5 non-fictie boeken die mijn leven veranderden
In het eerste halfjaar van 2024 heb ik 17 boeken gelezen. Dat weet ik zo precies, omdat ik in een schriftje opschrijf welke boeken ik lees.
Ik zit blijkbaar in een Haruki Murakami periode. Zes van de zeventien boeken zijn van deze Japanse schrijver, zijn nieuwste De stad en zijn onvaste muren, is weer verrukkelijk en 1Q84 blijft het herlezen waard.
Ook is het er (eindelijk) van gekomen om Moby Dick te lezen (aanrader) en Erfgrond van Maria Turtschaninoff is een verrukkelijk boek voor mensen die hebben genoten van Daar waar de rivierkreeften zingen. Er zitten maar twee non-fictie boeken in het rijtje. Helende kou van Ewout Staartjes en Ali van Jonathan Eig.
Van fictie heb ik het gevoel evenveel te leren over gedrag en psyche dan van non-fictie. Toch is het bij non-fictie makkelijker om de vinger te leggen op hetgeen je leert.
De afgelopen vijfentwintig jaar heb ik meer dan 250 non-fictie-boeken gelezen.
Over ademhaling, training, mediteren, vroeg opstaan, psychologie, rijk worden, periodiek vasten, schrijven, kou en biografieën van types als Keith Richards, Paul Simon en Roald Dahl.
Van elk boek leer ik wel wat. Soms wat meer, soms wat minder. Soms met plezier, soms is het zoeken naar een rake zin of een klein inzicht.
Dit boek is life-changing! staat er geregeld op de achterflap.
Meestal valt het wel mee, hoe levensveranderend een boek is. Maar eerder beschreef ik al vijf boeken die mijn leven veranderd hebben.
5 boeken die mijn leven veranderden
1. De belangrijkste: Het leven als kunst met Vipassana meditatie
Van alle boeken is Het leven als kunst met Vipassana meditatie van William Hart de belangrijkste. De schijfstijl van Hart is een tikkie stijf en bij sommige passages werd het me zwaar te moede. Op pagina 58 staat bijvoorbeeld wel acht keer het woord lijden. Daar legt Hart uit dat ons leven onvolmaakt, onvolledig en onbevredigend is en dat de meeste dingen die we doen om gelukkig te worden vooral een vermenigvuldiging is van ons lijden. Maar als hij de wortel van het probleem en het wiel van lijden heeft uitgelegd, komt hij bij een oplossing: anapana-sati. Het is de ademhalingsoefening die ik sinds 2005 het meest heb gedaan en die me veel brengt. Je observeert je ademhaling in de denkbeeldige driehoek tussen je ogen en boven je bovenlip. Het gebied van je neus. De uitleg van Hart over de ademhalingsoefening waarmee je gelijkmoedigheid en concentratie oefent, enkel door met aandacht bij je ademhaling te blijven, fascineert me enorm. Het is eigenlijk geen ademhalingsoefening, maar een oefening in opmerkzaamheid. Door dit boek heb ik uiteindelijk 7 keer een tiendaagse meditatiecursus gedaan én dat is de kiem geweest van mijn nieuwe leven als schrijver en de kiem van sportrusten.nl. Nog steeds doe ik 6 dagen per week anapana en ik vermoed dat ik er tot mijn 100ste mee doorga. Bedankt William Hart!
2. De eerste (die ik las): Je ongekende vermogens
Op mijn zeventiende las ik Je ongekende vermogens van Anthony Robbins. Dat vond ik een openbaring. Op school begreep ik weinig van het nut van geschiedenis, Frans, Duits, Wiskunde en Economie. Geen leraar legde uit waarom we moesten leren wat we moesten leren en het nut van aus, bei, mit, nach, seit, von, zu ontging me. Ik had geen plannen om te emigreren naar Duitsland. Toen ik Je ongekende vermogens had gelezen, vond ik geschiedenis ineens interessanter dan toepen in de kantine. Robbins beschreef onder andere hoe je ogen staan bij herinnering. Kijk je naar linksboven dan herinner je iets wat je eerder gezien hebt en kijk je naar rechtsboven, dan construeer je een denkbeeld. Dat vond ik interessant, om te zien of mijn geschiedenisleraar bij antwoorden op vragen ter plekke wat bedacht of dat hij zich iets herinnerde. Ook in gesprekken met klasgenoten maakte ik er een sport van om erachter te komen of iemand visueel, auditief of kinesthetisch was ingesteld. Nu – zevenentwintig jaar later – staat me vooral bij dat ik het geruststellend vond om te weten dat er naast ongekende vermogens ook nog een hoop onbekende kennis was en boeken van enthousiasmerende, interessante types. Dank Robbins!
