Wat kun je doen bij hyperventilatie?

Wat kun je doen bij hyperventilatie?

Joost ligt in het ziekenhuis. De dienstdoende arts stelt hem gerust: hij heeft geen hartaanval, en hij gaat niet dood, hij heeft alleen maar last van hyperventilatie.

Hyperventilatie?

Joost denkt terug aan de middag, toen hij werkelijk dacht dat hij dood ging.

Hij is met zijn vriendin op weg naar Esprit, een klerenwinkel op de hoek van de Kalverstraat en het Spui in Amsterdam. Hij is op zoek naar een mooi jasje, en ze maken er een dagje Amsterdam van. Eerst winkelen, dan een frietje op het spui en daarna naar de bioscoop: Coming home kijken  –  een film over een Chinese dissident die wordt gescheiden van zijn familie en naar een werkkamp gebracht.

Maar het loopt anders. De drukte in de Kalverstraat slaat hem ineens om het hart. Joost krijgt het warm, wordt licht in zijn hoofd en voelt zijn hart als een razende kloppen.

Paniek.

Zijn vriendin belt 112 en er is snel een ambulance om Joost mee te nemen. In het ziekenhuis constateren de artsen dat er met het hart van Joost helemaal niets mis is, het was een aanval van hyperventilatie.

Wat is hyperventilatie?

De artsen in het Lucas Andreas Ziekenhuis stellen hem gerust dat het niets ernstigs is en Joost gaat naar huis. Thuis gaat hij op internet zoeken wat hyperventilatie precies is, en wat hij eraan kan doen. Hij herkent zich niet echt in de meeste stukken, angst en spanning zijn vaak de oorzaak van hyperventilatie. Daarin herkent hij zich niet. Het was wel een drukke week op zijn werk, hij programmeert software voor een grote klant en er moest een nieuw project worden opgeleverd, en natuurlijk heeft hij weleens last van stress, maar angst of spanning noemt hij het zelf niet.

Wat ook steeds terugkomt in de stukken is diep of snel ademen. En nu Joost erop gaat letten  ademt hij inderdaad sneller dan zijn vriendin.

‘s Nachts heeft zijn vriendin het een keer geteld, en ook dan ademt hij meer dan twintig keer per minuut. Zijn vriendin ademt dan niet vaker dan acht keer per minuut.

Joost gaat ademhalingsoefeningen doen.

Helpen ademhalingsoefeningen bij hyperventilatie?

Op internet struint Joost websites af, op zoek naar ademhalingsoefeningen. Veel oefeningen worden duidelijk omschreven en de programmeur probeert er een aantal. Hij vindt het moeilijk. De meeste oefeningen geven hem een benauwend gevoel en doordat hij nu zoveel op zijn ademhaling let, gaat het alleen maar slechter. Tijdens zijn werk, of als er bezoek is gaat het wel goed, want dan let hij er niet zo op, maar als hij alleen is en kan ontspannen, dan gaat het juist mis.

Dan komt Joost via via  terecht bij het boek Verademing, en de verwarring groeit. Hij herkent zich in veel klachten, maar er staan verschillende ademhalingsoefeningen in. En Joost vindt ze niet allemaal even duidelijk. Hij vindt mijn e-mailadres achterin het boek en stuurt me een lange mail.

In zijn mail legt hij uit hoe hij ontdekte dat hij last heeft van hyperventilatie. Ook beschrijft hij dat hij graag hardloopt, maar dat hij niet weet of hij dat met hyperventilatie wel moet blijven doen. En hij vraagt of hij oefeningen moet doen, om ervan af te komen.

Ik raad Joost aan om vooral de oefeningen uit Verademing niet te doen, als ze niet prettig aanvoelen. Hij blijkt – in betere tijden gekocht voor het hardlopen – een hartslagmeter te hebben. Dus ik geef twee tips om uit te proberen:

1. Doe de simpelste ademhalingsoefening eens met een hartslagmeter om. Kijk wat je hartslag is, zónder oefening, en doe dan een simpele oefening.

Adem in door je neus
Adem uit door je neus
Pauzeer eventjes

Zakt je hartslag? Dan gaat het goed.

Stijgt je hartslag? Doe de oefening dan vooral niet.

2. Gaat de oefening niet goed, probeer dan rustig te ademen tijdens wandelen, of rustig hardlopen. Mensen die last hebben van hyperventilatie hebben vaak in rust meer moeite om te ontspannen, dan tijdens lichte fysieke inspanning. Ook dat is eenvoudig te controleren met een hartslagmeter. Zakt je hartslag tijdens het wandelen? Dan gaat het goed.

Joost is inmiddels aan de gang met de oefeningen. Hij merkt dat het prettig is dat de oefening simpel is, en dat hij zich inderdaad tijdens het lopen juist erg goed voelt.

Meteen goede reden om weer wat vaker te gaan lopen.

Zijn er meer mensen met hyperventilatie die ervaring hebben?

Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


42 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *