Waarom krijg je koude handen van snel ademen?

Waarom krijg je koude handen van snel ademen?

Bij een lezing in Nijmegen noem ik het rijtje met klachten: je krijgt koude handen en voeten als je te snel ademt.

Op de eerste rij kijkt een dame me wantrouwig aan.

Koude handen? Wat heeft dat in vredesnaam met ademhaling te maken?

Eerst dit: hoe zit het ook alweer met zuurstof en koolzuur?

Je ademt zuurstof in en koolzuur uit. Zuurstof gaat via je bloed naar je spieren en organen. Cellen verbranden moleculen als eiwitten, vetten en koolhydraten met behulp van zuurstof. Zonder zuurstof is er geen verbranding en ga je dood. Overtollig koolzuur gaat als afval via je longen weer naar buiten.

So far, so good.

Adem je echter sneller dan nodig is, dan adem je ook meer koolzuur uit dan goed is. Ademhalingsdeskundige Stans van der Poel blijft er op hameren: koolzuur is niet alleen een afvalproduct, maar koolzuurgas is ook een belangrijke schakel om bloedvaten open te houden.

Door een snelle ademhaling vernauwen je bloedvaten en dus krijg je er koude handen en voeten van. Omdat je doorbloeding niet goed is.

Wet van de communicerende vaten

Het belang van voldoende koolzuur in je bloed is precies de reden dat ademhalingsoefeningen waarbij de uitademing langer is dan de inademing favoriet zijn. Zie afbeelding.

Gaswisseling long

Je ziet dat tijdens de inademing de koolzuur (CO2) uit het bloed naar je long gaat. Tijdens de uitademing (en de pauze) wordt de koolzuurwaarde in je long gelijk aan de koolzuurwaarde in je bloed.

Ja, maar hoe kom ik nu van mijn koude handen af?

Heb je last van koude handen, dan kun je simpelweg vijf minuten de volgende oefening proberen.

Dan weet je gelijk of dit flauwekul is, of écht waar.

Adem in
Adem uit
Pauze

Door de pauze ná je uitademing zal er koolzuur terug je bloed in gaan. Je vaten openen en je voelt dat je handen tintelen en langzaam warm worden.

Deze ademhalingsoefening heeft nog 7 voordelen. 7 redenen om een ademhalingsoefening te doen

 

Over de auteur

Koen de Jong (1979) loopt hard, fietst graag, ademt rustig en doucht koud. Hij is bedenker van het 100-dagen-sportrustenprogramma en geeft veel presentaties bij bedrijven.

Koen schreef de boeken Verademing (met Bram Bakker), Ik hardloper en De Hardlooprevolutie (met Stans van der Poel), Kopwerk (met Aart Vierhouten) en Koud kunstje (met Wim Hof). Zijn werk is in meerdere landen vertaald.

Zijn favoriete boek: Momo en de tijdspaarders.

Verder is hij dol op vers gemaaid gras, landkaarten, boekwinkels en ijsvogels.


Nieuwsbrief

Wil je wekelijks het nieuwste blog, aankondiging van webinars, meer interessante kost je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

*  Website URL


53 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.