3. Het boek dat mijn werkweek het meest beïnvloedt: Een werkweek van 4 uur
Een werkweek van 4 uur hoort ook in het rijtje thuis. Timothy Ferris beschrijft in dat boek hoe je naar een werkweek van 4 uur kunt toewerken. Mijn onderbuik vond het al langer een vreemde gewoonte om 8 uur per dag te werken of om te proberen zoveel mogelijk gedaan te krijgen in een (werk)dag. Als ik ’s ochtends bedacht wat ik wilde doen; een blog schrijven, mijn mail beantwoorden en een nieuwsbrief sturen naar 40.000 mensen, dan leek het me vreemd om met tijd bezig te zijn. Met focus en inspiratie kan ik dat in 3 uur doen. Moet ik dan nog 5 uur wat anders doen om maar te werken? Of moet ik mijn blog eindeloos aanpassen en rondjes draaien in Gmail en op LinkedIn om 8 uur vol te maken? Door het boek van Ferris heb ik het hele idee van een werkweek en werkuren aan de kant geschoven. Ik wil ieder jaar een boek schrijven, 40 nieuwe blogs en twee nieuwe online-programma’s maken per jaar. En iedere maand een webinar geven over ademhaling, periodiek vasten, mediteren, koud douchen of hardlopen. Hoe mijn werkdag eruit ziet, maakt niet zoveel uit, zolang ik maar schrijf, loop, mediteer en om de dag in het ijsbad stap.
4. Het boek dat me een tatoeage bezorgde (en schrijfplezier): Big Magic
Over schrijven heb ik tig boeken gelezen. Hoe schrijf je een dialoog? Hoe maak je een roman van een kort verhaal? Tips bij non-fictie. Het boek dat me het belangrijkste leerde, heeft echter geen schrijftips: Big Magic van Elisabeth Gilbert is een vurig pleidooi voor creativiteit en het schrijven zelf. Doel van het schrijven is niet om lezers te vinden of een boek af te ronden. Doel van het schrijven zit hem – net als met hardlopen en lekkere koffie drinken – in het moment zelf. Na haar grootste succes Eat, Pray, Love kreeg Gilbert de vraag of ze het moeilijk vond om weer te schrijven. Ze begreep de vraag niet. Een nieuw boek had niet als doel om haar vorige boek te overtreffen, maar simpelweg opnieuw te schrijven. Om haar boodschap niet te vergeten liet ik een boek met een pen op mijn arm tatoeëren. Zo vergeet ik het niet: lekker blijven schrijven!
5. De eerste (die ik zelf schreef): Verademing
Op mijn dertigste schreef ik mijn eerste boek: Verademing. Ik vroeg aan Bram Bakker – psychiater, auteur van verschillende boeken en promovendus op het gebied van hyperventilatie – of hij een boek wilde schrijven. Een boek over ademhaling waar de woorden yoga, mindfulness en meditatie niet in voorkwamen. Daar leek me behoefte aan. De reactie van Bram: doe het zelf, jij weet toch alles van ademhaling. Ik had nooit een boek geschreven, dus schreven we het samen. Het bleek de aftrap van sportrusten.nl en jarenlang onderzoek naar ademhaling, hardlopen, kou en mediteren. In september komt mijn 10de boek uit en ik ben dolblij dat het allemaal is gelopen zoals het gelopen is.
Wat is jouw favoriete non-fictie-boek?
