 30 minuten in de koelkast (de haver kan dat het vocht uit de bietjes opnemen)

Verwacht geen heel stevig mengsel, het komt goed in de pan. Is het echt nog heel vochtig, voeg dan wat extra (haver)vlokken toe.

10 Verhit (kokos)olie in een pan met antiaanbaklaag
11 Bak ze geduldig aan twee kant
12 Grill nog even voor extra krokante bite

Finishing touch
Serveer op een plak geroosterd (zuurdesem)brood, of gewoon zo met een blaadje sla, schijfjes avocado, tomaat en rode ui.

Eet smakelijk en geniet morgen van je (extra) energieke training of biefstukje!

Meer lezen?
Gezond snacken? kies voor noten

Of.. ben of ken jij iemand die motivatie nodig heeft om te starten of blijven lopen? Lees dan hoe haat voor hardlopen, veranderde naar liefde voor hardlopen voor NOS-correspondent Tim de Wit .


Nieuwsbrief
Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, nieuwe interessante boeken en meer in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.



_CBF2469

Esther Vliege (1980) studeerde tekst- en communicatiewetenschappen. Nu is ze freelance multimedia publisher: ze creëert content voor print en online media. Als ze niet schrijft, loopt of fiets ze. Of geeft ze sportles in een zaal of de natuur.

Ze woont in de Amsterdamse Pijp, maar droomt over een huis in het bos. Haar recepten zijn weinig culinair, maar wel gezond. En lekker. Ademhalingsoefeningen en yoga houden haar in balans.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

89 reacties op "Bietenburger: de burger voor hardlopers"