Mijn favoriete non fictie boek is : Reis naar de bom van David Mc Taggert
Hij beschrijft zijn acties tegen de atoomproeven op Mururoa, hoeveel tegenstand en weinig steun hij kreeg en er bijna aan onderdoor ging en de oprichting van Geenpeace. Deze tijd heeft opnieuw een MC Taggert nodig.
Hans Auwerda
Aho
– De fontein ( vind je plek) – Els van Steijn.
Vond ik voor mezelf verhelderend.
– Het leven werkt inside out ( ontwaak je innerlijke vonk) – Michael Neill
Leerde ik dat ik mezelf van angstige gedachten terug kan fluiten naar het hier en nu. En dacht hé, wat ben ik nu aan het doen?? Ik denk mezelf in paniek. Maar is dat in het hier nu echt zo? Of denk ik dat het zo zal gaan? Je observeert je eigen gedachtes. En die zijn niet altijd waarheid.
Mooimooi
Ik ga zaterdag op vakantie en ben nog op zoek naar 2 (liefst dikke)boeken om mee te nemen. Geen leerzame boeken maar heerlijke fictie boeken in de trant van: Jonathan Franzen, Fernando Aramburu, Joost Zwagerman, Marieke Lucas Rijneveld, Lize Spit. Kortom, goed uitgewerkte karakters in een mooi verhaal, zoals ook Daar waar de rivierkreeften zingen. Ik ga Erfgrond dus zeker even opzoeken.
Maar tips welkom!
Voor een echt succesvol leven van Bas Haring.
Zo helder en vlijmscherp, en zet je denken lekker op z’n kop 🙂
Jahaaaa, die is mooi!
Mss iets anders “De sneeuwpanter” van
Sylvain Tesson. Over de zoektocht van een fotograaf naar de sneeuwpanter, in lege landschappen met veel verstrijken van tijd door iemand die dat eerder steeds meed. Zo mooi over zoveel niets.
Mooi over niets…dat ga ik lezen Nele!
Hey Koen,
Ik ben momenteel het boek van Ewout Staartjes (helende kou) aan het lezen. Een zeer welkome aanvulling op alle boeken die ik al over koude training heb gelezen(ook die van jouw) met vooral daarin de waarschuwing tegen overmoedige “koudeharding”. Een aanbeveling voor iedereen!!!
Groeten Harry K.
Ha Harry, Helende kou heb ik ook met veel plezier gelezen. Ode aan kou en Ewout!
De kracht van het nu hoort misschien ook wel in het rijtje. Dan is het een top-6 😉
Hoi Koen,
Midas Dekkers heeft mijn kijk op veel zaken erg verandert. Midas Dekkers staat bekend om zijn unieke en eigenzinnige kijk op mens en dier en om zijn scherpe observaties op de maatschappij. Zoals hij zelf zegt: ‘Als je jezelf beter wil leren kennen, moet je de dieren bestuderen. Hij zet me iedere keer weer aan het denken met zijn korte verhalen (max 1 of 2 pagina’s) en zijn humor brengt altijd weer een glimlach op mijn gezicht.
Als je een keer een beestenbundel van Midas Dekkers tegenkomt op een snuffelmarkt zou dat mijn aanrader zijn.
Dank voor de tip Davy!
Hi Koen,
Geniet van je schrijfstijl, dus kom maar door met dat volgende boek. Lees nu atomic habits, hoe je gewoontes kunt veranderen. Op een hele prettige manier geschreven.
Daarnaast vanuit persoonlijke interesse hart-hoofd-connectie van Janneke Wittekoek: over het vrouwenhart.
Onderweg van Bente van der Wouw is een persoonlijk verslag van een wandeltocht naar Santiago de Compostela, waardoor je zelf zin krijgt om deze toch ook te ondernemen.
Zo zijn er nog wel meer boeken, maar dit zijn de meest recente die ik gelezen heb.
Fijne dag,
Yvonne
Dank voor de tips Yvonne! In september komt Tem je brein uit, alvast veel leesplezier 😉
Hey Koen,
Een van m’n “lifechanger” boeken is De Korte Weg Tot Wijsheid van Saswitha. Verhandelingen over de drie eenheid (de tegenstellingen en het geheel). Waarin nog maar ’s een keer duidelijk werd dat een theelepeltje er hetzelfde uitziet als het heelal. En dat een klaproos niet rood is (vraag maar de hond).
Het Emotionele DNA van Pierre Capel ook verhelderend, gebruik de informatie zo nu en dan in YIN sessies.
Ben nu Spontane Evolutie van Bruce Lipton aan het her lezen en het lezen gebeurd niet zoveel. Al neem ik het wel vaker voor.
Katharen van Bram Moerland dient zeker te worden vermeld. Ik ben christelijk opgevoed had daar niks meer mee. Bij het lezen van Bram begreep ik pas wat een Christen is. Gelijk een Boeddha.
Én dat brengt me bij Tich Nhat Hann…Jezus Leeft, Boedha Leeft en Jezus en Boedha als Broeders.
Dank voor de inspiratie. Hoop dat je ook naar de vogeltjes luistert bij het ritme van je pas.
Heb het goed, Geluk🙏
Het = Her…
De Kracht van het Nu;-)
Ha J(e)an,
Dank voor je mooie rijtje! Op naar Katharen.
Gelijkmoedige groet,
Koen
Je bent een voorbeeld voor me hoe je ontspannen je kennis deelt; dank je wel Koen!
https://www.bruna.nl/boeken/het-veld-9789020283396
Dank voor je aardige reactie Freek!
Dag Koen, Big magic en de 4-urige werkweek las ik, maar jouw belangrijkste boek komt op mijn leeslijst. Ik was destijds nogal onder de indruk van Niet morgen maar nu van Wayne Dyer. Veranderde mijn perspectief.
Dank voor de inspiratie!
Dank voor de tip Ellen, Niet morgen maar nu ga ik opzoeken. Hartelijks!
Hoi Koen,
*Waarom we mediteren
Daniel Goleman&Tsoknyi Rinpoche (frisse blik door combi van oosterse traditie en neurowetenschap)
*Socrates op sneakers
Elke Wiss (goede vragen leiden naar een goed gesprek: concreet en met humor)
*Voeten in het stopcontact
Gwen van Poorten (met 22 jaar een burnout, 10 jaar later een boek en platform. Je leest hoe ze herstelt en wat ze toepast om gezond te blijven. o.a. meditatie, vroeg opstaan, ochtendritueel.)
Ik kijk uit naar jouw nieuwe boek.
Groet Marianne
Dank voor je mooie rijtje Marianne!
Gelijkmoedig voorwaarts.
Leuk Koen! Ga vooral door met schrijven en Verademing is top!
Dank Robert! Ik schrijf vrolijk verder. Heb jij een ander non-fictie boek dat je is bijgebleven?
Identiteit (Paul Verhaeghe), de Bijbel, Het slimme darmen dieet (via De Lucht meen ik?!), Atomic habits. Stuk voor stuk interessant!
p.s. aanstaande zaterdag is er de Heuvelrugloop (Utrechtse Heuvelrug) in Maarn. Volgens de website ‘de mooiste bosloop van NL’. En mooi is ‘ie! Als non-boeken tip…
Shantaram van Gregory David Roberts.
Dit boek met 1185 paginas heeft mijn jaar in India en Nepal doen denken. Wat is geluk en hoe kan het je leven bepalen..
Prachtig
Gaaf Koen!
Mijn favoriet: Thich Nhat Hanh – Het Hart van Boeddha’s leer
Ik zie wel overeenkomsten met jouw favoriet. In dit boek vind ik de antwoorden van veel vragen waar ik mee worstelde en de concrete tools (mindfulness/meditatie) om met de complexiteit van het leven om te gaan.
Uiteindelijk kunnen we wel blijven rennen (ook letterlijk – en dat mag hoor 😉 ), maar uiteindelijk liggen de echte antwoorden niet buiten maar binnen in jezelf.
Heb een mooie dag!
Thich Nhat Hanh: jahaaaaa. Mooie dag!
Hoi Koen,
Altijd leuk om te lezen, non-fictie boekentips!
Ik zie dat vogels kijken een hobby van je is:). Dit boek heeft niks te maken met ademhaling of mediteren (nou ja, vogels kijken is voor mij ook vorm van mediteren) en soms een tikkeltje oubollig maar ook leerzaam: Vogels als huisgenoten van Len Howard. Fijne dag!
Vogels als huisgenoten, dat klinkt mooi. Ga ik lezen. Dank Margriet!
Wat een inspirerende nieuwsbrief weer. Ik ga in ieder geval één van deze boeken vandaag nog bestellen, leuk!
Mijn favoriete non-fictie boek is van Oriana Fallaci, Een man. Maar eigenlijk zijn al haar boeken een aanrader.
Falacci ken ik (nog) niet. Wordt vervolgd!
Een zeer goed en leerzaam boek is inderdaad Je Ongekende Vermogens.
NLP blijft interessante materie, daarom opleiding NLP Practitioner gedaan.
Leuk 🙃 en toepasbaar.
Merci!
Mooi Koen dank je wel. Vooral weer even het woord gelijkmoedig waar ik op aanga na de 10d stil in 2019. Dat woord was even weggezakt. Het boek dat mijn leven heeft veranderd is Master your mindset van Michael Pilarzcyk, heeft me veel mooie inzichten gegeven. Mede daardoor gestart met opleiding tot holistisch therapeut. Ik ben een dankbaar mens 😃
Dank voor je mooie reactie Petra. Gelijkmoedig voorwaarts.
Dank weer voor de inspiratie!
Dank voor je reactie!
In willekeurige volgorde mijn top 5:
Leef meer denk minder van Pia Callesen
Redenen om te leven van Matt Haig
Tem je brein van Ruby Wax
Helpen bij verlies en verdriet van Manu Keirse
Steeds Leuker van Jelle Hermus
thnx
Hellup! Is er al een boek met als titel Tem je brein? Dan moet ik misschien nog even op zoek naar een nieuwe titel voor mijn boek dat ik september verschijnt 😉
Je hebt mazzel. Ik heb het verkeerd onthouden. Het boek van Ruby Wax heet Tem je geest. Maar zeker lezen zou ik zeggen.
Pfieuw
Goede middag Koen,
Leuk om de 5 boeken van jou die favoriet zijn in het kort te lezen.
Mijn favoriete boek is toch Koud kunstje van Wim Hof.
Daar is het mee begonnen.
Lekker koud douche.
Mvgr. Hans de
Koud kunstje, dat was wel één van mijn lievelingetjes om te schrijven 😉
Voor mij is nog steeds Jed McKenna’s enlightenment, the damnest thing nr1- die maakte mij aan het vipassana-en… omdat hij zo nuchter schrijft over verlichting dat ik dacht “ok dan toch wel” waar ik altijd dacht dat verlicht zijn het allersaaiste is wat er is en niet nastrevenswaardig. Over loslaten en je eigen waarheid vinden.
Ozark Henry, think like a rocket scientist- over creativiteit en hoe je daadwerkelijk tot echte resultaten komt.
Ken Robinson, het element, over hoe je ook naar kinderen (en jezelf ) kunt kijken ipv de mal van het hedendaagse school systeem)
Mo Gawdat, Scary Smart, over mens en machine en wat AI kan doen- tegelijkertijd je laten nadenken over onze normen en waarden als mensheid
Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit, Bianca Toeps- verfrissende autobio van een meisje met autisme wat me 100x meer inzicht gaf dan alle andere boeken en artikelen die ik daarvoor las over het onderwerp.
Dank voor je reactie! Inspirerend rijtje.
The Road, van Cormac McCarthy over een vader en zoon die samen op pad zijn. Donker en beeldschoon. Groeten, David
Klinkt goed David, ga ik lezen.
Een boek dat ook als road story gelezen kan worden, maar ook als filosofische werk is
Zen en de Kunst van het Motoronderhoud (Zen and the Art of Motorcycle Maintenance) van de schrijver en filosoof Robert Pirsig.
Prachtig geschreven en tot nadenken stemmend. (Gaat niet over Zen en niet over motoronderhoud😁)
Op dit moment:
De kracht van Nu. Eckart Tolle
Ja, mooi. Ode aan het nu.